Pages

27 November 2007

Demokratska Rusija i revizija istorije

Demokratska vlast Rusije svakako neće dozvoliti da bilo ko ugrozi izbor Putina za premijera. Zato su pohapsili nekoliko lidera opozicije, između ostalih i Garija Kasparova, verovatno najboljeg šahistu svih vremena i verovatno jedinog ko bi mogao da, kako-tako, ozbiljno izazove Putina.

Međutim, meni Kasparov nije posebno zanimljiv ni zbog toga što je vođa opozicije, ni zbog toga što je veliki šahista, već zbog jedne treće stvari. Naime, Kasparov je jedan od glavnih zagovornika ideje "revizije istorije".

Revizija istorije se zasniva na istraživanju ruskog matematičara i akademika Anatolija Fomenka, koji je, statistički analizirajući dužinu vladanja vladara u nekoliko evropskih dinastija, zaključio da se tu radi o jednoj jedinoj dinastiji. To bi praktično značilo da se ono što poznajemo kao Srednji vek (od 5. do 15. veka) nije nikada ni desilo, odnosno da su Stari i Srednji vek jedna ista stvar! Još neke implikacije te teorije bi bile da mi ne živimo 2000 godina posle Hristovog rođenja, već samo oko 1000 godina, koliko je ukupno stara ljudska civilizacija (umesto standardnih 5000 godina). Takođe, po njima, biblijski Jerusalim nije današnji Jerusalim, već Istambul, a Isus je u stvari tamo razapet. Još neke od "zanimljivih" teza su da su Trojanski rat i Krstaški ratovi jedna ista stvar, a da je Džingis Kan u stvari bio Rus.

Naravno, reći za ovu teoriju da je kontroverzna bi bio značajan understatement. Teorija podrazumeva zaveru kosmičkih razmera (od strane pre svega nacionalista), a kratak film o celoj ovoj "teoriji" možete videti ovde. Meni, naravno, ne smeta da se iko bavi ovom teorijom, da je istražuje, dopunjuje i tako dalje. Ali, da vođa Rusije bude neko ko u to veruje? E, to bi me uplašilo čak i više od Putina.

2 comments:

Anonymous said...

Ovi su prevazisli domace istoricare i njihova izdanja npr. "Srbi narod najstariji" i sl.


Eclectic

Anonymous said...

zapad na istoku, ali tridesetih godina prošlog veka