Pages

17 March 2008

Koliko ima državnih organa u Srbiji?

Siguran sam da odgovor na ovo pitanje niko nema, naročito ako u obzir uzmete i sve lokalne samouprave.

Jedan od boljih načina da makar steknete predstavu o tome koliko državnih organa ima se nalazi na ovom linku. Radi se o "Spisku rezervisanih domena u okviru .rs domena za potrebe republičkih organa i organizacija". Spisak inače ima 22 strane. Naravno, neki državni organi su tražili tri ili čak četiri različita domena, tako da spisak nije potpuno realan, ali svejedno, zanimljivo je pogledati ga.

Meni se sviđa što će se stvari malo unificirati i pojednostaviti. Dosadašnji rogobatni domen za sve zaposlene u vladi .sr.gov.yu će valjda sada biti zamenjen.

Zahvaljujem VP na linku.

6 comments:

Lazar Antonić said...

Koji to drzavni organ koristi trziste.rs?

Marko Paunović said...

To bih i ja voleo da znam. :)

Anonymous said...

Još da napomenem, u slučaju da neko ne zna - Vlada takođe ima i ceo .gov.rs pod-domen za svoje potrebe.

Anonymous said...

Ova priča ima i drugi aspekt.

A to je da država nema šta da traži izvan svog poddomena .gov.
Ovako verovatno da je neko ko je bio zadužen za te rezervisene domene, svojim prijateljima obezbedio lepe nazive za koje su se interesovali. Nema tu ništa nenonrmalno da činovnici idu u .gov.sr. Kome se ne sviđa može na yahoo da otvori nalog....

Marko Paunović said...

Ali, ne vidim svrhu. Zasto bi adresa bila pera@mfin.gov.rs, a ne pera@mfin.rs?

Ako postoji i gov, onda se postavlja pitanje i sta je tacno vlada, pa onda NBS ili Komisija za hartije od vrednosti ne mogu da imaju gov.rs domen jer nisu deo vlade. Sve u svemu, nepotrebno se komplikuje.

Anonymous said...

Po onda bi bilo dobro da vlada postavi sopstveni sitem domain name servera, pa da ministarstvo finansija dobije top-level domen minf. Na primer pera@minf umesto pera@minf.rs.

Mislim da se pod "gov" ne misli bukvalno na vladu u smislu njenih ministara i njihovih zamenika. Već na sve vladine "institucije", ili u širem smislu na sve državne institucije. Znači government vs. non-government. Malo je nekorektno da država iskoristi(zloupotrebi) svoju moć i rezerviše sve one domene. Čak i da nikoga nisu oštetili(a jesu), ostaje ružan utisak. Ako pogledate taj spisak, videćete da dobar deo tih naziva nema nikakve veze ni sa vladom ni sa državnim institucijama.