Pages

28 March 2011

Anti-nuklearna histerija

Već danima, da ne kažem nedeljama, bombardovani smo raznim katastrofičkim "vestima" vezanim za nuklearni incident u Japanu, gde su izuzetno jak zemljotres i cunami oštetili nulearnu centralu Fukušima. Od "topljenja nuklearnog goriva", preko "ozračenja radnika na centrali", "kontaminacije vode za piće i hrane", "novog Černobila", masovnog umiranja od raka u Japanu, a možda i širom sveta, radijacije na američkoj zapadnoj obali, a u nekim slobodnijim izletima mašte, i uništavanja useva sve do Čikaga. Šta je od svega toga istina?

Najkraći odgovor - ništa. Sistem za hlađenje je ponovo uspostavljen u Fukušimi. Radijacija ni u jednom trenutku nije bila povećana ni blizu nivoa da bi zdravlje ljudi ili okolina bili ugroženi, nije bilo niti će biti ikakve opasnosti, po bilo koga, u Japanu ili van njega. Niko neće umreti od raka, nigde usevi neće biti oštećeni, radnici nisu ugroženi, voda iz vodovoda u Tokiju je sve vreme bila bezbedna itd itd. Stvar je toliko smešna i groteskna da je i poznati ekološki aktivista George Monbiot napisao da ovaj incident zapravo potvrđuje sigurnost nuklearne energije, koji je i njega konvertovao u zagovornike ove energije: relativno stara i tehnološki nesofistikovana centrala iz 1970ih pogođena najgorim zemljotresom u modernoj ljudskoj istoriji kao i ogromnim cunamijem, izdržala je bez ikakvih posledica po ljudsko zdravlje i okolinu. Šta gore može da zadesi bilo koju centralu bilo gde u svetu? I koju bolju propagandu od ovog "incidenta" nukelarna industrija treba?

Naravno, ovo ne znači da tri nedelje medijskog pumpanja katastrofičkih izišljotina i gluposti, ponekad i potpunih laži i dezinformacija sa ciljem širenja panike, nisu ostavili psihološke efekte. Drugim rečima, da antinuklearni lobiji i ekološki mračnjaci neće iskoristiti ove neumorno ponavljane medijske budalaštine kao još jedan "dokaz" nesigurnosti nuklearne energije. Verovatno hoće. U Nemačkoj su, recimo, već zaustavljeni planovi izgradnje novih nuklearki. Ali, to nema nikakve veze sa istinom ni sa činjenicama. Najnovija anti-nuklearna histerija ima osnnova taman koliko i već izduvana histerija "globalnog zagrevanja" (ili ona ranija oko Černobila). Dakle, nikakvog.

Budućnost obrazovanja?

Pogledajte odličnu prezentaciju Salmana Khana, osnivača Khan akademije, koja se bavi online "predavanjima". Ukratko, snimili su više od dve hiljada predavanja, na različite teme, od matmatike, preko biologije, do ekonomije i finansija, može da ih gleda ko i kada hoće.