Pages

24 March 2008

Cena majčinskog instinkta

Kao što neki ekonomisti kažu, "Ekonomija se svodi na jednu rečenicu: ljudi reaguju na podsticaje." Dobar primer je nalaz ove studije iz Australije: "Uvođenje subvencije od 3.000 dolara po rodjenom detetu je dovelo do povećanja radjanja za 1000 za samo sedam nedelja."

Kako je to moguće? Kako je moguće da se efekat vidi već za sedam nedelja? Moguće je, ako je dovoljan podsticaj. Naime, porođaj deteta često nije sasvim prirodan, odnosno u nekim slučajevima se on može pomeriti koji dan pre ili kasnije. Pošto je subvencija stupala na snagu 1. jula 2004. godine, žene koje su imale zakazan porođaj za kraj juna su ga pomerile za koji dan i tako ostvarile pravo na subvenciju. Time su rizikovale zdravlje deteta za 3.000 dolara. A država Australija im je dala podsticaj da to urade!

Ovo je klasičan primer bacanja para na stvari koje nemaju nikakav pozitivan (a možda imaju negativan efekat), jer bi se ta deca i inače rodila. Bilo je toga i kod nas - recimo isplaćivanje otpremnina ljudima koji i inače odlaze u penziju za koji mesec.

Ako već žele da podstiču rađanje, onda je taj program trebalo da stupi na snagu tek za devet meseci. Ili za 7 meseci, ako žele da se bore i protiv abortusa.

4 comments:

Anonymous said...

Slična stvar se dešavala i u Nemačkoj početkom 2007. godine: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=11&dd=21&nav_id=220804
http://arhiva.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/decembar/29/P-01-29122006.shtml

Anonymous said...

Slična stvar se dešavala i u Nemačkoj početkom 2007. godine: B92, Kurir

Marko Paunović said...

Setio sam se da je toga u stvari bilo i kod nas kada su pre par godina uveli davanje para za rodjenje deteta.

Ne znam nikoga da je bas pomerio porodjaj, ali se secam da se jedna moja poznanica iznervitala sto su joj zakazali porodjaj desetak dana pre roka za subvenciju.

BOB-THE-BOSS said...

Posto inace zivim u Australiji (ne trenutno) da vam dam jedno razjasnjenje. Vlada Dzona Hauarda odluku o uvodjenju subvencije objavila godtovo godinu dana ranije. 1 Jul je uzet kao datum u kome pocinje nova finasijska godina u Australiji.
Inace za vasu infomaciju, ta kvota je povecana od 1 Jula 2006 na 4000$ and of 1 Jula 2007 na 5000$ po detetu i to se sve znalo jos tada 2003 godine kada je odluka objavljena.

A sada jedna anegdota u vezi sa tim:
Supriga moga dobrog prijatelja elektricara je imala termin za porodjaj 7 Jul. Kako bilo, dobije trudove i rodi decaka 28. Juna. Prvi kometar srecnog tate bio je: "Odradice mi ovu hiljadarku cim stasa"
Pozdav