Pages

01 August 2013

Zanimljivi linkovi

1. Kako se birala vlast u Veneciji i kako je nastala reč "karantin", sa odličnog bloga Umlaut.

On the morning after a Doge’s death the members of the “Maggior Consiglio,” the council representing the freemen of the city, convened to first select by lot 30 of its members older than 30 years, who were designated as “electors.” But if—perhaps by analogy to the U.S. Electoral College—you think that the 30 then simply elected the Doge, you’re mistaken.

Those 30 were reduced to 9 by lot. The 9 then designated a group of 40, each of whom needed 7 approval votes out of the 9 members of the committee. Back in the hall, with the entire Maggior Consiglio present, these 40 would be reduced by lot to 12. As before, the 12 would nominate 25 names, subject to approval by 9 members of the committee. In the hall, these 25 would be reduced to 9. In turn, the 9 nominated 5 names each, commanding the support of at least 7 members of the group. Those 45 would be reduced by lot to 11, and then nominate the 41 true electors of the Doge.

Komplikovano? Da, ali trajalo je duže od hiljadu godina.

2. The village where half the population are sex offenders. Naziv sve govori. Selo se inače zove Miracle Village i nalazi se na Floridi.

3. Vučić je u intervjuu sinoć pominjao Lee Kuan Yew-a, pa ako nekoga zanima, evo dobrog prikaza njegove knjige "From Third World to First". Znači, kad završite čitanje Vebera, evo naredne literature.

4. Rasprava Boetkea i Scotta Sumnera o ulozi public choice teorije. Boetkejev post ovde, Sumnerov odgovor ovde, takođe koristan komentar Larsa Christensena ovde.

5. Intervju sa generalom Majklom Hejdenom, bivšim direktorom CIA i NSA.

Gen. Hayden: Listen, I fully admit: we steal other country’s secrets. And frankly we’re quite good at it. But the reason we steal these secrets is to keep our citizens free, and to keep them safe. We don’t steal secrets to make our citizens rich. Yet this is exactly what the Chinese do.

I believe the Chinese today are engaging in unrestricted espionage against the West that is comparable to the unrestricted submarine warfare waged by Imperial Germany in 1916. The intensity of Chinese espionage is certainly greater than that what we saw between the US and the Soviets during the Cold War.

The problem is China’s view is that industrial espionage by the state against relatively vulnerable private enterprise is a commonly accepted state practice. This is just unacceptable.

Industrial espionage by the Chinese has probably now become the core issue in the Sino-American relationship. It is not an irritant. It is not a peripheral issue. Believe me, I work closely with America’s congress and government, and this is now the dominant issue between the two countries, and runs the risk of undermining the entire relationship.

6. 3D olovka. Neverovatno.

25 comments:

Nemanja said...

Interesantan je pojam supermajorities, u prevodu dodje kao supervecina, sto na prvi pogled moze zvucati poput tiranija, a zapravo je upravo suprotno. Najveca supervecina je 100%, tj. kao kada 12 porotnika donose odluku jednoglasno, a poznato je da je tada izuzetno optimalna odluka.

Ako skup glasaca podelima na dva podskupa vecinu (51%) i manjinu(49%), pa potom povecamo podskup vecinu na (66%) a manjina se smanjuje (34%). Ukoliko preimenujemo rec manjina u rec luzeri, onda vidimo da se luzeri smanjuju, tj. super vecina je pareto efikasnija od obicne vecine.

Takodje, potpuno je zanimljivo i approval voting, ako sam dobro razumeo glasas sa da/ne za svakog kandidata, pa se posle sabiraju svi glasovi.

Naime, u mom malom experimentu u excel-u, u hipotetickom dvoboju Slavise i Ivana za titulu duzda. Slavisa je podmitio glasace pa je imao prednost u vidu 70% verovatnoce da 3 od 5 ukupnih glasaca glasa za njega (imao je vecinu), dok su za Ivana svi bili indiferentni, tj svih 5 glasaca 50% sansu da ga odaberu. I pored Slavisine "prljave igre", Ivan je pobedio sa 2:1 :D

Otud, kod approval voting-a onaj sa vecinom ne mora biti pobednik, sto odbija partijske vojnike a privlaci ljude sklone konsenzusu. Odlicno resenje za Srbiju.

pest said...

"The problem is China’s view is that industrial espionage by the state against relatively vulnerable private enterprise is a commonly accepted state practice. This is just unacceptable. "

E pa nije neprihvatljivo. Amerikanci mogu da svisnu od muke, ali nemaju moc da namecu Kinezima pravila ponasanja,

Da Kina nema nuklearno naoruzanje, Amerikancima bi izazvali rat za nezavisnost Tibeta u kojem bi milioni poginuli. To je stopostotno izvesno, isto kao sto be razorili i Rusiju da mogu,

Speaker said...

@pest
Kako je vama nejaki mozgić temeljito izribala TV Bastilja i ostale udbaške propagandne organizacije udruženog rada :)) Prvo, Kina nema bog zna kakvo nuklearno oružje, pa ne bi bio neki naročit problem elminisati ih, to jest uništiti ih kao državu i ono što je ostalo porobiti, da je Americi zaista stalo do toga, a ni sa Rusijom stvari baš ne stoje mnogo bolje: čitajte malo nešto što nije ruska propaganda - Rusija je nuklearni tigar od papira sa katastrofalnim stavom i faktičkom neupotrebljivošću ogromne većine vlastitog arsenala i ogromnim zaostacima u proizvodnji novijih projektila poput Bulave ili Topola M, koji, zbog dugog razvoja i velikih problema, i nisu baš onoliko novi i funkcionalni koliko je planirano, :) dok SAD nisu sedele skrštenih ruku poslednjih dvadeset godina, i, kada bi ne daj bože, došlo do nekog nuklearnog obračuna, mislim da bi Putin i ekipa doživeli nekoliko velikih iznenađenja ako bi još bili tu da ih dožive :)) A, Amerika je, gle čuda, umesto toga postala jedan od najvećih investitora (tu situacija nije jasna, jer se dosta američkog novca investira kroz poreske rajeve tipa Britanskih devčanskih ostrva, Kajmanskih ostrva ili Zapadne Samoe, ali je vrlo verovatno da je američki novac u stvarnosti najveća pojedinačna kumulativna kontribucija kineskom FDI) i najveći ekonomski partner Kine i podigla kinesku ekonomiju. Izgleda da nešto s tom vašom teorijom (ili, pre će biti, s celim vašim iskrivljenim, samoupravno-fašističkim pogledom na svet) nije baš u najboljem redu :)))

Navuhodonosor said...

Uhhh kakva agresivnost, SAD još uvek nemaju antibalistički štit koji bi bio efikasan protiv severnokorejskih balističkih projektila a kamoli protiv kineskih ili ruskih, niti će imati takav štit još jedno 50 godina, THAAD, Aegis i Patriot su najobčnija smejurija, a antibalistička tehnologija na koju danas bacaju milijarde dolara je najobičnija prevara (isto kao i SDI ili 'Star Wars' program iz 1980-ih godina), naravno da će se okončati potpunim fijaskom kao i 'Star Wars' program, inače što se tiče nuklearnog naoružanja, balističkih programa i antibalističkih štitova tu će uvek napad biti tri koraka ispred odbrane, to svi znaju (a ta tri koraka ako se mogu vremenski izraziti to je onda raskorak od nekih 50 godina). A i ne znam stvarno ko normalan može da priželjkuje nuklearni rat između velikih sila? Uzgred SAD nisu uspele da porobe ni Irak, kako će onda da porobe Kinu? I Rusija je već uvela u operativu 74 projektila Topol M, 18 projektila RS-24 i još 16 projektila Bulava:
http://russianforces.org/missiles/
Evo šta Mičio Kaku ima da kaže o spoljnoj politici SAD (naročito je zanimljiv deo nakon 12-tog minuta o Vijetnamu):
http://www.youtube.com/watch?v=kZDT3i5VGN8

Speaker said...

Kakva agresivnost, Nabucco, mladost ne opravdava lupetanje? :)) Nije li moja priče upravo suprotna od "agresivnosti", to jest, ne dokazujem li da je miroljubivo pravljenje novca a ne udbo-konspiracionističke budalaštine o kojima ovde izvesna gamad đetinji (ne bih nikoga da uvredim, radi se samo o nešto doslovnijem prevodu nicka "pest" :))) ) osnov američke politike prema Kini, a bila bi i prema Rusiji da KGB-ovska mafija nešto otvori privredu i pokaže spremnost da uči i da se menja barem u meri u kojoj je to učinila maoistička mafija :)) Ostale gluposti u stilu Miroslava Lazanskog koje ste napisali, o ukupno stotinak novijih projektila koje su Rusi do sada uspeli da sa deset do petnaest godina zakašnjenja uvrste u službu ne bih ni komentarisao, jer su, na prvom mestu, relativno irelevantne za poentu koju sam hteo da istaknem (samo su džarnule vašu osetljivu čvorovićevsko-rusofiličarsku dušu, jer su se drznule da ospore nepokolebljivu veru u rusku nuklearnu supremaciju kojom vas je zadojio još časopis "Zeka" ili se pak radi o naslednoj bolesti koju je tata zakačio iz nekog izdanja "Filmskih novosti" :))) ), a na drugom, samo potvrđuju moju tezu da bi Rusija, u slučaju da, ne daj bože, dođe do nuklearne konfrontacije bila inferiorna u svakom pogledu :)) Ako vas zanima nešto zaista relevantno o aktuelnom stanju ruskih nuklearnih kapaciteta i razvoju vojne doktrine, i ako engleski znate bolje od svahilija (na šta uobičajeni kvalitet vaših izvora baca dosta dubiozno svetlo :)) ), evo vam jednog solidnog i globalno relevantnog izvora.

Speaker said...

A, uzgred, ne znam zašto ste na kraju dodali link sa lizergičnim baljezganjima gospodina Kakua, koji očigledno pati od sindroma rok-zvezda, to jest, misli da se ako je drugorazredni fizičar i prvorazredni popularizator nauke automatski razume i u politiku, pa nekakav fan-klub časti uzorkom svoje petokolonaško-levičarske mudrosti, mogli ste, kad je već bal, da nađete i nekog pitoresknijeg paranoika kao što je, recimo, dobri profesor Čomski :)))

Navuhodonosor said...

To je relevatno otprilike kao ova Stratforova analiza (sa kojom se svi ismevaju) link, dakle bukvalno su rekli da oni što više povećavaju vojne izdatke to su slabiji, to je logika tih zrikavih ANALitičara :)
Ono što je zaista relevatno za vojnu moć jedne države je pre svega njena ekonomksa moć, a prema podacima Svetske Banke i OECD-a Rusija je sada peta u svetu i prva u Evropi po GDP-ju prema paritetu kupovne snage, dakle ako neka država ima ekonomku moć onda će imati i vojnu moć; do 2020. planirana je kupovina naouržanja nove generacije u vrednosti od nekih 700 milijardi dolara: slika i to više od 400 interkontinentalnih balističkih raketa (Topol-M, Bulava, RS-24), 8 strateških podmornica, 20 višenamenskih podmornica, više od 50 površinskih brodova, 28 protivavionskih sistema S-400, 38 protivavionskih sistema Vitez (to je varijanta sistema S-300), 10 raketnih sistema Iskander-M, više od 600 aviona (T-50, Su-35,...), više od 1000 helikoptera, 100 satelita, 2000 samohotki i više od 2300 tenkova, 17000 vozila, sve ukupno 70% naoružanja će biti potpuno novo dok će preostalih 30% biti znatno modernizovano.
Uzgred ja volim Ameriku - njenu ekonomiju, državno uređenje, nauku i tehnologiju, kulturu, film, muziku,... samo mrzim američku spoljnu politiku.

Speaker said...

@Nabucco
Pa dobro, šta da vam kažem, držite se Lazanskog i ruskih planova, za koje smo već videli kako se ispunjavaju, :) a što se tiče Amerike, ni tu nema pomoći, Panonski Govnar (merci, Zaklana čeljad :) ) nas je davno naučio da su sve prave ljubavi tužne... :)) Uostalom, ništa meni ljudi poput vas ne bi smetali, da ta vrsta zaslepljenosti (koja, naravno, nije samorodna, već rezultat odrastanja u uslovima intenzivne antiameričke i antizapadne indoktrinacije i manipulacije čiji je vrhunac, u suštini, bilo izazivanje rata sa celim civilizovanim svetom ne zbog Kosova, već isključivo da bi se zemlja još malo izolovala i udbaške bitange još koju godinu - ispostavilo se još samo godinu dana - divljale) nema svoje posledice, to jest, da vaša kolektivna glupost ne olakšava nešto oslabljenom, ali još uvek dominantnom udbaškom Kartelu (čiji pripadnici, za razliku od vas, nisu iracionalni i zaslepljeni, već vrlo dobro znaju šta rade: uništavaju zemlju zarad vlastitog profita) da konstantno guraju Srbiju, onoliko koliko su u mogućnosti, što danas, na sreću, nije mnogo, u pravcu ruskih lopova i luzera.

YoKey said...

Speaker fan Zaklane čeljadi i njihovog najrečitijeg hita Panonski Govnar! Respect!

Speaker said...

@YoKey
Laki dodir šešira vam šalje SSS, počasni član mađarske privredne komore i srebrni surfer na blatnom jezeru Balaton :)))

YoKey said...

Bastard Residentsa i Morbid Angel mutiran beogradskom psihodelijom ;)

Navuhodonosor said...

Dok Obama redukuje američki nuklearni arsenal dotle Putin ubrzano modernizuje ruski nuklearni arsenal:
Inside the Ring: Russia builds up, U.S. down

Navuhodonosor said...

Pročitajte šta kaže ovaj republikanski senator, ovo je mnogo relevantniji izvor od kojekakvih baljegzanja Stratfora:
US Lawmaker Seeks Pentagon Checks on Russia Energy, Military
WASHINGTON, June 14 (RIA Novosti) – A conservative US lawmaker has introduced legislation requiring the Pentagon to keep closer tabs on Russia’s military might and energy resources, arguing that both pose a threat to the United States and its NATO allies.
“Given that Moscow is spending $750 billion over a decade to modernize its military, and they occupy areas of Georgia and they’re supporting the Assad regime in Syria, and they’re certainly not helpful, in fact problematic when it comes to Iran… it’s time to keep a closer eye on Russia,” Rep. Jim Bridenstine of Oklahoma said at a congressional hearing this week.
In a statement, Bridenstine’s office said the freshman representative, elected with strong backing from the ultra-conservative “Tea Party” wing of the Republican party, submitted two amendments to the 2014 defense budget bill that would require regular Pentagon reports on Russia’s military and energy resources.
One of those amendments calls for the Department of Defense to submit an annual report assessing Russia’s development of military technology, its military strategy and operational concepts; proliferation activities; nuclear weapons modernization and military-to-military contacts with the United States, Bridenstine said.

Dakle uskoro ćemo imati zanimaciju da čitamo Pentagonov godišnji izveštaj koji će pratiti modernizaciju ruskih oružanih snaga, jedvna čekam prvi izveštaj! :))) A u međuvremenu evo ga izveštaj o Kini:
ANNUAL REPORT TO CONGRESS Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2013

Speaker said...

@Nabbuco
Nivo vaše frustracije je zaista zabavan, vi prosto nikako niste u stanju da se pomirite s činjenicom da je sve što su vas ikada učili (a vi budala im verovali, to je ono što najviše boli, zar ne? :)) ) tek presno, slaboumno, komunjarsko trabunjanje, ta vaša Rusija samo arhaična, iskompleksirana, seljačka satrapija koja već vekovima katastrofalno zaostaje za probojnom oštricom civilizacije, a vi sami jedan trećesvetski jadničić koji se iscrpljuje u jalovoj i nemoćnoj mržnji prema zapadnoj civilizaciji :)) Smešno je to, mladiću, i nimalo originalno (vuče se ta linija srpske rusofilske demencije kao svinjska crevca još od vremena mitskog Vuka Isakoviča i njegove vesele azbuke :) ), ako vama, u pluralu, nije jasno da su vaše mizerne perspektive i ubogi životni standard direktna funkcija ove vrste izopačene i neuke vizije sveta, onda ste valjda baš takve perspektive i standard i zaslužili, i šta ima tu siroti, stari Speaker da ispravlja krive Drine i meša se u minuciozno pravedni mehanizam ovog sveta? :))

Navuhodonosor said...

Hehe, moj životni standard je i više nego dobar, uskoro ću imati i svoj stan sa dve, dve i po ili tri sobice, bez hipoteke i sl, moje malo kraljevstvo u kojem ću ja biti kralj, isto važi i za moje perspektive pošto ću uskoro biti diplomirani poslovni informatičar i moguće je da ću raditi u firmi koja je generalni distributer John Deere traktora za Srbiju pošto su moji roditelji dobri prijatelji sa vlasnikom te firme i naravno da mrzim američku spoljnu politiku, to sam već rekao, ali volim njenu ekonomiju, eto recimo John Deere i Massey Ferguson prave najbolju poljoprivrednu mehanizaciju na svetu, verovatno bolju nego recimo Belarus, s druge strane drago mi je da je činjenica da zemlje BRIC danas imaju veći GDP nego SAD, takođe drago mi je to što sam pročitao da je Kina od nedavno najveći proizvođač poljoprivredne mehanizacije na svetu, vama poručujem da potražite značenje termina MAD - mutually assured destruction, to su neke elementarne stvari, ako to ne znate glupo je da ulazite u ovakve diskusije.

Navuhodonosor said...

Evo ga izveštaj o direktnim stranim investicijama u svetu:
WORLD INVESTMENT REPORT 2013
Na strani 14 možete videti da je SAD po prilivu FDI na prvom mestu ($168 milijardi), Kina je na drugom mestu ($121 milijarda), Rusija je na devetom mestu ($51 milijarda), dakle priliv FDI po glavi stanovnika je znatno veći u Rusiji nego u Kini.

Speaker said...

@Nabucco
Eto jedne tipično srpske priče o uspehu preko porodičnih veza, baš dirljivo, :) iako nisam stoprocentno siguran da sam to morao da znam (biće da ste propustili neupadljivu frazu "u pluralu", koja je nekom hipotetičnom pažljivijem čitaocu trebalo da naznači da ne govorim konkretno o vama, već o Ruščadi i Srbadiji en général, odnosno onih 98% ubogih đavola koji nemaju tu sreću da im se roditelji socijalizuju sa zastupnicima proizvođača traktora a imaju tu ogromnu nesreću da žive u dva špijunsko-zločinačka kupleraja u kojima vladaju represija, korupcija i bezakonje :)) ). Elem, nek vam je sa srećom prodaja traktora, a što se osećaja milja tiče, i to je sasvim OK, i meni je bilo drago kada su Miloševićevu Srbiju punu lumena vašeg tipa konačno i barem 5-6 godina prekasno rešili da zgaze, a biće mi još draže kada majčicu Rusiju za deceniju-dve raščereče kao šilježe jer veleuvaženi koncept MAD (za koji sam inače znao još u doba kada ste vi bili samo sjaj u oku budućih prijatelja doajena poljoprivredne mehanizacije na centralnom Balkanu, čak je i nesretni Ian Gillan negde početkom osamdesetih imao jednu pesmicu sa takvim naslovom :) ), važi samo u nedostatku radikalnih naučnih i tehnoloških proboja (to jest, u konkretnom slučaju, zamislite, na primer, koliko će Rusiji biti korisni svi njeni interkontinentalni balistički projektili zbog kojih su mužici decenijama gladovali ako ih neko nano čudo prethodno istopi u njihovim silosima :) ), a ako mislite da će mesto gde će se takvi proboji u narednim decenijama dešavati biti arhaična, mentalno zaostala, subarktička mafijaška satrapija a ne globalni naučni, tehnološki i ekonomski lider gde završava krem naučnika i inženjera iz spomenute satrapije, onda ste veoma optimistični, a ja sam poslednja osoba koja bi, bilo vama i vama sličnim rusofilnim retardima u Srbiji ili Volođi Vladimiroviču i kompaniji, htela da ruši iluzije, što se više zaluđujete, to će biti lakše svima vam se napiti krvi jednog dana, što ste, kako minulim radom, tako i sadašnjim pravcem delovanja obilato zaslužili :)))

Navuhodonosor said...

Hehe kakva agresivnost i fantazije! :)
Nego kakvo je to nano čudo što će da istopi ruske ICBM-ove u silosima? Zar niste čuli za Rusnano ili za FOAB (Father Of All Bombs)? I da li kada kažete nano čudo mislite na nano materijale ili na molekularne nano mašine?
Čitao sam neke knjige na tu temu (Eric Drexler - Radical Abundance, Michio Kaku - Physics of the Future), ovo prvo jeste relativno bliska budućnost (ali to je samo evolucija nauke o materijalima, recimo to se odnosi na grafen koji su otkrili ruski naučnici ne tako davno), međutim ovo drugo je jako, jaaakooo daleka budućnost (nekih 50 do 200 godina od današnjice), ovo drugo ima potencijal da totalno transformiše ljudsku civilizaciju, da zbriše retkost/oskudnost, time i kapitalizam, evo ih zajedno Eric Drexler, Anatolij Čubajs i Dmitri Medvedev:
Russian President Dmitry Medvedev and Eric Drexler discuss nanotechnolgy
Uzged Kina je danas lider u nauci i tehnologiji po R&D izdacima a i po broju naučnih publikacija objavljenih u internacionalnim peer-reviewed časopisima.

Navuhodonosor said...

Ovo nano čudo ima snagu 0,44kT, jače je nego Davy Crockett (najmanja i najslabija američka nuklearna bomba), svaki rusofob je potencijalni kandidat da dobije po jedan FOAB po glavudrži kao npr. Sakašvili što je dobio pre par godina.

Speaker said...

@Nabucco
Ne radi se o agresivnosti, već samo o racionalnom stavu, to jest, o potrebi da se država i režim koji su poslednjih stotinak godina stvarali samo ogromne probleme prvom pogodnom prilikom eliminišu zauvek, kada je već jedna odlična vojnotehnološka prilika propuštena, zahvaljujući zapadnoj levičarskoj petoj koloni koja je uspela da spreči nastavak drugog svetskog rata do potpunog uništenja SSSR-a koji su razumni i dalekovidi ljudi zagovarali. A na vas lokalne izrode ne treba ni trošiti reči: pre desetak godina ste, uostalom, toliko uspešno pacifikovani da vam to očigledno ni danas ne da mira, i zanosite se bajkama o navodnoj moći vašeg fiktivnog zaštitnika, koga je, pod jedan, ako ne može da vam uz pomoć svojih agenata otme neke pare, za vas briga otprilike kao za Burkinu Faso, a, pod dva, sve i kada bi hteo da vam nečim pomogne, predstavlja poslednju rupu na svirali kojoj Amerikanci prosto saopšte kako će se neko pitanje rešiti, i oni poslušno lupe petama, :)) te će se, ako bude bilo potrebno, a nije, jer su vaši nekadašnji naci-idoli, danas svi od reda prominantni analni speleolozi Vašingtona i Brisela, lekcija vrlo lako ponoviti :)) A što se nano-tehnologije tiče, neverovatno je kakav ste vi tužan bukvalista, uhvatite se za proizvoljan primer, koji samo ilustruje princip, pa udri i guglaj irelevantosti do iznemoglosti :)) Inače, čuo sam za Rusnano, i šta mislite da će ta državna škropocija da postigne, nekakvu revoluciju? :)) Otprilike isto tako uspešno kao i svi ruski planovi "modernizacije" bilo čega za poslednjih X godina, dakle, nešto će jednom možda i uraditi, ali toliko drljavo, neefikasno i sporo, da će se, kao sa kompujterima i mnogim drugim stvarima, na kraju ispostaviti da je bilo jeftinije i pametnije kupiti američke komercijalne produkte na slobodnom tržištu :)) A šta će vam u celoj priči tu FOAB, za koji mnogi ozbiljni ljudi smatraju da je samo ruska propagandna izmišljotina, odnosno, da možda, kao takav, postoji, ali da niti ima deklarisanu snagu, niti ga je moguće aplikovati kao što to Rusi tvrde, to valjda samo vi i dragi Bog znate :)) U svakom slučaju, nemam više nerava za ovo besmilseno prepucavanje, ovo je slobodna zemlja, samo vi verujte u sve gluposti o ruskoj vojnoj moći i tehnologiji u koje verujete, vreme će pokazati ko je bio u pravu, na jednom minornom i nevažnom primeru možda već i za par nedelja, ako SAD odluči da sravni sa zemljom Asadov režim, za šta ja, da se razumemo, ni u kom slučaju ne mislim da je dobra ideja, ali glavna poenta u kontekstu ove naše rasprave nije smisao intervencije ili zapadno zaluđivanje, već samo to što će Putin, po ko zna koji put, opet da kaže samo: "Av-av!" i da podvije svoj mužički repić... :)))

Navuhodonosor said...

Ako je diskusija koja vojna tehnologija će biti najvažnija budućnosti ja bih se pre kladio na laser nego na nano-tehnologiju, dakleM kroz jedno 50 godina Ameri, Kinezi ili Rusi će možda stvarno izgraditi nekakav Star Wars anti-balistički štit, onako kako ga je Regan zamišljao, ali to će se desiti tek nakon što ja primim svoju prvu peMziju. :) Dotle ostaje na snazi uvaženi koncept MAD.

Navuhodonosor said...

I da, kladio bih se pre na Kinu nego na SAD ili na EU.

Navuhodonosor said...

Speaker said...
a biće mi još draže kada majčicu Rusiju za deceniju-dve raščereče kao šilježe jer veleuvaženi koncept MAD važi samo u nedostatku radikalnih naučnih i tehnoloških proboja
Ne radi se o agresivnosti, već samo o racionalnom stavu, to jest, o potrebi da se država i režim koji su poslednjih stotinak godina stvarali samo ogromne probleme prvom pogodnom prilikom eliminišu zauvek


Znači čekaćemo da se desi neki "paradigm shift" pa će onda NATO da pokrene neku novu operaciju Barbarosa protiv Rusije ili protiv Kine :) Hitler je isto ovako mrzeo Rusiju, bio je zaposednut bolesnom, iracionalnom mržnjom prema toj zemlji i tom narodu, baš kao i ovaj sajber kurajber i imao je slična ubeđenja o "slabostima" njene armije pa je na kraju dobio od te iste armije po nosu i po glavudrži samo tako, cilj rata koji je započeo je bio ulazak nemačkih vojnika u Moskvu i Peterburg, međutim ishod je bio ulazak ruskih vojnika u Berlin, preporučujem svima koji čitaju ovo da pogledaju ovaj predobar dokumetarac - ima dve sezone: prva ima 8 epizoda, druga 10, ja sam stigao do druge sezone, prva epizoda - Bitka za Kijev.

Speaker said...

@Nabucco
Drago dete, pa vi još guslate? :)) Izađite malo na vazduh, prijaće vam, ja baš došao kući, upalio kompjuter, i vidim, niste me razočarali, молодец, premda sam, večna žrtva naivnog optimizma, očekivao nešto elegantnije zagrevanje pred eshilovski neminovni reductio ad Hitlerum :)))

Navuhodonosor said...

Čekamo naučno-tehnološki paradigm shift koji će nuklearno naoružanje učiniti prevaziđenim... samo se plašim da se taj paradigm shift neće desiti u prvoj polovini 21. veka.... i plašim se da može da se desi u Kini pre nego u SAD...