Pages

28 May 2007

Hoću, majke mi!

Vlada je na prošloj sednici predložila izmene nekoliko zakona. Zanimljive su izmene Zakona o Vladi kojim se predlaže i promena zakletve, koja će, između ostalog, imati i sledeći deo: "... i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije". O ostala 4 prioriteta ove Vlade (EU integracije, borba protiv siromaštva, borba protiv korupcije, saradnja sa Hagom) ni reči u zakletvi.

Bad policy is good politics

Naslov posta se često čuje u Americi. Često se čuje i kod nas, mada ne tako direktno. Često se priča da su "reforme nepopularne". Dajem nekoliko mogućih objašnjenja zašto je to najčešće tako:

1. Dobar policy je dugoročan a dobra politika kratkoročna. Primer za ovo su državna osiguranja, koja su, uz ovakvu demografiju, neodrživa. Kakav interes ima političar da danas pokreće to pitanje? To mu neće doneti glasove na izborima. Bolje da se deficit fondova nadoknađuje iz budžeta.
2. Dobar policy posmatra efekte na celo društvo, dobra politika gleda samo segmente društva kojima onda udovoljava. Carine i subvencije su klasični primeri. Kakav interes ima političar da ih sada ukine? Nikakav.
3. Dobar policy je zasnovan na analizi i principima, dobra politika na emocijama. Ko još u Srbiji racionalno razmatra pitanje Kosova, na primer?
4. Dobar policy razmatra troškove i koristi od određene politike. Dobar političar priča samo o koristima.

Znači, ako hoćete da se bavite policy-jem, analizirajte sve dugoročne efekte na celo društvo. Ako hoćete da se bavite politikom, usmerite se na nekoliko segmenata populacije i probajte da ih ubedite da ćete za njih nešto uraditi čim dođete na vlast. Koliko vidim, naši političari već znaju ove lekcije. Analitičari i novinari imaju još puno da nauče.

Absurd

Kompanije iz Srbije koje sklapaju računare ne mogu da ih prodaju državnim institucijama jer od istih ne mogu da dobiju potvrde o poreklu. Odličan članak u Glasu javnosti.

PS:
Pogledajte Markov komentar. Propustio sam deo u tekstu gde autor kaže da su domaće firme oštećene jer nemaju 20% prednosti u odnosu na preduzeća iz inostranstva. Ova odredba zakona o javnim nabavkama naravno radi na štetu poreskih obveznika i zato je treba ukinuti.