Pages

13 November 2013

Liberalizam bez liberala

Ne znam da li ste primetili ali Radulović uglavnom dobija pozitivne komentare. Ne samo od nas liberala već i od mejstrim medija. Evo samo nekih komentara sa B92:

"Saša Radulović je apsolutno u pravu."
"Podrška ministru Raduloviću."
"Jedan od retkih ministara koga razumem o čemu govori."
"Glasao bi za Radulovića da se kandiduje i protiv Vučića."
"Najiskrenije, od svih ministara ... ovo je jedini čovek za kojeg verujem da radi NEŠTO KONKRETNO i KORISNO."

Možda je nekoga ova podrška iznenadila ali građani Srbije tradicionalno podržavaju liberalne reforme. O zabludama o nepopularnosti ekonomskih reformi smo već pisali. Tražnja za ozbiljnim liberlanim reformama evidentno postoji ali političari ili ne razumeju građane ili su ideološki opredeljeni kolektivisti, ili oboje.

U svakom slučaju biće da u Srbiji ne fali liberalizma nego liberala.


9 comments:

Slaviša Tasić said...

Samo sto ne podrzavaju oni ovo iz ideoloskih razloga, vec sto se SIEPA percipira kao Dinkiceva kreacija, gde rade njegovi kadrovi. Za vecinu je i dalje ideal intervencionizam bez korupcije. Kad bi mogla da ostane podrska izvoza i razvojni fondovi, ali da to rade nestranacke eksperti i da nema korupcije.

Marko Paunović said...

Cak i Vucic je sinoc rekao nesto u stilu "Naravno da su neoliberalna resenja najzdravija, ali cesto nisu politicki i socijalno moguca."

Eto, da neki politicar kaze i nesto lepo o neoliberalizmu. :)

Lazar Antonić said...

Kada ljudi budu podrzavali smanjenje poreza reci ces da je to zato sto se porez smatra Dinkicevom kreacijom. Kada su podrzavali Dinkica sto zatvara banke onda je to bilo iz protesta prema Borki Vucic pretpostavljam.

Moze biti da ne vidimo sumu jer gledamo u drvo.

Nemanja said...

Meni ti komentari sa B92 lice na hitler jungen, htedoh reci omladinu SNS :) Kud Aleksandar Prvi Vucic okom, tu oni skokom :D

Sta raja misli o liberalnim idejama najbolje se uocava u (zlo)upotrebi reci "domacin", ne onaj iz Alien-a, vec srpska metafora za dobro upravljanje imovinom. Diktator, ovaj domacin kaze ovako, domacin se pita za ovo, domacin procenjuje ono, i domacin otegne papke pa domacinstvom zavlada Mefistofeles..

Vladimir said...

To da li građani Srbije podržavaju liberalne reforme, najbolje je pitati penzionere i radnike preduzeća u državnom vlasništvu. Ili konciznije - nešto je liberalno u državi Srbiji.

Anonymous said...

komentari na novi tekst b92 ,,Dinkić ponovo napada Radulovića" superiorno potvrđuju Slavišinu tezu,mržnja prema Dinkiću ipak je malo jača nego percipirana argumentacija o liberalizmu u našem elktoratu.
Znam da Radulović nit je političar nit mu je do prepucavanja sa istima ali bi na ove perfidne uvrede URS trebalo da odgovori,ako ne on ono makar SNS,pa da priupita malo Mlađu i njegove npr ko masti brkove od preskupih ski paseva na Kopaoniku,da li je npr Mlađa Miškovićev nećak u klubu ranije pomenutih plaćenih političara zašto je preko Kipra isplatio Kariću deo za Mobtel(nekih 400 plus miliona) itd itd...

fg said...

Lazare,
Vasa konstatacija da Srbiji fali liberala a ne liberalizma je mestu.
Nisam do sada razmisljao na taj nacin, ali izgleda da taj deficit liberalizma koji imamo u praksi je posledica izostanka kvalitetnih promotera.

mileusna said...

Tačno je ovo što je Slaviša napisao na početku. Socijalizam je i dalje ideal većine naroda i svih stranaka u Srbiji, samo treba da dođu na vlast neki što ne kradu i postojeći sistem će savršeno da funkcioniše. I programi stranaka se zasnivaju na tome, da oni drugi kradu a naši ne kradu i zato glasajte za nas.

Dorćolac said...

Ovo nama treba, kakav crni liberalizam: http://www.kip.ba/?p=231837 :)