Pages

26 February 2011

Više se ne zna šta je šala

Dakle, Njuz.net je objavio vest da će Kina da reguliše reinkarnaciju, odnosno da će za reinkarnaciju biti potrebna dozvola države. Deluje kao još jedan štos njuzovih saradnika, jel da?

Međutim, imao sam osećaj da sam sličnu vest pročitao još ranije, ali nisam mogao da se setim gde. Prvo sam pogledao na mom omiljenom sajtu, kad stvarno - evo ga Slavišin tekst od pre više od tri godine u kojem linkuje na tekst (link više nije aktivan), a u kojem piše da će Kina doneti zakon kojim će propisati da će za reinkarnaciju biti potrebna dozvola državnog organa. Iako taj link nije više aktivan, ako malo guglujete, naći ćete dosta tekstova vezano za ovu temu, upravo iz avgusta 2007, recimo ovaj iz Timesa.

Pitanje je šta se dogodilo i zašto je Njuz objavio nešto što izgleda da je prava vest? Da li je moguće da se ovog puta desilo suprotno od one priče sa srpskim turistom i ajkulom u Šarm el Šeiku (kada su neki "pravi" mediji preneli izmišljenu vest), odnosno da je Njuz kao šaljivu objavio pravu vest?

8 comments:

jovanović said...

Ja sam na Njuzima čitao da Medvedev ukida pomeranje časovnih zona. I još on iz svoje glave objašnjava nešto o negativnom uticaju na bioritam.
Kad ono stvarno.

Aleksandar Stevanović said...

Sve je to O.k. Kao što ima bizarnosti u stvarnosti u dovoljnim količinama da u nju ne poverujete, mogući su i obrnuti slučajevi. Reinkarnacija ima i neko oprvdanje, ne možeš postati separatistički lama, ako se vlasti ne slože. Pa bar smo mi doneli more propisa o KiM sličnog kvaliteta.

Unknown said...

http://www.huffingtonpost.com/2007/08/22/china-bans-reincarnation-_n_61444.html

Piše u Njuz.net članku da je i Huffington Post jedan od "izvora", što je i tačno. Njuz uglavnom piše izmišljene članke, ali takođe postoje i neki prenešeni iz stvarnog sveta koji su toliko bizarni da bi se najlakše svrstali u kategoriju "da li je moguće?!"

Marko Paunović said...

Nisam znao da prenose i prave vesti. Ali, ako to rade, mislim da bi morali nekako da naglase.

Lazar Antonić said...

Ministre Bradicu, ako citiate ove komentare, molim vas razmotrite mogucnost regulacije u ovom slucaju. Dokle da mediji zbunjuju gradjane.

Xpirit said...

Kada Njuz prenosi vesti sa drugih medija obavezno naglasi izvor i stavi link ka originalu.

Sta jos da urade?

Marko Paunović said...

Ja nisam primetio, samo se o tome radi.

Ocigledno nisam jedini, nekoliko komentatora se tamo valja od smeha posto su neki pomislili da se radi o pravoj vesti. :)

mileusna said...

Ima toliko bizarnih vesti da je stvarno teško poverovati u njih. Recimo kada je Medvedev odlučio da obustavi prelazak na zimsko računanje vremena, tu vest je objavio i Njuz. Iako sam znao da se radi o pravoj vesti, kada sam čitajući tekst na B92 došao do dela "Da ne govorim o nesrećnim kravama i drugim životinjama, koje ne shvataju prelazak na drugo vreme i zašto oni koji ih muzu dolaze ranije ili kasnije" više nisam bio siguran ko je koga tu preneo, da li Njuz B92 ili obratno. :)