Pages

17 January 2008

Paljenje zastave

Pre neki dan su uhapšeni bugarski državljani koji su pocepali zastavu Srbije. Njima se sudi za uvredu ugleda Republike Srbije. Mislim da nije sporno što su uhapšeni ali mislim da je bolje tužiti ih za uništavanje imovine. Da su kupili srpsku zastavu i onda je pocepali mislim da ih ne bi trebalo ni tužiti.

U Americi Vrhovni sud smatra da je uništavanje zastave praktikovanje slobode govora. Već neko vreme se vodi kampanja o novom amandmanu u američkom ustavu koji bi vladi dao pravo da sankcioniše uništavanje zastave. Za sada bezuspešno. Sloboda govora je važnija od povređenog nacionalnog ponosa.

U komentarima na ovu vest u Blicu je ostavljena i interesantna priča. Neko tvrdi da je uhapšen i pretučen u policiji jer je zakačio srpsku zastavu na svoje vozilo. Objašnjenje policije je da samo predsednik ima pravo da ima istaknutu srpsku zastavu na kolima. Ako je to tačno i to predstavlja ograničavanje slobode govora.

3 comments:

Marko Paunović said...

A svi komentatori na Blicu podrzavaju nase drzavne organe...

Ja mislim da i dan danas makar 50% gradjana Srbije ne bi znao da navede kojim redom idu boje na nasoj zastavi.

Andrej Stanimirović said...

Evo na primer ja.

Marko Paunović said...

Onda revidiram procenu - 80% gradjana Srbije ne zna da navede kojim redom idu boje na zastavi. Znaju da "zastava ne sme da se cepa", iako nisu bas sigurni da li se cepa srpska, hrvatska, jugoslovenska, ili cak ruska.

To me podseca na jedan tekst koji sam citao, recimo u NIN-u, pre nekoliko godina. Posle rata u Bosni, u jednom mesovitom srpsko-bosnjackom selu se nekako dogovore da naprave spomenik svim zrtvama rata (naravno, placao je neki strani donator). Sve je bilo ok, dok se nije pokrenulo pitanje na kom pismu ce pisati. Srbi su naravno insistirali na cirilici, Bosnjaci na latinici. Onda dodje neki stranac i predlozi da sa jedne strane spomenika pise na cirilici, a sa druge na latinici. Sloze se svi.

Kada je dosao dan da se potpise ugovor i glavni Srbin i glavni Bosnjak u selu se "potpisu" otiskom palca - i jedan i drugi su nepismeni. Cinjenica da cak ni ne znaju da prepoznaju cirilicu i latinicu, ni jednom ni drugom nije smetala da se bori za "nacionalno dostojanstvo"!