Pages

03 March 2008

Koliko nam znači Hilandar

Politika:
Из државног буџета се годишње за Хиландар издваја по милион евра.

Zašto država plaća za Hilandar? Ili da drugačije postavimo pitanje -- šta nam govori činjenica da Hilandar ne može sebe da izdržava iz privatnih donacija?

Po meni to govori da Hilandaru Srbi ne pridaju veliku vrednost. Postoji veoma precizan način da se utvrdi koliku vrednost pridajete nečemu -- i taj način se zove cena. Donacija je vrsta cene. Koliko ste svog ličnog novca spremni da priložite za Hilandar, toliko vam Hilandar znači. Ni manje ni više.

Ako Hilandar ne može da živi bez pomoći države, to znači da ne može da prikupi dovoljno privatnih donacija -- odnosno da ljudima nije stvarno stalo do njega. Stalo im je onako, na rečima, kad se plaća apstraktnim, tuđim novcem.

A može se reći i ovako: svako ko se zalaže da se za Hilandar plaća iz budžeta, a ne daje svoj novac Hilandaru, je po definiciji licemer.

4 comments:

Anonymous said...

1. Suguran sam da Hilandar moze da finansira rekonstrukciju iskljucivo iz privatnih donacija, a li je potrebno u kontinuitetu sprovoditi osmisljenu kampanju prikupljanja sredstava.
2. Imati drzavnu donaciju je svakako laksa varijanta.
3. Slavisa, da si proveo odredjeno vreme tamo, verovatni bi ti prvi prilozio nesto privatnog novca
4. Milion evra svakako nije mala suma, vredi svakako pozabaviti se trosenjem iste, kontrolom i sl. Ono sto javnosti promice jeste ekstenzivno zaduzivanje Srbije kod raznih netrzisnih fondova (iliti raznih medjunarodnih, evropskih i slicnih "banaka") za svakojake besmislene namena, razne tehnicke pomoci itd. Mozda ste se u nekoj raspravi vec bavili time...

VG

VG

Slaviša Tasić said...

Nemam nista protiv prilaganja privantog novca, naprotiv. Jeste da nisam dao ništa, ali čestitam onima koji jesu.

Anonymous said...

Pretpostavljam da se novac sada daje za obnovu posle pozara.

Koliko ja znam, Hilandar stoji relativno dobro finansijski, daleko bolje od vecine manastira u Srbiji, koji su na ivici propadanja zbog nedostatka para i ljudi.

Anonymous said...

Ja sam bio u Hilandaru i nista nisam prilozio. Delimicno zato sto nisam imao para a delimicno zato sto prosecan monah tamo ima vise love ispod mantije nego sto ja trosim godisnje.

Mada posto su hrana i smestaj u Hilandaru besplatni zaista bi bilo u redu da se makar plati za tu uslugu.

Sa druge strane drzavne subvencije demotivisu ljude da doniraju. Zasto bi placali istu stvar dva puta?

Da nema drzavnih subvencija sigurno bi bilo vise privatnih donacija. Verovatno bi tada skupili i vise novca.