Pages

17 January 2008

Srednji glasač

Čuo sam ovih dana mnogo puta da se Tadić previše približio Tomi, a da se Toma previše približio Tadiću, pa sam hteo nešto da o tome kažem. Prvo, to je tačno. Drugo, to je toliko očekivano, da me čudi zašto toliko ljudi misli da je to čudno i da je loše.

Situacija je vrlo jasna. Pobedniku treba 50% glasova od onih koji izađu na izbore. Tadiću su potrebni svi oni koji su levo od srednjeg birača, a Nikoliću svi oni koji su desno. Ako Tadić ode levo, počne priče o odgovornosti i pomirenju, i o tome kako treba da se izvinjavamo svima u regionu za ono što smo "mi" uradili, svi će da ga tapšu po ramenu, da mu kažu kako je odgovoran, pametan i pošten, "pravi državnik", ali će da izgubi izbore. Ako Toma ode previše udesno, pa počne da gusla o Karlobagu, Virovitici i Ogulinu, njegovi će da budu oduševljeni, ali će po stoti put da izgubi izbore. Sasvim je očekivano da pričaju istu priču - onu koju srednji birač želi da čuje. Da li su oni dobro procenili šta on želi da čuje, to je drugo pitanje, ali verujem da oni to bolje znaju nego ja.

Drugo zapažanje je to da su predsednički kandidati međusobno mnogo sličniji nego njihove partije. Iako u onome što Tadić i Nikolić pričaju nema velike razlike, između onoga što pričaju Šutanovac ili Đelić sa jedne i Vučić i Todorović sa druge strane, postoji ogromna razlika. To je zato što partije učestvuju na parlamentarnim izborima, na kojima važi proporcionalni izborni sistem, pa njima ne treba taj srednji birač. Njega redovno uzima Koštunica i zato je uvek on king maker. I zato ima nekog smisla u Čedinoj paroli o "svim Koštuničinim kandidatima". To jeste tako. Ali, to nije tako zato što Tadić ili Nikolić žele da to bude tako, nego zato što to tako mora da bude, ako žele da pobede..

Kome onda taj srednji birač ne treba? Samo onome ko zna da nema nikakve šanse da pobedi. U suštini, Čeda, Velja, Mrka, Milanka i ostali treba ove izbore da iskoriste kako bi pokušali da privuku birače za naredne parlamentarne izbore; da pokušaju da profilišu svoje stranke nekako, nekom vrlo specifičnom pričom, a ne da podilaze srednjem biraču. Velja i Mrka to uglavnom nisu shvatili. I oni pričaju manje-više istu priču kao i Tadić i Nikolić, mada je Mrkino pominjanje branjenja Kosova svim sredstvima verovatno u funkciji distanciranja od Radikalske "meke" retorike i osvajanja nebranjenog "desnog krila".

Čeda je, sa druge strane, dobro shvatio ove izbore. On će, nesumnjivo, privući dosta glasova onih koji su razočarani Tadićevim podilaženjem srednjem biraču. Naravno, nema šanse da pobedi, ali je na vreme shvatio da to nije ni poenta, bar za sada.

12 comments:

Anonymous said...

Kao i uvek izvanredan tekst.Moram da se složim sa nekim posetiocima ovog bloga da bi bilo lepo da osnujete neku partiju.
Znam da ne biste odmah usplei da se probijete jer je mnogo partija ali vremenom ...sigurna sam da biste uspeli...Dosta više Borisa,Tome i svih onih koje decenijama slušamo...Vreme je za nove, mlade i pametne ljude.

Marko Paunović said...

Hvala na komplimentima, ali...

Ako bi se sutra neko od nas kandidovao za predsednika i ako bi iskreno zeleo da pobedi, morao bi i on da prica istu tu pricu koju pricaju Toma i Boris. Naravno, onda bi ste se Vi osecali izdanom i glasali za nekog drugog, nekog ko je "ostao veran idealima". I ko, bas zbog toga, nema nikakve sanse da pobedi.

To je politicka realnost. I to nije vezano za Srbiju. Toga ima svuda gde postoji vecinski izborni sistem.

G_N_E_F said...

Ја сам управо један од тих који су разочарани Тадићем управо због тога што прича оно што народ хоће да чује тако да више не могу ни да установим јел он постаје такав ил је такав за изборе...зато и хоћу да му покажем да греши...без обзира ће добити мој глас у другом кругу јер демократија нема алтернативу али не верујем да ћу у мају гласати за њих ако тако наставе...
Иначе стварно добар блог, сваки пост који сам прочитао је квалитетан:)

Marko Paunović said...

Mislim da me je Vas (tvoj) komentar na Ivanov post i "motivisao" da napisem ovaj post. :)

Ja to razumem u potpunosti. I ja se cesto osecam razocarano. Ali, koja je tacno alternativa?

Poenta demokratije je upravo u tome - da politicari rade ono sto narod vecinski zeli. Mozemo mi da se bunimo sto to sada funkcionise i u Srbiji i da protestvujemo protiv toga, ali TO JE DEMOKRATIJA.

Politicari svakako treba da budu odgovorni i da imaju tu neku "prosvetiteljsku" ulogu, ali ne u vreme izbora.

Lazar Antonić said...

Nije mi palo na pamet da u proporcionalnom sistemu ne funkcioniše srednji glasač. Nice catch.

Anonymous said...

Marko,

"Ako bi se sutra neko od nas kandidovao za predsednika"-pa probajte makar za početak za parlament... a onda polako ...valjda će se do tada malo stvari promeniti...neki novi klinci postaju punoletni,a priče koje laprdaju Tadić, Toma i ostali će valjda biti do tada završene.
U svakom slučaju ja vam čestitam na izuzetno kvalitetnom blogu

Anonymous said...

vi to ne posmatrate dovoljno siroko. Pomislite samo na sve mogucnosti, pa kad krenu provizije od javnih preduzeca, pa pare od finansijera itd. Ima buducnosti u politici i za liberale...

Marko Paunović said...

Lazare, funkcionise "srednji birac" i u proporcionalnom sistemu, ali se on sada zove "srednji poslanik". A njega drzi Kostunica, u nasem slucaju. :)

Anonymous said...

Драги г. Пауновићу,
па не мора нико да се кандидује за председника - није једино решење да Србија буде република! Шта фали потпуно пропорционалном парламентарном систему у уставној монархији?
Као што сам већ неколико пута рекао
- НАПРАВИТЕ СТРАНКУ!

Anonymous said...

Ako bi ideja vašeg kandidata bila da po svaku cenu pobedi onda bi svakako morao da priča ono što priča Tadić, ako bi ideja bila da iutiče na društvo onda bi pičao ono što misli, a pobedio bi za nekoliko godina. Međutim onda bi ta pobda mogla i da da konkretne rezultate, Tadićeve pobede su kao ukus stiropora.

Ja ću u prvom zato glasati za Jovanovića, a u drugom ću ostati kod kuće ako Jovanović ne prođe.

tilda said...
This comment has been removed by the author.
tilda said...

Tadic onda mora bit jako glup ako razmislja no ovaj nacin!!! Sa jedne strane sto se vise udvara srednje biracu to vise ima "razocaranih", to mu nije poseban problem za predsecnicke izbore jer ce vecina razocaranih ipak glasati za njega u drugom krugu samo se malo zastrase tomom i to je to!! Dugorocno gledano ovakvo ponasanje nema smila, buduci da ce razocarani biraci ds-a glasati ili za cedu ili ce apstinirati, srednje i onako osavja dss!!