Pages

13 October 2009

Ideja za reality show

Opština XY, predsednik opštine najavljuje da će 80 ljudi morati da ode bez posla. Kako ih odabrati? SMS-glasanjem!

Recimo, prvo ide Sekretarijat za urbanizam, odakle treba dvoje od desetoro da ostane bez posla. Emisija počinje predstavljanjem svih deset učesnika...

"Ja sam Petar Gvozdenović, referent. Radim u sekteratijatu od 2005. godine, nisam član nijedne stranke." Onda dobaci kolega "Nisi, ali ti je stric predsednik opštinskog odbora XX stranke". Nastavlja Petar "Jeste, ali nisam ja zato ovde, pre nego što sam ovde došao radio sam kao komercijalista u društvenom preduzeću XZ. Svi me znate kao poštenog i vrednog. Jeste da je firma propala, ali znate da nisam ja kriv."

Sledeći je kolega u godinama "Ljudi, ja ovde radim od 1989. godine. Ne znam ništa drugo da radim, a imam dvoje dece, ćerka mi studira u Beogradu, treba stan da se plati. Ne znam šta ću ako ostanem bez posla. Evo, javno obećavam da nikada više neću da tražim da me vodite na ručak da bih vam izdao dozvolu u zakonskom roku."

I onda, kada se svi predstave, pustite narod da glasa... Možda ne bi bilo loše i da se organizuje neka debata, da svi kažu šta imaju o ostalima i zašto oni ne zaslužuju da zadrže posao.

Koliko god da ideja zvuči blesavo, u Srbiji ima preko 150 opština. Ima među 150 gradonačenika makar jedan populista koji ne želi da bude odgovoran za otpuštanja. A koji je bolji način za izbegavanje odgovornosti od "poštovanja volje naroda"?

U stvari, čuo sam da nešto slično postoji na Pinku, valjda, gde narod glasa ko treba da dobije posao. Da budem potpuno neskroman, moja ideja mi deluje bolje. Jel zna neko nekoga u Emotionu?