Pages

05 September 2007

Monopoli, karteli i država

Evo još malo zabave oko monopolskih položaja i njihovih zloupotreba.
Kaže čovek iz Unije pekara pre neki dan:
Predsednik Unije pekara Vojvodine Dušan Šimunović kaže da će nova cena belog hleba od 29,5 dinara biti važeća samo za "industrijske pekare".
"Oni su tu cenu dogovorili sa ministrom Predragom Bubalom i za njih je obavezujuća. Nas 'male' pekare niko nije ni zvao na razgovor, pa se zato ta cena odnosi isključivo na njih".

Čovek se opravdava (ili uvređeno objašnjava, nisam sasvim siguran) da eto ne može da učestvuje u karteskoj zaveri kontrole cena jer nije bio na sastanku sa ministrom gde je rečena kartelska zavera utanačena.

Šta god ja mislio o logičnosti ili efikasnosti antimonopolskih zakona, po postojećem je kartelsko dogovaranje cena krivično delo, za koje je predviđena i zatvorska kazna, ako ne grešim (u predlogu CLDS-a je bilo tako predviđeno, ne znam da li su ovi usvojili). Dakle, kad privatne firme praktikuju dogovaranje cena, to je krivično delo, ili bar teško prekršajno, a nekim čudom, kad se uključi ministar kao koordinator zaverenika, onda prestaje da bude opasno, i postaje obavezujuća forma "socijalnog dijaloga i koordinacije". I čak onaj ko izostane sa tajne večere ima da se opravda zašto nije dogovorio cenu s ministrom i ostalima.

Dalja zabava: oglašava se i Komisija za zaštitu konkurencije:
Predsednica Saveta tog tela Dijana Marković-Bajalović za B92 kaže da Komisija ima saznanja da je do povećanja maloprodajnih cena hleba, ulja, mesa, mleka došlo određenim zloupotrebama.
"Komisija može da utvrdi da postoji zloupotreba dominantnog položaja kada proizvođač, odnosno prodavac koji zauzima dominantan položaj, naplaćuje visoke cene", kaže ona.

Uparite to sa sledećom vešću:
Prema dogovoru sa ministrom trgovine Predragom Bubalom, proizvođači su podigli cenu belog hleba za 13,4 odsto i on sada košta 29,5 dinara. Litar ulja je skuplji za 15 odsto, pa je njegova nova cena 94 dinara.

i dobijate - nagradno pitanje: Da li gospođa iz Komisije ovde misli da goni ministra, ove što su povećali cene u dogovoru sa njim, ili pak ove nesrećnike što nisu bili na večeri sa istim i što hoće da povećavaju proizvoljno i po svom ćefu, a bez konsultacija "gore"? Ili sve zajedno?

Fraserov indeks ekonomskih sloboda 2007

Izašao je Indeks ekonomskih sloboda kanadskog Fraser instituta. Indeks sloboda poredi elemente kao što su poresko opterećenje, otvorenost za spoljnu trgovinu, udeo privatne svojine u privredi, regulacija privrede, banaka i tržišta rada. Ovako izgleda vrh:
1. Hong Kong
2. Singapur
3. Novi Zeland
4. Švajcarska
5-7. SAD, UK, Kanada
8. Estonija
9-10. Irska, Australija

Po prvi put je urađen indeks za Srbiju, ali bolje da nije. Nalazimo se na poražavajućem 119. mestu, zajedno sa Nepalom i Gabonom, odmah iza Nigerije i Sijere Leone. Toliko o neoliberalnoj reformi i preteranoj liberalizaciji. Svi podaci su iz 2005., mada ne vidim da se u međuvremenu mnogo toga popravilo.

Rangirana je ukupno 141 zemlja. Crna Gora je 60., Hrvatska 82., Slovenija 91. Kazahtan, koji smo skoro pominjali, odličan 32., Mađarska čak 22.

Od linkova koji su tamo, cela lista sa međunarodnim poređenjima je ovde. Na ostalima su detaljni podaci.