Pages

11 August 2013

Eksperti iz belog sveta

Nova koska sage o rekonstrukciji vlade, aka suštinskoj rekonstrukciji stranaka koje je čine je predlog da stranci ili Srbi iz belog sveta postanu ministri. Ja mislim da to neće da ide osim ako se ne desi neko veliko čudo koje nije isključeno u potpunosti, ali koje u realnosti verovatno neće da se desi. Zašto sam skeptičan da će biti boljitka?
1. Prvo i osnovno, da bi se ekonomija jedne zemlje pokrenula u pravcu rasta i razvoja, a ne sigurnog tapkanja, potrebno je da se promeni jalov sistem. Ja nisam video išta osim otvaranja nekoliko frontova koji se bave posledicama, ali ne ulaze u uzroke. Na to sve treba dodati činjenicu da je nemoguće naći zajednički imenitelj SPS & PUPS, pa i Rasimove stranke i SNS. Svaki kompormis ova dva, uslovno rečeno, viđenja ekonomske politike nas ne može izvući iz bunara, pod pretpostavkom da SNS uopšte ima neko koherentno viđenje. Bez ikakvog žaljenja za URS aka G17, a ponajmanje verovanja u istinoljubivost istih, oni su imali u proseku najnormalnije ekonomske ideje u vladi koja se kotrljala od prošlog leta.
2. Ako se pretpostavi da nema klinopločenja u vladi i da oni idu u pravcu neke light reformske politike, ostaje pitanje, koji su kvaliteti ministra? Ministar mora da ima izvanredne ljudske stručnosti da zna da okupi dobar tim, da brzo donosi odluke, da u prste poznaje i javni sektor Srbije i specifičnosti naše metastazirane socijalističko-burazerske privrede. Ministar mora da bude jaka ličnost, kako politički , tako i personalno. Nekako imam skepse da će svi oni koji dođu imati problem suštinskog neznanja i pored svekolikog znanja i manjak snage da se bore sa ekipom koja neće da Srbiju suštinski menja na ekonomskog planu, odnosno hoće samo tamo gde mnogo ne boli i gde su moguća instant rešenja, kolikogod bila suštinski skupa. Niko od ljudi koji se pominju nisu lovci na krokodile u mutnoj bari.
3. Treće pitanje je šta je to profil eksperta. Na primer, Štros Kan je levičar i to francuskog kova. To je značajan ograničavajuči faktor i nemoguće je da on iz svoje ideološke vizure može da ponudi dobra rešenja na mestu ministra. Ogroman je problem SNS što nema jasnu ideologiju i to će morati da reše. Za sada je to jedan EU orijentisani bućkuriš koji hoće da se medijski atraktivno i patetično bavi posledicama korupcije i višedecenijskih gluposti Srbije na Kosovu. Sve to neće pokrenuti privredu.
4. Dobra je stvar što je SNS shvatio da nema dovoljan broj kadrova da vodi državu ni sa rezultatima sa prošlih izbora, čak i na najvišem nivou. Loše je što je svoje autentične kadrove već instalirao na lokalu i preduzećima gde će pre ili kasnije sve da se pretvori u opštu nesposobnost.
5. Loše je što je cela rekonstrukcija vođena bez ikakvog plana, jer da nije tako do sada bi imali popunjena sva mesta i za svako od njih nekoliko dobrih kandidata. Dakle, očigledno je da je ideja sa ministrima iz belog sveta smišljena na brzinu i u iznudici i da će i rešenja i posledice koje će nastupiti biti u najboljem slučaju neizvesne, a verovatno loše. Ako se ovakav događaj suštinski ne planira na dobar način to vam govori o sposobnosti planiranja u nekim drugim oblastima.

Da ne bude da sam prvak u skepsi, ova vlada je za sada bolja od prethodne jer nije pokušavala da laže po svetu i malo je smanjila intenzitet privatnog doživljaja javnih funkcija, ali to zaista nije bilo teško. Zahvalan sam im što je jedan soj gde ja gotovo da i nemam prijatelja povela put EU umesto put jada i bede, ali je problem što mi kao društvo vremena imamo malo da budemo zadovoljni samo time. Pomalo sam tužan što sa sigurnošću mogu reći da su Vučić, pa čak i Dačić ispali (a i jesu, jer od pokajnika nema većih vernika) mnogo veći Evropejci od ekipe iz DS.

7 comments:

Nemanja said...

Mene raduje cinjenica da ce ministri pravosudja i finansija u proseku imati 30 godina, jer ako je Aleksandar Makedonski gospodariti celim svetom mogao sa 26 godina, sta je za ovu dvojicu zavrsetak tranzicije i pretvaranje Srbije u africku zemlju.

Anonymous said...

Rekonstrukcija vlade.
Isprva je svakako bolji izraz bio repersonilizacija ministarskih fotelja ali obzirom da se završilo sa jednim (eu predstavnikom - toliko o €U) manje, onda je rekonstrukcija odgovarajući izraz.

Ali gde je tu demokratija? Koja su merila, ko vrednuje i kako? Ko smenjuje?

Srbija je pola boljševička, pola fašistička

Igor said...

Aleksandre:

Posto je TR sajt mirovao valjda skoro nedelju dana, ja sam se uplasio da vas nisu vrbovali za vladu. :)

Aleksandar Stevanović said...

Nisu toliko daleko nisu dogurali u katarzi, a i ako traze nekoga njima neslicnog, mislim da im je u teoriji Slavisa bolji pik.

Speaker said...

@Aleksandar
Baš sam nešto razmišljao šta bi trebalo da se desi da ja danas glasam za bilo koju srpsku stranku osim Mađara, i uboli ste pravo u centar: kada bi Cunt Face (da ne koristim srpsku verziju i uzbunjujem puritanski nastrojeno pučanstvo :) ) Slavišu postavio za ministra finansija, Velji Lug bi sišao u Nezuke, i siroti, stari Speaker bi, doduše još uvek uz simbolično pljuvanje na glasački listić, zaokružio SNS, ma koliko jedan njegov direktni predak, jedan od prvaka i vođa originalnih naprednjaka Piroćanca i Garašanina rotirao u grobu :)))

Steve W said...

Mesija stigao u Srbiju:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=13&nav_category=11&nav_id=742272

Slaviša Tasić said...

Evo napisao sam svoj plan i program gore u postu.