Pages

09 June 2008

Zašto Ivica?

Postoji mogućnost da Ivica postane premijer. Pominju se razna objašnjenja, između ostalog, mogućnost da se svali odgovornost na SPS za loše rezultate vlade, kao što je urađeno sa Koštunicom. Nažalost u pitanju je značajno drugačija situacija jer DS ima mnogo veći uticaj u parlamentu nego ranije a SPS daleko manji nego što je imao DSS. Teško će se krivica za neuspeh svaliti na SPS. Mislim da je verovatniji motiv činjenica da Tadić ne želi da na visoku funkciju postavi nekoga iz DS ko može kasnije da mu bude konkurencija u stranci.

5 comments:

Marko Paunović said...

To je verovatno tacno, ali opet ne mogu da poverujem da Tadic u DS-u ne moze da nadje NIKOGA ko mu je lojalan. Ima valjda makar JEDAN u koga ima poverenje...

Lazar Antonić said...

Ako ima, onda je skoro nepristojno koliko se ne trudi da mu pomogne. Povrh toga, Tadić je bar dva puta do sada obećao da će objaviti ime kandidata DS za premijera pa ništa. Po meni je to neozbiljno.

Razumem da bi možda objavljivanje kandidata u kampanji otvorilo prostora za kritike drugih stranaka, ali zašto onda najavljuje tu mogućnost.

Sa druge strane, DS nikada nije bio jači, pa su valjda zbog toga i deca u stranci mirna. Samo mislim da ne treba zaboraviti da je najveća prednost DS što je u pitanju skoro jedina stranka koja može da se pohvali unutarstranačkom demokratijom, a danas slušamo kako Ivica ne može da donese odluku bez glavnog odbora, dok to Tadiću nije nikakav problem. U najmanju ruku čudno.

mileusna said...

Bilo bi krajnje neozbiljno za DS da Ivica postane premijer. Ja u to prosto ne mogu da poverujem i pored ovakvog DS-a da je moguće, ali to je opet njihov problem.

Veći problem po meni je taj da se jedan presedan, da je Koštunica bio premijer sa veoma malo glasova iza sebe, sada već uvodi kao pravilo. Umesto da stranke imaju neki nepisani kodeks ponašanja da najjača stranka u parlamentarnoj večini daje premijera, u Srbiji se polako uvodi neko potpuno neverovatno pravilo po kome nije isključeno da nam posle nekih sledećih izbora premijer bude Palma, Velja ili Suljo Ugljanin ukoliko nekome zafali par glasova za formiranje parlamentarne većine.

Ok, malo karikiram, ali tako deluje.

Marko Paunović said...

Ne znam, meni se to cini potpuno nerealnim. Jeste da Press o tome pise vec par dana, a oni su obicno dobro obavesteni o tome sta se desava u DS-u, ali opet ne mogu da poverujem u to.

Vanja said...

Iskreno mislim da za tako nešto nema šanse i da je to neka mind-game Šapera i-ili Đilasa.

Verovatno socijalisti jesu zatražili nešto više od početne ponude, jer vide da nema velike šanse za novim izborima jer MZ pritiska ZES da formira Vladu što pre da bi se nastavilo sa integracijama, privatizacijama i sl.

Tako da mislim da je ovo samo balon, da bi posle ispalo kako se Tadić izborio ipak za svog kandidata ili kandidatkinju, a SPS će se sigurno dati više od 3-4 ministarstva.