Pages

25 July 2007

O odgovornosti

Jedno od osnovnih načela liberalizma je individualna odgovornost. Iako se ponekad narušava, ovaj princip je manje-više opšteprihvaćen u savremenom svetu.

Zato me stvarno čudi princip da kada navijači na gostovanju divljaju, posledice snosi fudbalski klub. Zašta tačno je odgovoran Partizan, a vezano za divljanje u Mostaru? Da li je dokazana ikakva veza između navijača i kluba? Na koji način je Partizan uopšte mogao da utiče na ponašanje nekog navijača koji je, recimo, došao iz Banja Luke u Mostar i tamo se iživljavao?

Sve dok se ne dokaže da je uprava Partizana imala ikakve veze sa divljanjem navijača, krivi su navijači, pojedinačno, imenom i prezimenom. Ako policija nije uspela da ih pohapsi, onda je to propust policije, a ne Partizana.

Naravno, ovde se ne radi samo o Partizanu, niti mislim da je UEFA pristrasna u ovom slučaju. Ceo taj sistem u kojem gostujući klub može da bude odgovoran za ponašanje navijača je potpuno lud. Zna se ko je odgovoran - domaćin i policija.

4 comments:

Anonymous said...

Aaaa, pa čekaj... Partizan je platio put većini navijača koji su iz Srbije došli na utakmicu (to se tako radi uvek kad su u pitanju međunarodne utakmice). Ako ništa drugo, Partizan je "saučesnik".
Kako to misliš: "odgovoran je domaćin i policija"? A divljaci i oni koji su divljake poveli nisu? To je bre ekipa navijača koja tek kad se vrati kući pita koliki je bio rezutat, za vreme utakmice ih interesuju druge stvari :)

Marko Paunović said...

Cak i da je platio put (verujem da jeste) to ne znaci da je odgovoran za njihovo ponasanje. Svi su oni punoletni. Mozda je saucesnik ali ne verujem. Apsolutno nikome iz kluba nije bilo u interesu da se ovo dogodi, tako da stvarno sumnjam da su to uradili pod instrukcijama uprave Partizana.

Drugo, naravno da su pre svega ti divljaci krivi. Mislio sam na propuste organizatora. Ako policija nije dobro reagovala, ili ako ih nisu dovoljno odmakli od domacih navijaca, ili sta god da se desilo, ne moze da bude kriv gostujuci tim. Takodje, ne znam ko su bili ti divljaci, Srbijanci ili Srbi iz Bosne.

Da ponovim, nema ovo veze samo sa Partizanom. Recimo, posle onog haosa na Hejselu su zabranili engleskim timovima ucesce u Evro takmicenjima. Kakve je to veze imalo? Zbog divljastva Liverpulovih navijaca, zabranjeno je ucesce svim ostalim timovima???

Anonymous said...

Rekao bih da nisi upoznat na koji način funkcionišu odnosi između uprava klubova i navijača.
Uprave klubova dobro znaju kakvi su im navijači i bez obzira što im nije u interesu da ovi divljaju na tribinama moraju da ulaze u taj rizik jer eventualni bojkot navijača ako ih ne vode sa sobom košta još više...
Odnosno, oni su izračunali da košta više, da li je stvarno tako ja ne znam.
Dalje, policija ipak ne može da se ponaša prema njima tako što će da ih ogradi bodljikavom žicom, onda ulazimo u drugu krajnost. Po kom zakonu policija sme da izoluje bilo koga na stadionu pre nego što ovaj počne da pravi nered? A inače, reakcija policije je u ovakvim situacijama uvek predmet sporenja. Da li je reakcija primenjena "akciji navijača" ili nije, oko toga uvek ima polemike posle utakmice. A ovde se radi o međunarodnoj utakmici što je dodatni motiv.
Radi se o tome da su navijači na jedan ili drugi način DEO KLUBA. Čak i vođe navijača sede u nekim klupskim organima i imaju (koliki - toliki) uticaj na politiku kluba.

Marko Paunović said...

Tacno je da ne znam kako to sve funkcionise i u kojoj meri su navijaci deo kluba. Verujem i da to dosta varira od zemlje do zemlje.

Ali, ponavljam, ako navijac Partizana ode iz Banja Luke u Mostar i tamo nekome razbije glavu, kako je to uprava Partizana mogla da spreci?

Jos drasticnije, zasto su navijaci Mancestera bili kaznjeni zato sto su neki navijaci Liverpula divljaci? Ako UEFA kaze - "pa to su sve Englezi", onda su oni rasisti i nista drugo. Po meni, pre je trebalo zabraniti Belgiji da organizuje finale lige sampiona, nego zabraniti ucesce engleskim timovima.