Pages

28 July 2009

Dobra vest?


Слушаоци и гледаоци радијских и телевизијских програма све више прате забавне програме, док је драстичан пад интересовања за вести, резултат је истраживања Стратеџик маркетинга.

Siguran sam da će neko u ovome videti krunski dokaz sunovrata srpskog naroda, ali se meni čini da je ovo dobra vest.

Iranska demokratija

Fukujama u današnjem WSJ ima vrlo zanimljivo mišljenje o Iranu.

Prvo ispravno kaže da je religija imala veliku ulogu u razvoju vladavine prava na zapadu. On ne ide u detalje, ali to je jako važno zapažanje za ovu temu. Po nekim autorima kao što je Harold Berman, ključni događaj za celokpunu zapadnu civilizaciju je bila Papska revolucija u 12. veku. Papa Grgur je tada jednokratno proglasio da je crkva iznad svetovne vlasti i sebe stavio u polažaj iznad svih lokalnih vladara. Prošlo je nekih sedam vekova pre nego što je Garibaldi konačno saterao Papu u Rim, ali do tada su osnove evropskog sistema prava i organizacije vlasti bile postavljene. Ustanovljena je tradicija po kojoj je i car ograničen nečim, gde postoji neko prirodno pravo koje ni vladar ne može kršiti, gde je legitimitet važniji od legaliteta i pravo važnije od zakona.

U međuvremenu je nova igra u gradu postala demokratija, pa smo u poslednjih pedesetak godina svi uvereni da je volja većine nadležna za sve. U to su do danas poverovali i konzervativci, o čemu smo imali prilike da raspravljamo ranije kod debata o ulozi ustavnog sudstva i meri u kojoj sudovi mogu da postupaju protiv volje većine. Takođe, u američkoj spoljnoj politici, nova doktrina je širenje demokratije, kakva god da je ona. Nekada je vodeća doktrina bilo nemešanje, u drugim periodima podrška dobrim momcima, uglavnom antikomunistima, a danas je to podrška demokratiji, makar se radilo o kršitelju ustava kao što je nedavno bio slučaj sa malim Čavezom iz Hondurasa.

Elem, Fukujama kaže da kod Irana ne treba po svaku cenu insistirati na punoj demokratiji. Svrha iranskog sistema je postavljanje šerijatskog prava (koje nije samo odsecanje ruku, kao u karikaturi) na mesto vrhovnog arbitra, kao što je vekovima bio slučaj sa crkvenim autoritetom u zapadnoj Evropi. Izgleda da ni ljudi koji su protestovali u Iranu nisu protiv toga i da su problem imali sa korupcijom i krađom glasova, a ne načelno sa celim sistemom. U tom slučaju bi vrhovni savet mula imao funkciju koju imaju vrhovni ili ustavni sudovi u zapadnim zemljama. Sadašnja uloga ovog tela je ekscesivna, ali sa boljom podelom vlasti, kad bi se njegova uloga svela sa diktatora na konstitucionalnog arbitra, to bi bio prihvatljiv sistem. Ne bi bila džefersonovska demokratija, ali ne znamo da li ne bi bilo bolje od srljanja u neograničenu demokratiju kakva se polako formira u Iraku.

Sa šerijatom i sa Iranom ima dosta problema, ali to se stvari koje se ne mogu lako ispraviti, a koje neograničena demokratija sigurno neće ispraviti. Ako sekularna ograničena vlada nije među opcijama, onda je religiozno ograničena demokratija možda prihvatljiva. Kaže Fukujama.

Čarobnjak iz Oza

Tj. šef Feda Ben Bernanke. Poslušajte samo njegove prognoze poslednjih 4-5 godina. Od "housing bubble ne postoji" 2005, preko "temelji su solidni" u julu 2007, do "solidan rast za 2008 prognoziran" itd. Uopšte me ne čudi da ga Mankiw smatra genijem koga bi on da je kongresmen sve slepo slušao.

Zahvaljujem Steveu Pejovicu za link.