Pages

24 March 2008

Imovinske karte

Kad bi resursi u jednoj privredi bili ograničeni, onda bi to što se političari bogate automatski značilo da mi siromašimo. Ali resursi u privredi nisu ograničeni, ekonomija nije torta koju treba iseći i podeliti između nas i njih. Ekonomija je tok -- ako ćemo već sa metaforama, zamislite reku -- i političar pravu štetu nanosi ne ako zahvata vodu iz reke, nego ako mu padne na pamet da postavi nekakvu branu.

Zato ove imovinske karte političara zaista ne znače puno. Možda ministar poljoprivrede Milosavljević ništa nije ukrao, ali je svojim subvencijama ili zabranom izvoza naneo milionske štete. Niti me interesuje imovinska karta Đelića, kada znam da se on zalagao za održanje javnih preduzeća u državnom vlasništvu. Kolika je samo šteta od odlaganja ovih privatizacija?

Ronald Coase je govorio da ako ekonomista samo uspe da odloži jednu štetnu vladinu meru (npr. zabranu izvoza pšenice ili uvoza polovnih automobila kod nas) za mesec dana, zaradio je platu za ceo život. Ja bih dodao da je isto tako i sa političarima. Politike koje donesu iz pukog neznanja nas koštaju više nego što oni za ceo mandat mogu da ukradu.

8 comments:

Marko Paunović said...

Mozda politicari treba da rade na bonus. Recimo, ustavom se definise da ce na kraju mandata vlade premijer dobiti 5% razlike izmedju GDP-a na kraju mandata i na pocetku mandata. Tim parama moze da daje bonuse ministrima ili kome god hoce.

Naravno, sa time bi bilo mnogo problema (recimo, imao bi podsticaj da uvede 100-casovnu radnu nedelju), ali mislim da bi situacija bila bolja nego sada.

Anonymous said...

to je dobra ideja sa bonusima.

za mene je imovinska karta zanimljiva npr. zbog djelicevog slucaja. Pre nego sto je postao potpredsednik vlade imao je prihode u prethodnoj godini koji su n puta veci od onih koje ce imati ove godine kao potpredsednik vlade (n>10). E sad ili je covek entuzijasta ili mu se novi posao mnogo vise isplati od prethodnog...

Marko Paunović said...

Ne mora da bude ni jedno ni drugo.

Mozda procenjuje da ce dobro da se pokaze na mestu potpredsednika, pa da ce nakon ovog mandata ponovo da ga angazuje neka velika firma.

Mada, iskreno, mislim da se radi o necem potpuno trecem. Coveku se jednostavno mnogo svidja vlast i vaznija mu je od para. Ne bi bio ni prvi ni poslednji.

mp said...

znaci Marko, Kostunjavi treba da dobije nekih 0.2-0.3 GDPa???:))

Marko Paunović said...

Pa ne moze sad naknadno, pravila moraju da se utvrde unapred. :)

mp said...

kostunjavog ionako lova ne interesuje. menjamo pravilo za njega - dobije % teritorije kosova koju sacuva:)))

Anonymous said...

Ma jok Kostuna intresuju cice...

keynes said...

Kad bi resursi bili neograničeni ne bi ni postojala nauka koja se zove ekonomija. Zašto u svetu postoje siromašni? Zato što tripuju da nemaju šta da jedu?! Zanimljiva vam je teorija. Ni Adam Smit je ne bi prihvatio.