Pages

09 March 2008

Pala Vlada

I biće raspisani novi izbori. Nisam siguran koliko je to dobro za "evropsku perspektivu" Srbije. Čini mi se da bi proevropski blok imao više šansi da pobedi da je sada napravljena većina DSS-SRS, a da su izbori odloženi za sledeću godinu, ili tako nešto. Pretpostavljam da je to i Koštunica zaključio, pa je zato odabrao da na izbore ide odmah. Ako će već da pravi koaliciju sa Radikalima, onda barem da ima ceo mandat.

Ja sumnjam da DS-G17-LDP-manjine mogu da osvoje 126 mandata. Sada imaju 106, a izgleda da su Radikali od onda ojačali. Mislim da je šansa u tome da SPS ne pređe cenzus, a da SPO, ili tako neko, pređe. Onda je proevropska Vlada moguća. I naravno, da se nadamo da će G17 i LDP preći cenzus.

Ostaje i mogućnost "velike koalicije" DS-G17-LDP. Dobra stvar je što se onda ne bi međusobno napadali. Loša stvar je što su međusobno duboko sukobljeni. Čak postoje i međusobne tužbe, pa je pitanje da li bi birači LDP-a glasali za Dinkića ili Tadića i obrnuto. Da ne govorim o razlikama političke prirode. Možda bi realna opcija bila jedna koalicija DS-G17-Lajić, a druga koalicija LDP-Čanak-manjine. Tako se ne bi bacili proevropski glasovi. Treba naći i neku pomoć SPO-u, da i oni pređu cenzus. Možda Palma? Tu je i Maja Gojković sa Paroškim. A ne treba zaboraviti ni PUPS, makar da uzmu glasove Socijalistima.

Međutim, šta onda? Šta i ako DS-LDP-G17-SPO-Čanak-manjine naprave vladu? Šta i ako to bude samo DS-LDP-G17? Da li iko očekuje da ta vlada bude "dobra", ili ćemo samo biti srećni što na vlasti nije više Koštunica i što smo odložili dolazak Radikala na vlast? Da se razumemo, nije ni to malo, ali i nije nešto.