Pages

15 March 2013

Alternativa za Google Reader

Google je najavio da će od 1. jula ukinuti Google Reader. Ne znam koliko vas koristi Reader, ali je meni to ubedljivo najkorišćeniji program/app/sajt. Preko Readera pratim 50-ak sajtova/blogova dnevno preko PC-ja na poslu i kući, kao i preko iPada i Android mobilnog i stvarno mi mnogo olakšava posao. Od same pomisli da treba svakog dana da proveravam tolike sajtove i da pamtim gde sam šta pročitao mi izaziva blagu jezu.

Elem, pitanje za čitaoce bloga je sledeće - šta može da zameni Reader? Bilo bi dobro i da postoje aplikacije za Android i iOS... A super bi bilo i da je besplatno.

Mit broj 4

Širenje mitova se nastavlja. Kori Udovički piše u NIN-u:

Kao što sam naglasila u razgovoru sa novinarkom NIN-a, na koji se G. Đilas (nedovoljno precizno) poziva: paket fiskalnih rezova nikako nije dovoljan uslov za održivost fiksnog kursa. Rezovi će povećati konkurentnost privrede na neko vreme, ali promene moraju biti mnogo dublje ako želimo privredu sposobnu da potom ostane konkurentna, bez promena kursa.

Kao što smo naglasili u Fiksni kurs za dinar manifestu, održivost fiksnog kursa nije zavisna ni od fiskalne politike ni od konkurentnosti privrede.  Održivost fiksnog kursa je uvek i svuda monetarni fenomen.  Ona zavisi jedino od ponašanja centralne banke.

Fiskalna politika sa tim ima veze samo utoliko šte se u fiksnom kursu ona nađe ograničenom. Ali uzročnost ide u suprotnom smeru: kad se poštuju pravila fiksnog kursa onda fiskalna politika nema gde pa mora da postane malo odgovornija.  Ne mora se i drastično promeniti, mogu se i dalje imati budžetski deficiti koji se finansiraju tržišnim zaduživanjem. Razlika je samo što se sa fiksnim kursom zna da centralna banka neće ni u slučaju nužde moći da pomogne, pa se onda ponašate malo odgovornije.

Ali da su fiskalna politika ili konkurentnost privrede nekakvi kriterijumi za održivost fiksnog kursa jednostavno nije tačno. Još jednom: Održivost fiksnog kursa je uvek i svuda isključivo monetarni fenomen.