Pages

04 April 2009

Balkanski špijun i demokratija

Mancur Olson je u sjajnoj knjizi "Logika kolektivne akcije" zaključio da dobro organizovana i zainteresovana manjina može u potpuno demokratskom sistemu da lako pobedi neorganizovanu, podeljenu i nedovoljno zainteresovanu većinu.

Dobar primer ovog nalaza je proglašavanje Balkanskog špijuna za najbolju komediju svih vremena na sajtu Internet Movie Data Base, vodećem filmskom sajtu.

Prilično je očigledno da su za Balkanskog špijuna glasali isključivo ljudi sa ovih prostora. Ono što iznenađuje je da su u svim ostalim kategorijama pobedili američki filmovi, odnosno iznenađuje to da nijedna druga etnička grupa nije uspela da progura neki svoj film.

Posle kažu da Srbi ne znaju da se organizuju!

Niski porezi

Kad imate niske poreze poput Švajcarske, čak se i kompanija u kojoj su suvlasnici dve države registruje kod vas!

Čudni su putevi Laferovi.

Cigarete na komad i lobiranje

Dosta novina je javilo da je, usled krize, jedan kiosk u Kuršumliji počeo da prodaje cigarete na komad. Međutim, vlasniku kioska verovatno nije ni palo na pamet da je to zabranjeno. Naime, članom 89. Zakona o duvanu je predviđeno da će za prodaju cigareta u pakovanju manjem od 20 komada preduzetnik biti kažnjen sa 5.000 do 500.000 dinara.

Deluje prilično besmisleno, jel da? Zašto bi država zakonom propisivala koliko cigareta mora da bude u paklici? Međutim, deluje besmisleno samo na prvi pogled.

Radi se o tome da je, kada je pisan Zakon o duvanu, jedna firma (Firma A) počela da prodaje skuplje cigarete u pakovanju od 10 komada. Firma B se uplašila da će im pasti prodaja njihovih jeftinijih cigareta, ali je imala vezu u državnoj upravi i skrenula im je pažnju da u 10-ak evropskih zemalja postoji zabrana prodaja paklica sa manje od 20 cigareta. I tako i bi. I još je to proglašeno "usaglašavanjem sa evropskim pravilima".