Pages

07 June 2008

Posledice globalizacije

Ovih dana čitam novu knjigu koju je napisao Fareed Zakaria The Post American World u kojoj analizira posledice razvoja "ostatka" sveta. Knjiga je puna sjajnih primera i zapažanja. Između ostalog Zakaria kaže da globalizacija vodi razvoju nacionalizma. Naime, globalizacija čini siromašne zemlje bogatijim što će uticati na razvoj njihovog nacionalnog ponosa, odnosno nacionalizma. On doduše na to ne gleda negativno, već iz perspektive američkog patriotizma. Nisam siguran da je u pravu ali je sigurno interesantno.

3 comments:

andreas breme said...
This comment has been removed by the author.
andreas breme said...

izvinjavam se, zamenio sam...

Andrej Stanimirović said...

Taj Farid je smutljivac. Nisam čitao Post American World ali jesam Budućnost slobode - neliberalna demokratija kod kuće (tj. u SAD) i u svetu.
Odlična kritika moderne demokratije. Odlično opisuje izbornu autokratiju. Dok analizira stanje - super je.
Ali kad predloži rešenje - bolje da ga nije predložio. Kaže, preveliki je uticaj specijalnih interesa na politiku (tačno!), pa su rešenje tela zaštićena od uticaja masivnog biračkog tela (Huh?). Federal reserve i Evropska Unija!?!?!? Probleme demokratije u politici (koji realno postoje) rešićemo jedva zakamufliranim a ogromnim diskrecionim ovlašćenjima političkih tela koja osećaju vrlo slab i hiper-posredan uticaj onih kojima vladaju. Rekao bih da ovo njegovo sofisticirano lupetanje dodaje kredibilitet teoriji zavere o Council of Foreign Relations.