Pages

09 June 2008

Jeftino i jeftinije

Državni sekretar ministarstva poljoprivede kaže da više neće biti jeftine hrane. Da li je ikada bilo jeftine hrane je pretpostavljam stvar subjektivne procene i relativnog bogatstva pojedinca. Ali neka bude da je državni sekretar u pravu (a nije) i da neće biti jeftine hrane jer nismo ulagali u stočarstvo kad je bilo vreme. Pitanje za njega je da li će biti jeftinije hrane i šta bi vlada mogla da uradi po tom pitanju?

3 comments:

Goran Zivkov said...

Trziste mesa, pogotovo ukoliko je ono zatvoreno, ima svoje cikluse. Poznat je svinjski ciklus koji traje cetiri godine od jednog do drugog maksimalnog pika. Uglavnom je je uslovljen ponudom i tražnjom jer kada je cena dobra svi kreću u proizvodnju i onda imamo višak ponude pa cena padne i sl. Ovaj ciklus je izuzetno precizan i sam sam se iznenadio koliko kada sam radio analize cena. On postoji kod nas ali u svetu. E sad šta se to desilo pa je kod nas protekle godine sve poremećeno i zašto naš ciklus ove godine ne prati okruženje. Prvo, kada su protestvovali stočari u Mačvi tražili su da im Robne rezerve otkupe svinje, što su ove i uradile i napunile klaničare sa mesom i umesto da cena posle pika počne da raste, kako je trebalo, rast je značajno odložen. Drugo, Ministarvo uvodi meru 90 EURA po biku ukoliko ga predate registrovanom klaničaru do meseca decembra. Efekat je bio da su svi predavali meso registrovanim klaničarima da bi dobili subvencije, čime je cena sa tadašnjih 145 dinara pala na 105 dinara jer je umesto redovnog otkupa od recimo 100 grla dnevno klaničar imao ponudu od 400 grla. Naravno u januaru je sve stalo ali je bilo dovoljno da opet klaničari uz pomoć države dodju do jeftinog mesa. Treće, Ministartvo poljoprivrede ukida prelevman na mleko u prahu na četiri meseca, što uslovljavlja uvoz enormnih količina mleka u prahu i pada otkupne cene mleka ekstra klase sa 36 dinara na 26. Proizvodnja pod ovim cenama se nije mogla isplatiti naročito proizvodjačima od 5 – 15 grla i počelo je dodatno veliko klanje stoke, koje omogućava da klaničari ponovo dodju do jeftinog mesa i odlože normalne cikluse.
Ovi potezi ministartva su apsolutno školski primeri kako loše mere utiču na tržište. Posledice su zaista katastrofalne ne samo u tome što smo svi mi siromašniji nego i u tome što je stočni fond smanjen kao nikad u istoriji Srbije i posledice ćete tek da vidite u cenama mesa na jednom zavrorenom tržištu. Umesto da se nije intervenislo ni u jednom slučaju i imamo redovan ciklus sada imamo za nekoliko desetina procenta manje stoke, bogate klaničare, enormno visoke cene i potpuno demotivisane poizvodjače.

Zanimljivo je kada trend nape cene stavite u korelaciju sa regionalnim cenama onda se jasno vide ovi poremećaji tržišta.

Lazar Antonić said...

Gorane, jel ima šanse da G17 uzme poljoprivredu?

Goran Zivkov said...

Nikakve