Pages

23 October 2006

Vrednost, baza i nadgradnja

I bivši ministar trgovine a sada predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević bi da država ulaže u proizvodnju:

"Tih 1,6 milijardi evra (iz NIP-a), što je za siromašnu zemlju kakva je Srbija mnogo, biće jednokratno potrošeno, jer se ulažu u oblasti koje ne stvaraju vrednosti. Naravno, treba ulagati i u zdravstvo, kulturu, administraciju, policiju, ali bez ulaganja u proizvodnju, što je baza jedne ekonomije, to je malo korisno. Šta će nam svemirsko zdravstvo kada imamo afričku ekonomiju?" - slikovito je objasnio Milosavljević. (Kurir)

Afričke ekonomije su dobrim delom afričke zato što tamo države ulažu u proizvodnju. Ali zanemarimo to -- važno je da Milosavljević posebno razlikuje delatnosti koje stvaraju vrednost od ostalih. Tu distinkiciju je prvi napravio Marks i ozvaničena je u komunističkim ekonomijama koje su prema njoj onda napravile podelu delatnosti.

U tržišnim ekonomijama vrednost je sve što se kupuje i prodaje, od pedikira do hotline poziva. Termini kao što su vrednost ili baza jedne ekonomije su posle pada Berlinskog i na istoku izbačeni iz upotrebe. Ovde i ovde je profesor Milić Milovanović u neizvesnoj borbi protiv marksizma na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 2006.