Pages

06 November 2007

Koncept privatizacije

Dinkić je izašao sa konceptom privatizacije nekih od javnih preduzeća.

Predlaže se da država zadrži manjinske udele (34-36%) u NIS-u i JAT-u (gde bi se većinski paket prodao strateškom partneru i 15% akcija podelilo građanima), a većinske udele (51, odnosno 70%) u Telekomu, EPS-u, Galenici i Aerodromu (gde bi se 15% akcija podelilo građanima, a dodatnih 15% bi moglo da se kupi po privilegovanoj ceni).

Mislim da je, generalno, to korak napred, posebno privatizacija NIS-a i JAT-a, a donekle i Telekoma, EPS-a i Aerodroma. Ali, nikako mi nije jasno zašto se insistira da Galenika ostane državna. Za to ne postoji apsolutno ni jedno razumno objašnjenje.

5 comments:

Anonymous said...

Podela manjinskog paketa akcija građanima jeste napredak, ali je to u stvari odlaganje privatizacije jer će u tom slučaju Telekom imati državu kao većinskog vlasnika koji će odlučivati o svemu. I dalje će se direktor i upravni odbor postavljati kao i sada.

Ali, i mali korak napred je bolji nego ništa.

Slaviša Tasić said...

Bolje rečeno Koncept neprivatizacije.
Jer podela manjinskog dela akcija se ne može zvati privatizacijom, a čak i kod NIS-a i JAT-a gde se prodaje većina, stoji odredba da država zadržava pravo blokirajuće manjine.
Znači opet sve ostaje pod državnom kontrolom.

Marko Paunović said...

U nekom apsolutnom smislu, naravno da je ovo nedovoljno. Ali, imajuci u vidu da realna alternativa nije ni bila puna privatizacija, nego status quo, mislim da je ovo korak u pravom smeru.

Uostalom, ovo je samo Dinkicev predlog, pitanje je i da li ce cak i ovo proci na Vladi.

Anonymous said...

Evo, danas u novinama piše da će se protiv takvog koncepta neprivatizacije buniti zaposleni u javnim preduzećima jer se "radnicima i penzionerima, koji su izgradili ove firme, oduzima 15 odsto akcija".

Anonymous said...

Galenika ima specifican odnos sa fondom za zdravstveno osiguranje, jer od njih drzava kupuje mnogo lekova. Ranije je bilo poznato da je drzava prema njoj imala ogroman dug iz devedesetih za isporucene lekove. U trenutnoj situaciji drzavni fond dobija verovatno jako povoljne lekove iz Galenike i bio bi u problemu ako bi se cene svele na trzisne. Zbog toga mislim da je je politicarima mnogo jednostavnije da drze Galeniku u drzavnom vlasnstvu nego da stvaraju probleme fondu koje mnogo teze mogu resiti. Eto i Panica su uspeli da oteraju..