Pages

02 March 2008

Obama

Barak Obama je postao omiljena figura u levičarskim krugovima u Evropi, verovatno zato što potpiruje ubajaćene antikapitalističke, anti-free trade i "pacifističke" stereotipe levičarske kulturne imaginacije.

Ni Srbija nije izuzetak. Znam bar 5-6 beogradskih snobova kojima je Obama omiljeni političar. Na jučerašnjem skupu studenata ispred Platoa mogli su se videti Obamini posteri ("s kim sam ja krenuo u rat protiv srpskih nacionalista"...).

Glavni razlog za fascinaciju Obamom, i glavni izvor širokog magnetizma ovog senatora - osim rasističke ideje da je dobro da neko bude predsednik Amerike samo zato što je crnac (btw, Obamina majka je čista belkinja sa američkog Juga a otac porekom Kenijac!) - je to što on drži elokventne i prilično isprazne govorancije u kojima termini poput "promena" "budućnost" i "bolji svet" visoko figuriraju, kao i to što je "protiv rata" (tu se proslavio, između ostalog, i svojom skorašnjom izjavom da bi on povukao trupe iz Iraka, ali se onda vratio ako tamo dođe Al Kaida!). Među Obaminim drugim stalnim temama su kritike velikih korporacija i posebno slobodne trgovine - Obama i Hilari se prosto utrkuju ko će više da napadne sporazum NAFTA koji je 1996 potpisao Bil Klinton. Na osnovu takvih govora i stavova manje obrazovani glasači u SAD, i levičarske, posebno "pacifističke", neznalice širom sveta misle da je on neki "vizionar" i "idealista".

No, koliki je zaista ukupni Obamin "idealizam" i "državnički kalibar" najbolje svedoči sledeća vest, vezana za temu slobodne trgovine: jedan visoki zvaničnik iz Obaminog štaba je kontaktirao pre neki dan kanadsku ambasadu, jer su Kanađani bili vrlo uznemireni najvama glavnih demokratskih kandidata da će preispitati NAFTA sporazum, i rekao im: "ne brinite, to što Obama priča u kampanji je samo retorika koju ne treba shvatati ozbiljno, kad bude izabran on neće dovoditi NAFTA-u u pitanje". Obamin tim nije demantovao kanadsku tekleviziju CTV, koja je izvestila o ovom sastanku.

Dakle, kad pokupim glasove, prikloniću se zdravom razumu, a dotle ću malo da potpaljujem frustracije neznalica, da bih dobio glasove od njih kao "idealista" i "vizionar", a nadasve crnac.

11 comments:

Slaviša Tasić said...

Ustvari Obama prikuplja obrazovanije glasače u SAD. Glasači Hillary su u proseku manje obrazovani (takođe uglavnom stariji, žene i Hispanosi.)
Demokrate inače tradicionalno biju republikance po obrazovanju glasača.

Marko Paunović said...

Pa, moguce je da se upravo o tome radi - primecuje da slabo stoji sa radnickom klasom, pa im prica ono sto oni zele.

Anonymous said...

"Znam bar 5-6 beogradskih snobova kojima je Obama omiljeni političar. Na jučerašnjem skupu studenata ispred Platoa mogli su se videti Obamini posteri ("s kim sam ja krenuo u rat protiv srpskih nacionalista"...)."

a ja u istoj grupi sa njima... strasno

Anonymous said...

nego sta mislite, mozda obama stvarno samo prica pricu... meni se cini da bi on bio vise kao w.clinton i definitivno bolji od hillary. Mada sam ubedjen da mccaina ne moze da pobedi bilo ko od njih dvoje. Evo prognoziram pobedu mccaina i ako neko hoce opkladu...

Ivan Jankovic said...

Da, Slavisa, u pravu si sto se tice formalnog obrazovanja. Mozda je preciznije reci "politicke pismenosti" ili "ekonomske pismenosti", mada ni to nije sasvim jendoznacno.

Ivan Jankovic said...

anonimous,

ja sam takodje skeptican da bilo ko do ovih dvoje moze da pobedi McCaina (koji je takodje sporan na vise nacina, ali svakako bolji od oboje demokrata).

Slaviša Tasić said...

Ja mislim da Obama može dobiti McCaina. Obojica će se pomerati u centar, a onda ga na TV duelima Obama može dobiti kao Kennedy Nixona - mlađi, lepši, elokventniji...

Anonymous said...

Gledam utisak nedelje i mogu da kazem isto sto i laza pre neki dan, bez obzira da li je populizam ili ne

Sve mu je oprosteno.

Anonymous said...

koliko sam razumeo to sto obama prica on nije rekao da ce biti ukinut sporazum vec da ce ga preispitati. iZ ONGA STO SAM CUO DA SE ZAKLJUCITI DA NIJEPROBLEM U SLOBODNOJ TRGOVINI VEC U USLOVIMA POD KOJIM RAE RADNICI U RECIMO MEKSIKU KOJI SU BEZ DALJENJGE KATASTROFA. Pri tome je pomenuo zastitu na radu i slicno.

Sto se obame tice tip je jednostavno u mnogim elementima sjajan. Njegovi su izuzetni po svim kriterijumima, govor tela i ostale elementi javnog nastupa gotovo bez greske. (Nastup je u politici jako vazan i mogu da kazem da je srece da nasi politicari imaju vise tog stofa i nama bi bilo bolje.)

Za razliku od Hilari koja je ocito nervozna i napzdjena. Kad govori o spoljonoj politici, sto bi valjda za nas moglo biti od znacaja ipak obama koristi prilicno razumu terminologiju. Hilari je u fazonu sacemo da im pokazemo.

Tako da bez dileme glas za Obamu.

Anonymous said...

Е, у последњем пасусу само замените речи "здравом разуму" са "онима који стварно владају", и наравно "црнац" са "Србин" - и добићете САВРШЕН портрет драгог нам председника републике!

Ivan Jankovic said...

anonimous,

"briga" za uslove rada radnika u trecim zemljama je jedan od najcescih izgovora protekcionista. Prava briga onih koji kritikuju NAFTA, ukljucujuci i Obamu je to sto konkurencija JEFTINIJE radne snage u Meksiku i drugde "ukida" radna mesta u SAD, a ponajvise slabi snagu njihovih sindikata. A Obama pokusava da nastupa kao kandidat sindikata, da dobije njihovu podrsku. Stoga, nije rec o losim uslovima meksickih radnika vec o Obaminoj zloupotrebi tog pitanja da bi dobio podrsku AMERICKIH sindikata kao politicar koji ce zastititi njihove interese a protiv meksickih i drugih siromanih radnika.