Pages

03 November 2009

Radikali smisleno

Kad smo već na turneji po radikalskim sajtovima, evo šta su nedavno radikali rekli (doduše, ne piše ko je rekao i gde), a vezano za penzijski sistem u Srbiji:

Српска радикална странка оцењује да је консолидација јавних пензијских фондова један од најзначајнијих задатака укупне реформе пензијског система. Реформа треба да буде усмерена ка систему заснованом на три слоја осигурања, а већ увођењем тзв. другог стуба осигурања суштински би се изменио карактер пензијског система у Србији. Националној економији потребан је пензијски систем који неће бити условљен демографским, већ искључиво економским кретањима, а у оквиру макроекономских услова неопходних за уредно функционисање система.

Moj lični stav je da ne volim drugi stub. Nekako mi je "obavezno privatno" oksimoron za koji nisam siguran da bi dobro funkcionisao. Što se mene tiče, prvi (obavezno državno) i treći (dobrovoljno privatno) stub su sasvim dovoljni.

Ali, nije poenta u tome. Poenta je da odavno nisam od radikala čuo nešto smisleno na relevantnu temu. Doduše, i ovo je negde zakopano na njihovom sajtu, ne verujem da će Todorović baš zbog toga napraviti konferenciju za štampu. Na žalost.

Porez na dobit od 100%

Ekonomski stručnjaci Srpske narodne stranke, Jorgovanka Tabaković i Dejan Miljković su na nedavno održanoj konferenciji za štampu objasnili kako je

"Владa Србије крива за губитак пореских прихода од 4,5 милијарди динара на годишњем нивоу, чиме би се могло сачувати 19.000 радних места људи који примају просечну нето плату од 30.000 динара, или 4,5 милијарди динара од 25.000 пензија пензионера који примају месечну пензију од 15.000 динара."

O čemu se radi? Pročitajte celu konferenciju (ako vas ne mrzi), ali ukratko, radi se o tome da su banke prijavile manji profit, po osnovu negativnih kursnih razlika, za 4,5 mlrd dinara. Budući da je stopa poreza na dobit 10%, a ne 100%, ne vidim kako može da

"тих 4,5 милијарди динара смањења, у суштини представља управо оних 4,5 милијарди динара пореских прихода у буџету без којих је Република Србија остала".

Da li to naprednjaci najavljuju stopu poreza na dobit od 100%, ili im je 450 miliona delovalo suviše malo, ne znam. Ili su, što je meni najverovatnije, toliko bili opsednuti da nešto "nađu", da su potpuno prevideli elementarnu stvar.

Maske

"Za zaštitu od virusa sasvim je dovoljna obična maska", piše B92, možda pod uticajem proizvođača maski. Lekari kažu da zaštite maskom imaju ograničenja i da su vam potrebne dve do tri maske dnevno.

CDC, američki državni Centar za prevenciju zaraza, međutim, kaže da maske skoro potpuno neefektivne i izričito ne preporučuje njihovo nošenje. Postoji specijalna maska respirator, ali ona se ne može nositi stalno i preporučuje se samo lekarima koji rade sa pacijentima. Međutim, smatra se da ni ona nije mnogo efikasnija.

Umesto toga, preporuke za zaštitu od gripa su: perite ruke vodom i sapunom; pokrijte lice tkaninom kad kašljete; ne dodirujte usta, oči i nos (Lazare!); i naravno, izbegavajte kontakt sa onima koji pokazuju simptome bilo kakvog gripa.

CDC ovde detaljno analizira maske i još jednom, njihovo nošenje se ne preporučuje.