Pages

02 August 2007

Podela vlasti

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila Akcioni plan za usklađivanje zakona sa propisima Evropske unije kojim je predviđeno da se do kraja ove godine usvoji 44 zakona. ... Preduslov za ispunjenje Akcionog plana, kako je naglasio Đelić, će biti izmena Poslovnika o radu Skupštine Srbije kako bi se omogućilo da parlament radi efikasnije. (Blic)

Da neko ne pomisli da u Srbiji stvarno postoji podela vlasti. Pod efikasnošću parlamenta se podrazumeva brzina, ništa drugo.

Recikliranje

Recikliranje pada na osnovnom testu tržišta -- ako se isplati, zašto nema privatnih firmi koje bi sakupljale otpad i prodavale fabrikama? Da je reciklaža ekonomski opravdana, organizovane akcije vlade i neprofitnih organizacija ne bi bile potrebne. Privatne firme bi pokupile profit.

Ako je recikliranje potrebno zato što ima sve manje zemljišta za deponije, zašto onda cena tog zemljišta ne skoči? Drugim rečima cena otpada bi skočila, pa bi recikliranje otpada na taj način opet postalo isplativije od njegovog bacanja.

Sasvim je moguće da se to jednog dana dogodi. Ali na ovom nivou razvoja tehnologije, stanovništva, cene zemljišta itd., recikliranje jednostavno nema smisla. Inače bi neko već zarađivao na njemu, a ne bi čekali političare da ga uvedu.

Ko ima vremena neka čita ovaj klasik iz 1996: "Recycling is Garbage."