Pages

21 April 2008

Šumpeter

Kada bi neko sproveo akademsku anketu sa pitanjem ko je najveći austrijski ekonomista, šanse su da pobednik ne bi bio ni Ludvig von Mizes ni Fridrih fon Hajek kao što to poklonici austrijske škole ekonomije priželjkuju, već Jozef Alojz Šumpeter.

Ostatak mog teksta o Šumpeteru je na Katalaksiji.

Da li neko može da mi razjasni?

Izvesni John Paulson je zaradio prošle godine 3,7 milijardi dolara tako što se kladio da će tržište subprime kredita pretrpeti gubitke. Mene zanima kako je to tehnički odradio. Kako možeš na berzi da zaradiš na gubitku?

Meni je jasan jedan mehanizam. Recimo da na berzi postoje samo dve firme, jedna koja pravi kišobrane i druga koja pravi suncobrane. Ako ostali misle da će sutra da pada kiša, a ti misliš da će da bude sunčano, pa stvarno bude sunčano, možeš da zaradiš pare. Da li je to Paulson uradio? Da li je on kupovao akcije čija je cena visoko negativno korelisana sa cenama nekretnina? Iz teksta koji sam linkovao, ali i iz nekih drugih koje sam čitao, čini mi se da se nije to desilo. Ali, šta je onda uradio?

Pitanje je naravno nešto generalnije - kako neko, ko zna da će nešto loše da se desi, može tu informaciju da unovči? Jasno mi je da ta informacija može da mu pomogne da ne pretrpi gubitak, ali kako može da zaradi?