Pages

28 April 2016

EU i Balkan

Ne, nećemo se pretvoriti u stranačko glasilo, naročito što niko osim Aleksandra i nije ni u jednoj stranci, ali ovo su jako mudre reči Dušana Pavlovića iz DJB:

„Smatramo da su evrointegracije važne, ali da nisu važnije od uvođenja reda u našoj kući. Ne želimo da neodgovorno ponašanje i korupciju pravdamo evrointegracijama. To Vlada Srbije radi već 16 godina. Pogledajte paradoks: u poslednje četiri godine nivo medijskih sloboda vidno je opao, izvršna vlast ugrožava nezavisne institucije (kao što su poverenik, ombudsman, REM), svakih šest meseci vlada potpisuje tajni ugovor, sudije su preplašene da ne izgube posao, izborni proces liči na cirkus, a mi kontinuirano dobijamo pohvale od EU zvaničnika za takvu praksu. To jednostavno nije normalno”, kaže Pavlović , naglašavajući da su se evrointegracije u Srbiji izvrnule u svoju suprotnost.
Pre nekoliko dana je u Foreign Policy bio članak upravo o ovom fenomenu. Ne samo u Srbiji nego u celom regionu, u Crnoj Gori, Makedonoji, Hrvatskoj, na delu je novi model. EU dozvoljava lokalnim autokratama korupciju i nedemokratsu konsolidaciju vlasti, dok god isponjavaju neke zahteve i nominalno se predstavljaju prozapadnim. To ne valja ni za koga. O razlici između nominalne, površne prozapadnosti i prihvatanja izvornih zapadnih vrednosti - razlici koju ni mnogi zapadni lideri danas ne razumeju - sam ranije pisao na primeru Ukrajine. 

35 comments:

Marko Paunović said...

"Maybe he is son of a bitch, but he is our son of a bitch." - neki americki predsednik o nekom latinoamerickom diktatoru. :)

Ivan Jankovic said...

ali pitanje je kakva je alternativa: za Srbiju mozes i da kazes da je opozicija, bar jedan njen deo, bolja od Vucica (DS, DJB, LDP...), ali sta sa Crnom Gorom? Tamo imas autokratu Djukanovica, i imas potencijalne jos gore autokrate, samo sa daljinskim upravljacem u Moskvi...

Unknown said...

U CG je Milo Djukanovic trenutno najmanje zlo, koliko god to zvucalo strasno, jer su alternative horor:-)

Unknown said...

Problem je sto i mnoge lokalne kancelarije EU institucija godinama ucestvuju u prikrivaju zloupotreba i rasipanja EU fondova u zemljama kao sto je Srbija.
To se pretvorilo u jednu vrlo lukrativnu parazitsku industiju od koje udobno zivi veliki broj drzavnih cinovnika, eksperata, konsultanata, domacih i stranih...a rezultati slabi. Pa onda sto slabiji efekti medjunarodnih projekata, to se vise sredstava trazi i dobija.Jer kao nije bilo dovoljno novca. I tako u krug. Sve to vodi ka podsticanju i jacanju institucionalne korupcije. A narod to vidi pa se onda cudimo sto jacaju evroskepticne snage...
I u kojoj se crkvi onda moliti...:)

Vise o ovoj tabu temi na:

http://www.dnevnik.rs/drustvo/donacije-i-krediti-otisli-na-propale-projekte

Ivan Jankovic said...

Boris, i jos nesto, sve najbolje u Crnoj gori u smislu liberala i demokrata medju intelektualcima je uz Djukanovica, bez obzira na korupciju i sve ostalo. Ne treba ni to prevideti.

Unknown said...

Ivane, to je meni najcudnije, kako Vukotić, Lukšić, Ivanovic itd., mogu biti uz njega, odnosno da li su oni nesposobni za malo kvalitetnije i ostrije reforme. Najfascinantnije je što Djukanovic kao suvlasnik UDG- dozvolio Vukotiću da sredi taj univerzitet i ovaj je konkretno ekonomski fakultet organizovao kao najliberalniji u regiji. Predaje Ernesto Colombato, Prokopijevic. E sad čudan je i taj Vukotić što se uhljebio u mnogo upravnih odbora i na fakultetu malo vise filozofira, mada dobro je i tako da se šire liberalne ideje, jer iskreno ne mogu zahtjevati više jer je CG ipak utočište tvrdih komunjara. Što se tiče CG ne bih rekao da EU tu strateški grijesi. Njemačka ambasadorica stalno u medijima govori kako nema ogromnog pomaka bez vladavine prava i borbe sa korupcijom, ali odlično vidi šta je najmanje zlo. O opoziciji koja podržava Rusiju ne treba ni govoriti, tu nema ništa pametno. Ruska privreda se raspada, devizne rezerve manje skoro 30%, inflacija 12 %, BDP manji skoro 4%, a diktator u svom stilu povećao penzije.

Speaker said...

Ja mislim da je ugrožavanje "nezavisnih institucija" ustrojenih po bolesnom neokomunsitičkom i ljudskopravaškom modelu, kao što su ombudsmani, razni poverenici za razna fiktivna i lažna "ljudska prava", manjine i tako dalje, odlična stvar, još bolja bi bilo samo njihovo poptuno ukidanje. Takođe, za razliku od Ivana, uopšte nisam siguran da su DJB, LDP i DS manje zlo od naprednjaka, mada je DJB taj status za mene izgubio relativno nedavno, kada je količina toksičnog socijalističkog treša u njihovom programu i predizbornoj kampanji jednostavno prevršila za mene prihvatljivu meru, mogu da se slažem sa nekim njihovim stavovima u drugim oblastima, ali ako to ide u paketu sa izrazitom poreskom progresijom, kvotama za žene, državnim socijalnim i zdravstvenim osiguranjem kao opštim "pravom" bez obaveza koje se finansira iz budžeta, to jest preko grbače poreskih obveznika, onda neka hvala, zlatni naprednjaci :) Ali što se tiče Mila, on definitivno, nažalost (a to nažalost se, naravno, odnosi i na Vučića u Srbiji, da neko ko prvi put čita nešto što sam napisao ne pomisli da sam fan naprednjačke kriminalne bulumente :) ), predstavlja radikalno manje zlo od alternativa. To sve zajedno, i u Srbiji i u Crnoj Gori samo svedoči o katastrofalnom kvalitetu kako naroda, tako i (pseudo)elita iz kojih se politički kadar regrutuje. Nisu Don Milo i Don Pičkousti dobri, oni su zlo i naopako, nego je sav ovaj ostali komunjarski i nacistički ološ koji je produkt lažne brozovske srednje klase (tog maligniteta koji izgleda mora da potpuno izumre pre nego što ovaj deo Balkana krene napred) još daleko gori od njih, a to, pošto se ipak radi o koliko-toliko demokratskim državama ima jako puno veze i sa odvratnim narodom ispranog mozga, zatupavelog na afričke nivoe usled radikalne emigracije najpametnijih i najsposobnijih i potpuno pogrešnih vrednosti, što nije samo "zasluga" komunizma, iako ih je on zacementirao i uništio i poslednje tragove bilo čega zdravog što im je u devetnaestom i prvoj polovini dvadesetog veka bilo protivteža, već su koreni daleko dublji, negde u slovenskoj plemenskoj kaljuži i orijentalnom i zaparloženom pravoslavno-muslimanskom kulturnom modelu koji se na nju nakrivo nasadio :))

Anonymous said...

Kakve su gluposti ovde na komentarima pocele da se pisu to je neverovatno. Pa Vucicu je jedino i ostao argument ,,ja sam najmanje zlo" jer za 4 godine apsolutne vlasti nije ama bas nista ucinio,samo je svima ispirao mozak preko rezimskih medija kako on nema alternativu,i gle cuda poverova mu skoro 2 miliona ispranih mozgova,al me cudi sto neko ko ima bar nesto u mozgu moze da poveruje u te sofisticirane pinkovsko svinjformerske baljezgarije.
DJB ima isuvise ,,levi" program al zato SNS neverovatno liberalno vlada.
Istorija za koju deceniju moze da ga upamti samo kao ,,drzte lopova" politicara,ni d od drzavnika nije

Anonymous said...

Isto mislim i za Mila,mada nisam toliko upucen pa ne mogu stopostotno reci al sem sto su jako dobri drugari i vladavina im je slicna.
Nevezano za bilo kog politicara al ko smatra da par stotina hiljada gorstaka koji i dalje predstavljaju krajnje tribalno drustvo ima ikakve liberalne perspektive vara se pogolemo. Mozes dovesti Fridmana za predsednika al ako narod ne zeli da menja svoje stavove dzaba sve

Anonymous said...

Isto mislim i za Mila,mada nisam toliko upucen pa ne mogu stopostotno reci al sem sto su jako dobri drugari i vladavina im je slicna.
Nevezano za bilo kog politicara al ko smatra da par stotina hiljada gorstaka koji i dalje predstavljaju krajnje tribalno drustvo ima ikakve liberalne perspektive vara se pogolemo. Mozes dovesti Fridmana za predsednika al ako narod ne zeli da menja svoje stavove dzaba sve

Navuhodonosor said...

Boris Strunjaš said...
Ruska privreda se raspada, devizne rezerve manje skoro 30%, inflacija 12 %, BDP manji skoro 4%, a diktator u svom stilu povećao penzije.


A od kada su ti ti podaci?

Ruske devizne rezerve su porasle na 390 milijardi dolara (bile su 350 milijardi ), inflacija je redukovana na 7% (bila je preko 16%) i prinosi na 10-godišnje državne obveznice su opali na 9% (bili su 16%):
http://www.tradingeconomics.com/russia/indicators
I čim se zemlje OPEK-a dogovre o smanjenju proizvodnje nafte, Rusija će opet imati rast 3% do 5% godišnje. A s obzirom da je rupa u saudijskom budžetu 100 milijardi dolara (17% GDP-ja), samo je pitanje KADA, a ne DA LI će se to desiti.

Evo ih neke predikcije Saxo banke:

2.Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20%
Do kraja 2016. porast tražnje za naftom i neprimereno spor rast kamatnih stopa u SAD prouzrokovaće rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američkog dolara/evra u 2016.

6.Uznemirenost zemalja OPEK će na kratko povratiti naftu na cenu od 100 USD za barel
Cena OPEK-ove korpe sirove nafte pala je na najniži nivo od 2009. godine i nelagodnost, kako među siromašnijim tako i među bogatijim članovima kartela oko strategije „snabdi i vladaj“, nastavlja da raste. Dugo očekivani znak ubrzanog usporavanja proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a konačno počinje da se javlja. Prikladno podržan, OPEK je iznenadio tržište sa smanjenjem proizvodnje. Porast cene dovodi do brzog oporavka i investitori se otimaju da ponovo uđu na tržište dugoročno, približavajući opet cenu na 100 USD za barel.


Crnogorska privreda je ta koja će se totalno raspasti ukoliko ostane bez ruskih turista i ruskog kapitala nakon uvođenja sankcija.

Unknown said...

Ne kazem ja da je Djukanovic dobar, daleko od toga, ali tesko da ce "narod" na ovim prostorima promijeniti volju, liberalizacija moze jedino doci odozgo.

Unknown said...

Gledao sam malo starije podatke jer dosta variraju, ali kako god da se krecu cijene nafte njihov glavni problem je sto se sve bazira na energentima. Vidjecemo da li ce se ostvariti ove predikcije. Problem njihovo unutrasnje trziste. Pa do sad nisu otisli ovi Rusu sa CG primorja, jer dobijaju privilegije od vlasti, jedino ovi koji su zbog sankcija izgubili dosta novca. Milo jeste dno, ali opozicija je jos vece.

Speaker said...

Upravo tako, to je, doduše, prilično tragično po ove prostore, ali ja mislim da je EU s takvim pristupom u suštini pragmatična, jer je ceo region faktični potonuo u trećesvetsku kaljužu, i nekakva stvarna demokratija može da napravi samo čudo i pokoru, jer više ne postoji krična masa ljudi koja bi imala dovoljno svesti o savremenom svetu da napravi racionalne i konstruktivne izbore, pa je u suštini najbolji za Srbiju onaj ko najbolje sluša diktat spolja koji nameće kakve-takve reforme (svako takav, je, naravno, baš kao i aktuelna vlast, nužno produkt tog mentaliteta i ružne totalitarne prošlosti, pa će se truditi svim silama da te reforme uspori i omete, i tu je opet, paradoksalno, dobro da se radi o ljudima poput Mila ili Pičkoustog, koji imaju dosta putera na glavi, pa mogu da ih bolje kontrolišu i efikasnije pritiskaju). Niko normalan ne može da bude srećan zbog toga, ali to zlo je učinjeno još devedesetih, još tada smo se toliko izglupirali, da smo praktično proćerdali rpavo da odlučujemo o vlastitoj sudbini i ova vrsta poluprotektorata je postala najizglednija varijanta. Jedino je veliko pitanje šta će se desiti sa protektorima, jer se i oni raspadaju, i da li će ova zemlja u tom režimu kriznog menadžmenta uspeti da se pre nego što njihov raspad uđe u akutnu fazu makar marginalno dovede u red i stvori neku novu produktivnu srednju i višu klasu, koja bi nekako vodila tu privredu i taj stareći i nekonkurentan narod tako da se izbegnu makar najgori scenariji, koji su, da se ne lažemo, bukvalno glad... To, opet, zavisi od milion faktora, prvenstveno tehnoloških i globalno strateških, na koje Srbija nema ama baš nikakav uticaj, znači, wait and see, za desetak godina ćemo ili kako tako plivati, ili ćemo biti Bnagladeš :))

Navuhodonosor said...

Konkuretnost ruske ekonomije je porasla tako da je Rusija sada na 45. mestu na rang listi 140 zemalja rangiranih prema ekonomskoj konkuretnosti . Poređenja radi, Hrvatska je na istoj rang listi na 77. mestu, Srbija na 94. mestu, a BiH na 111. mestu. A od istočnoevropskih zemalja ispred Rusije su samo još Letonija, Litvanija, Poljska, Češka i Estonija.

Игор Јарамаз said...

Mилова опозиција је дно јер ју је он (пре)обликовао. Тамо не да није било неколико консекутивних мирних смени власти (дефиниција и услов демократије) него није биле ниједне мирне смене власти последњих 100 и кусур година откако је уведено гласање. Власт је смењена два пута, након оба светска рата. Чак и када су Карађорђевићи увели демократију су локалци гласали по племенској свести (за комшију, земљака, племеника уместо за идеологију) па је труд био ограниченог домета. Говорити о либерализму у подручју где не да нема демократије него једне једине смене власти може само Иван Јанковић који што је старији све редовитије маши у сваком предвиђању и прогностици. Овом приликом му поново честитам будућег председника Доналда Трампа који је отпремио мртва пувала Круза и Рубија за које је здушно навијао као и БиБиСи документарац о рушењу MH17 који наговештава учешће украјинског ловца у обарању, Асадову и Путинову победу у Сирији, Обамин детант са Ираном као и заоштравање са КСА :D

С обзиром на непомирљиве структуралне разлике СРБ/МНЕ незахвално је поредити Вучића и Ђукановић мада овај први неуспешно тежи статусу другог. Срби смењују aуторитарне личности, Црногорци их тотемизују (Зеко манити, Никола Станин, Александар I, Мусолини, Броз, Ђукановић).

UDG je класичан пример contradiction in adjecto ЦГ свакодневнице. Приватни факултет чији је власник премијер странке која ја израсла из Савеза комуниста и који сам са собом потписује уговор о закупу зграде Владе (једном као председник ДПС као јединог наследника имовине СКЦГ, други пут као председник Владе). Тобож слободнотржишни факултет који заговара ваучеризацију универзитетског образовања да и они добију мало из државног казана а не само УЦГ. Институција где између осталог доводе и стране слободнотржишне предаваче да би давали пролазне оцене маминим/татиним синовима којима је то формалност на путу ка запослењу у (пара)државном сектору где ће спроводити кронистичку државну политику по директиви партије. А Весо Наполеонов Вукотић се већ похвалио да је постао соц-демократа откако је ушао у предузетничке воде, више му се не заговара либерализам откако има "кожу у игри".

И да, ЕУ је труба, добро јутро Колумбо...

Vladimir said...

"EU dozvoljava lokalnim autokratama korupciju i nedemokratsu konsolidaciju vlasti, dok god isponjavaju neke zahteve i nominalno se predstavljaju prozapadnim."

Иста прича као и са Јосипом Брозом, званим Тито. Демократски Запад је подржавао једног некрофилног сатанисту. Како се те ствари завршавају, слободно можете погледати у енциклопедијама под СФРЈ.

Игор Јарамаз said...

И није толики проблем у томе што Брисел подржава те диктаторе већ што им је, макар у случају Србије (видети превремену честитку Томи Николићу), помогла да се домогну власти.

Допуна, ЕУ није труба, она је жешће срање. Чисто да будем јасан, Евроазијска унија је још жешће срање, између осталог јер они покушавају да копирају ЕУ.

Nenad said...

Izvinjavam se ako prekidam diskusiju, da li mi netko moze objasniti mehanizam, sto detaljnije, kako se fiksiranjem kursa, dinara za evro, vrsi dinarizacija privrede?

Unapred zahvaljujem

Vladimir said...

@Игор Јарамаз

Игоре, да ли сте гласали на овим изборима? И зашто нисте?

Vladimir said...

@Boris Strunjaš

"U CG je Milo Djukanovic trenutno najmanje zlo, koliko god to zvucalo strasno, jer su alternative horor:-)"

Зашто сте ставили смајлија на крају реченице? Да ли се шалите?

"O opoziciji koja podržava Rusiju ne treba ni govoriti, tu nema ništa pametno. Ruska privreda se raspada, devizne rezerve manje skoro 30%, inflacija 12 %, BDP manji skoro 4%, a diktator u svom stilu povećao penzije."

Какве везе има стање привреде неке друге државе са правцем спољне политике? То је као када бисте 1941. године рекли - Хитлер прави јако добре путеве, ми треба да му се придружимо у асфалтирању путева. Само бих хтео да Вас подсетим како се зове жена која ступа у интимне односе са мушкарцима ради новчане добити. Проститутка.

Slaviša Tasić said...

@Nenad:

"Izvinjavam se ako prekidam diskusiju, da li mi netko moze objasniti mehanizam, sto detaljnije, kako se fiksiranjem kursa, dinara za evro, vrsi dinarizacija privrede?"

Ako nema dodatnih mera onda jedino tako što kredibilnim fiksiranjem postaje svejedno da li koristimo dinar ili evro. Manje je razloga da se dinar izbegava i neki ugovori koji su napisani u evrima pisali bi se u dinarima. Nisam siguran da bi tako došlo do neke masovne dinarizacije, ali drugi mehanizam ne vidim.

Unknown said...

Nisam ja rekao da podrzavam Mila, vec da je on po meni manje zlo od Mandica i ako je svima jasno da je diktator i kriminalac. A zasto ne bi imala veze ekonomija neke drzave sa pravcem spoljne politike, ako se nekpj drzavi koja nije toliko uticajna namece kao izbor?

Navuhodonosor said...

Crna Gora ostaje bez ruskih turista?
PODGORICA, MOSKVA - U narednoj ljetnoj sezoni Crna Gora mogla bi da ostane bez ruskih turista, što znači da će njen budžet izgubiti trećinu prihoda, a to je posljedica antiruske politike Podgorice - tvrde ruski portali. Na taj način zemlja, za čiju je ekonomiju turizam glavni izvor prihoda i čiji dug iznosi skoro 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, može doživjeti finansijski kolaps. Samo prošle godine u Crnoj Gori je boravilo oko 400 hiljada gostiju iz Rusije /30 odsto ukupnog broja turista/. Prema najskromnijim procjenama, Rusi su u crnogorsku državnu kasu donijeli pola milijarde evra, tj. više od dvije trećine ukupnih prihoda od turizma, koji iznose 730 miliona evra.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Navuhodonosor

Hajde da vidimo sta ce se desiti, jer ako takav udar ne bi poremetio diktatora, onda ne znam sta bi? Ruski investitori nisu otisli, osim onih koji su bankrotirali. Mislim da nema negostoljubivijih domacina od ovih koji zive od turizma u CG. Ja bih i volio da dozivi ekonomski kolaps jer bi to bilo nesto najbolje za nas koji zivimo iskljucivo od privatnog novca, cak i zdravstvo koristim privatno, tako prizeljkujem da se desi bankrot i da neradnici i stranacki glasaci popiju otkaze u javnom sektoru. Diktator je unistio i konstantno unistava preduzetnicki sektor jer njegov brat mora u svakoj grani da bude glavni preduzetnik. Meni jedino nije jasno zasto ste vi toliko zaljubljeni u Rusiju, kada je to drzava u kojoj na vlasti takodje imamo jednog diktatora koji umjesto trosenja novca od prirodnih resursa makar evo na obrazovanje, rasipa na raznorazne gluposti kao da su izvori nafte i gasa neograniceni ili kao da se nece pojaviti nikakve alternative. Mozes da kazes da je on napredak kada su u pitanju ruski gradjani posto oni vole mnogo strozije diktatore, ali ne vidim ni jedan razlog da se iskazuju simpatije, osim ako nisu memi kojih se tesko osloboditi, posto se i kod njih i nas sire kroz vaspitanje:-)

Navuhodonosor said...

Zato što ta država brani ovu našu lepu planetu i ljude na njoj od opasnih zagađenja kao što su NATO ekspanzionizam, islamski terorizam, neonacizam i neofašizam. I na primerima Sirije, Ukrajine i Gruzije smo videli da ne preza od upotrebe vojne sile u cilju suzbijanja tih zala koje kidišu na čovečanstvo! Mogu samo da kažem da je meni srce puno zbog toga! Idealno bi bilo kada bi i u Crnoj Gori vojno intervenisala i zbacila pro-NATO režim sa vlasti (ili kada bi jedan od njenih brodića uplovio u Mediteran ili Jadran i odatle diktatoru „isporučio“ jednu krstareću raketu tipa „Kalibr“ pravo u tu ciničnu njušku :) ), mada to baš za sada nije realno - oštre sankcije su realnija opcija i druga najbolja alternativa - ako bi Crna Gora ostala bez 60% prihoda od turista i bez dobrog dela stranih kapitala, to bi onda prouzrokovalo kolaps njene privrede, narod koji podržava diktatora bi se osvestio i prestao bi da ga podržava. Ovde imate šta bi taj paket sankcija mogao da obuhvata - piše da je to sada u fazi „sveobuhvatnog razmatranja“ u Kremlju. :) Nadam se da će biti maksimalno restriktivne jer samo tako mogu dati željene efekte.
SANKCIJE ZA CRNU GORU! SANKCIJE! SANKCIJE! SAMO SANKCIJE!!!

Unknown said...

Ali vi zivite u Srbiji i mnogo vas boli sto rezim u Crnoj Gori ne igra po Putlerovim pravilima?:-)Znao sam da ste ostrašćeni, ali ovo što ste napisali je nešto mnogo ozbiljnije. Nadam se da ćete se preseliti u Rusiji jer nije pozeljna ljubav na daljinu,takodje ovi diktatori tipa Vučića ili još gore Djukanovica nisu dovoljno strogi za vas karakter:-) A ovo da se Rusija bori protiv svjetskog zla, hehehe, glupost:-)

Speaker said...

@Nabucco
Podozrevao sam već da vam treba čika-doktor, ali ovo je bio naprosto božanstven prilog za dijagnozu, čuj, "Kalibr" na don Mila, pa to je poezija epskog maloumništva dostojna grofa Ložanskog-Lažanskog-Minhauzena :)) Najlepše je kada neki takav reptilski mozak spominje "borbu protiv fašizma" zemlje koja ima simulakrum tržišne ekonomije u kome sve konce u suštini drži država, strogo kontrolisane medije sa stalnim ideološkim ispiranjem mozga, Velikog Vođu koji je na vlasti sedamnaest godina, uz jednu maloumnu formalnu rokadu da se mužici ne dosete, okupacione trupe u barem tri susedne i okolne zemlje, praktično jednopartijski sistem sa fingiranom opozicijiom i stvarnim političkim protivnicima koje regularno jede pomrčina, odnosno, ubijaju neidentifikovani kriminalci ili očigledni potureni luzeri, drugim rečima, da ne nabrajam sve moguće klasične simptome i manifestacije, od megalomanskih vojnih parada do grupa pro-državnih siledžija koji terorišu razne "neprijateljske" grupe, predstavlja najčistiji primer samo marginalno evoluiranog i modifikovanog fašizma na lepoj planeti koju ste spomenuli, a na kojoj vi i vama slični ludaci očigledno odavno više ne živite :)))

Navuhodonosor said...

Ruska spoljna politika se ne bi ništa promenila ni da na vlast dođe neko drugi umesto Putina - znači sasvim je svejedno da li je na vlasti Putin ili Medevedev, Navaljni ili neki treći liberal, samo bi došlo do promena u unutrašnjoj politici, ali ne i u sopljnoj - sve pristalice NATO ekspanzionizma, islamskog fundamentalizma, fašizma, nacizma uopšte ne bi imali razloga za slavlje ili za opuštanje.

Navuhodonosor said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

Mogu li da pitam zašto je to poezija maloumništva?
Ako su don Sakašvili i don Bagdadi dobili po njuškama, zašto je nemoguće da i don Milo dobije malo? Doduše, don Sakašvili nije dobio krstareće rakete po njušci, mada je npr. Navaljni tražio da dobije upravo to. :) Kasnije se pokajao što je Gruzine nazvao "glodarima", ali ostao je pri svemu ostalom što je rekao - da na Gruziju treba izvršiti masovni udar krstarećim raketama. To je dokaz da ruska spoljna politika ne bi bila bitno drugačija ni da na mesto Putina dođe Navaljni.
I svi znaju da je ključna ideološka odrednica fašizma antisemitizam, a na raznim rasističkim i neofašističkim forumima sam čitao da su skoro svi ruski milijarderi i moćnici koji su bliski Kremlju Jevreji, da je Putin najobičnija "jevrejska marioneta" i da su Jevreji "rasčerupali" i "upropastili" Rusiju. :)

Vladimir said...

Када Американци освоје неку територију, они доведу хеликоптер и из њега искоче плејбој зечице. Ко није видео, нека одгледа апокалипсу данас. Када Руси ослободе неку територију, они одрже концерт озбиљне музике. Ко не зна о чему пишем, нека укуца реч "Палмира" у претраживач. И то би, углавном, било то.

Unknown said...

Navuhodonosor

Željka Radak (direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore) je izjavila danas da se očekuje oko milijardu eura od turizma, prošle godine je bilo oko 800 miliona. Ti si najavio katastrofu, Jedva čekam da vidim za tri mjeseca koji je rezultat i ko je bio u pravu. Nadam se da će biti lijepo vrijeme:-)

Navuhodonosor said...

Znate li kako bih joj ja odgovorio? Kao "Mali" iz filma "Do koske" kada pregovara sa Musom.
Mali: "jeli, Musa, koliko vas je tamo dole"? Musa: "previše za tebe, Mali"; Mali: "a jel računaš tu i Šmigu"? Musa: "računam, računam, naravno"; Mali: "e pa ne računaj više"; Šmiga: "aaaaaa... TRAS!!" . :)
Pitao bih je "a jel tu računate i 60% prihoda od ruskih turista?", njen odgovor bi bio "računam, računam, naravno", ja bih odgovorio "e pa ne računajte više". A "TRAS" sledi uskoro. :)