Pages

24 August 2006

Tom i Džeri u Vrlom Novom Svetu

Evo, dočekali smo i to: posle prijava jednog roditelja da scene u kome legendarni mačak i miš iz našeg detinjstva puše cigare, loše utiču na mentalno zdravlje i etičke vrednosti dece, britansko Nadležno Regulatorno Telo je naložilo da se pregledaju preko 1500 epizoda crtaća, i cenzurišu, tj izbace sve scene gde likovi puše, a da su istovemeno prikazani kao "dase". Nešto o tome ovde.

Pre nekoliko nedelja su u Glazgovu zabranili pozorišnu predstavu u kojoj je Čerčil glavni junak, samo zato što on u više scena puši svoj omiljeni tompus! Ko je sledeći na spisku za cenzuru: Hemfri Bogart?

Dobrošli u Vrli Novi Svet!

Trade, not aid

Trade, not aid je poruka Lorda Petera Bauera, koji je prvi sumnjao u efikasnost razvojne pomoći i 40-ak godina bio možda jedini koji je pisao o tome. Na tragu njegove poruke britanski Adam Smith Institute deli ove narukvice besplatno ako im pošaljete e-mail.

To je očigledan odgovor inicijativi UN i Jeffryja Sachsa sa belim narukvicama za reklamiranje razvojne pomoći siromašnim zemljama. Bono, Bob Geldof i ostali možda imaju dobre namere, ali ne razumeju da je od pomoći mnogo važnije uključiti siromašne zemlje u međunarodnu razmenu i otvoriti ih za investiranje. Tony Blair koji je pozvao zemlje G7 na udvostručenje pomoći za Afriku trebalo je umesto toga da predloži smanjenje poljoprivrednih subvencija kod razvijenih i otvaranje ovih tržišta za uvoz iz siromašnih zemalja.