Pages

22 June 2008

1968, četrdeset godina kasnije

Prošlo je tačno 40 godina od poznatih lipanjskih gibanja u Beogradu, tj studentskih demonstracija koje su prvi put dovele u pitanje tadašnju vlast u Jugoslaviji. Iako je pokret bio "opozicioni" u smislu da je bio protiv vlasti, njegove osnovne ideje su bile radikalno komunističke - studenti i njihovi profesori, pripadnici grupe Praksis su optuživali Tita i jugoslovenske komuniste ne zbog odustva političkih ili ekonomskih sloboda, već za izdaju komunizma i dozvoljavanje previše nejednakosti. Osnovne ideje protesta su bile delom preuzete od zapadnih studenata koji su sa istim levičarskim, trockističkim i maoističkim stavovima demonstrirali širom Evrope samo mesec dana ranije, a delom prilagođene lokalnim jugoslovenskim okolnostima, kroz parole o "crvenoj buržoaziji" i zahteve sa povratak izvornom Marksu i većoj jednakosti samoupravljača.

Ovde imate ono što bi se moglo nazvati levom i politički korektnom recepcijom događaja iz juna 1968, a ovde i ovde su desničarski napadi na 1968 i "humanistički marksizam".

4 comments:

Gavrilo said...

Имао сам 9 година, отац нас је возио (Пежоом 403) поред Студењака, а на једној кући у улици Тошин бунар велика (наравно, црвена)парола: "ДОЛЕ ПЕЖОАЗИЈА!"

Marko Paunović said...

Zivela Ficolucija!

cyberella said...

Ne radi link sa Pescanika. Koji je tekst u pitanju?

Ivan Jankovic said...

link radi, barem kod mene, ima cetiri pet tekstova.