Pages

08 November 2007

Gordon Tullock o intelektualnoj klimi

Gordon Tullock piše u knjizi "Public Goods, Redistribution and Rent Seeking", o promeni dominantne intelektualne klime (moj prevod):

"Sećam se da je jedan od najboljih studenata na mojoj grupi na Pravnom fakultetu strpljivo objašnjavao meni, očigledno retardiranom studentu, da naravno da se socijalistička privreda mora brže razvijati od kapitalističke privrede, zato što grupa ljudi koja na centralnom nivou donosi odluke ima potpune informacije o svakom delu ekonomije, dok u kapitalizmu menadžeri znaju samo po jedan deo - onaj kojim se oni bave".

Takođe:

"Počev od kasnih 80-ih sve je ovo nestalo. Mislim da je kolaps komunističke države u SSSR-u, kao i prihvatanje kapitalizma u komunističkoj Kini i komunističkom Vijetnamu bio osnovni razlog za ovu promenu. Ali, nisam nikada pročitao da je bilo koji od ovih intelektualaca ponudio neko objašnjenje za promenu svog stava. U stvari, većina njih je potpuno zaboravila u šta su ranije verovali."

Moram da priznam da ne poznajem dovoljno modernu istoriju srpske intelektualne elite, ali mi se čini da se ovaj citat odnosi i na Srbiju.

1 comment:

Anonymous said...

Šta se sve dobije kada se pođe od pogrešnih predpostavki.
Ako imamo ljude čiji je cilj da učine dobro za državu i oni imaju sve informacije (ili bar više informacija od poslovnih ljudi) logično je da će se socijalistička privreda brže razvijati. E ... samo niti je njihov cilj da učine dobro za državu (osim kada su njihovi i interesi države isti), niti oni imaju sve informacije.