Pages

19 December 2012

Konačno


Toliko godina se već pitam šta je problem našeg radnog zakonodavstva i konačno su mi otvorene oči. Uzrok svih problema je što ugovorci nemaju status zaposlenog i ne mogu da ostvare sindikalna prava. Ako će nam ovakva ekspertiza koja ne vidi ružičastog slona u dnevnoj sobi rešavati problem defektnosti tržišta rada, onda je moja preporuka da poslodavci isključivo zapošljavaju na crno.

21 comments:

Milos Vulevic said...

Чувени професор, чувен и по томе што каже да фудбалски клубови попут, нпр. Звезде у којој професор пружа несебичну стручну помоћ не могу да се приватизују из простог разлога што су заправо већ приватни! Да не знате можда где се продају акције или удели фудбалских клубова? Професор се потрудио да ми отвори очи, али сам и поред тога изгледа превише глуп, па ништа не схватам...

Vladimir said...

"Uzrok svih problema je što ugovorci nemaju status zaposlenog i ne mogu da ostvare sindikalna prava."

Sindikalna prava i jesu najbitnija stvar. Zamislite da radite, a nemate prava na novogodišnji paketić ili na svinjsku polutku.

P.S. Ah, da, umalo da zaboravim. Biću bezobrazan da prokomentarišem Vaše gostovanje u Utisku nedelje. Bledo, jako bledo. Niste rekli ništa konkretno, gubili ste se u filosofskim spekulacijama. Ono što sam očekivao od Vas, rekao je Tomanović. Čitam Vaše tekstove redovno, gledao sam i onaj Utisak od pre par meseci kada ste govorili o bejbi opremi, tako da me je ovo Vaše najnovije gostovanje uistinu iznenadilo.

Aleksandar Stevanović said...

Neiskusni ste Vladimire, moji podaci mi nedvosmisleno govore da je ovaj nastup imao ubedljivo najbolji odijum od svih. Meni nije cilj da liberalne ideje, gde vladavina institucija, a ne ljudi, cini temelj podrzava 1% ljudi.

Vladimir said...

Ja Vas pohvalim, uz dobronamernu opasku da ste kiksnuli, a Vi meni da sam neiskusan. Pogledajte u enciklopediji šta ta reč znači. :)
Tvrdite kako Vam Vaši podaci nedvosmisleno govore da je pomenuti nastup imao ubedljivo najbolji odijum od svih. Šta to znači? Jednom se nije svidelo, a dvojici jeste? :)

Aleksandar Stevanović said...

Kamo srece da liberali imaju takav odijum, pa za nas ne bi bilo zime :-) Kontaktiram ipak mnogo vise ljudi, namestilo mi se ovih dana na najrazlicitijim mestima i mimo slava, pa znam o cemu pricam, posebno jer se odavno ne lozim na samog sebe u medijima. Eh, da, ja sam inace slavisijanac kada je rec o koriscenju znakova navoda i smajlija (isti ih nikako ne voli, raspivivao se o tome svojevremeno.

Vladimir said...

Shvatio sam da se Vi zalažete za apsolutnu slobodu govora.
Deder mi onda slobodno kažite, čime se Vi zapravo bavite? Izvinjavam se ako je pitanje neumesno.
P.S. Stavio bih smajlija, ali ne smem. :)

Aleksandar Stevanović said...

A sta bi jedan posten liberal bio nego preduzetnik, u mom slucaju jedan koji gradi sopstvenu http://www.hbo.rs/series/house-of-lies
(ne TV stanicu, nego predmet linka.)

400 bad request said...

Meni se svideo Aleksandrov nastup u Utisku - odmeren, dostojanstven, sa svescu o odgovornosti za izgovorenu rec.
Nisam promenio misljenje o liberalizmu, ali mi se misljenje o Aleksandru dosta popravilo, sto ne znaci da sam pre o njemu mislio lose.

Sto se tice Miskovica, cini mi se da ga optuzuju za tip malverzacija opisan u jednoj epizodi podkasta EconTalk. Russ Roberts je razgovarao s autorom knjige "The Best Way to Rob a Bank Is to Own One", ovde: http://www.econtalk.org/archives/2012/02/william_black_o.html

Vladimir said...

Aleksandre,
apsolutno se slažem sa Vama u vezi sa poštenjem. Ja sam, za sada, samo jedan nepošteni i licemerni liberal. :)
Interesuje me još nešto i neću Vas više smarati. Kolika je posećenost Tržišnog rešenje? Pri čemu prvenstveno mislim na posetioce iz Srbije.

Aleksandar Stevanović said...

Na dnevnom nivou 1.000-1.800, zavisi koliko smo lenji. Ima i iskakanja na bolje i na gore, kada je ili tema hot ili je vikend posle par dana neobjavljivanja. Srbija i cini gotovo 90% poseta.

hasd said...

Sta je sa Prokopom, zasto ga nema vise kod Beckovicke?

jouissance said...

Slušajući policajca (Utisak) je kao da čitam loš pastiš Orvela, nekakav prekomopnovani pravnički govor začinjen policijskim žargonom - a na kraju rečenice ne shvatate šta je uopšte rekao.

Mada je ono odbijanje da odgovori na pitanje "Da li su pomenuti i ministri iz sadašnje vlade" bilo napregnuto Značenjem :)

Aleksandre, moram da priznam da me zbunjuje upotreba reči "odijum", pa još u kontekstu "najbolji" u Vašem odgovoru Vladimiru: da li Vi smatrate da bi ovu "našu" priču gledaoci trebalo da dožive sa netrpeljivošću, ili kao nekakvo suprotstavljanje mejnstrimu? I da je onda shvatate kao job well done? Ili sam Vas ja sasvim pogrešno razumela?
(Ne "prozivam", samo me zanima strategija nastupa.)





Aleksandar Stevanović said...

Ovo je bila jedna, sto bi se reklo, malo osetljiva emisija, a uz to veoma gledana. Ako imas priliku da promovises nesto trebas ga zapakovati tako da bude prihvatljivo. Jedan od proizvoda koji bi sada super legao na trzistu je zalaganje za vladavinu institucija, sto je temelj svakog slobodnog drustva. Otvara nam prostore za stvaranje partnerstava i sa drugim ideologijama. Nikako odredjivanje da li je Miskovic ili Aca u pravu, to nama nista nece doneti, kao zagovornicima liberalizma.

Slaviša Tasić said...

jouissance, Aleksandar,

izgleda mi da ovde ima neke konfuzije oko značenja reči odijum -- A. kao da je hteo da kaže odjek ili auditorijum ili tako nešto.

Dorćolac said...

http://www.b92.net/info/intervju/index.php?yyyy=2012&nav_id=671562

Vladimir said...

@Aleksandar Stevanović

To je relativno veiliki broj poseta. Mogli bismo da napravimo jednu malu združeno borbenu organizaciju rada.

"Jedan od proizvoda koji bi sada super legao na trzistu je zalaganje za vladavinu institucija, sto je temelj svakog slobodnog drustva. Otvara nam prostore za stvaranje partnerstava i sa drugim ideologijama."

Baš htedoh da Vas pitam šta mislite o novoj stranci starog premijera, Zorana Živkovića?

Aleksandar Stevanović said...

Ako ne bude reciklirao ideje koje su deo istorije, bude shvatio da je glupo nuditi jos jednu partiju levice i bude shvatio sopstvena menadzerska ogranicenja, moze da bude deo neke koalicije sa LDP i/ili DS jer ce doneti ponekog poslanika. Sam nece preci cenzus.

Slaviša Tasić said...

Negde sam video sinopsis budućeg programa. Počelo je lepo sa pričom o tržištu, ali samo načelno -- kad je došlo do konkretnijih ideja ne vidi se razlika sa DS-om.

Pavle Mihajlović said...

Evo šta je Z.Ž. rekao na sastanku. Pravi novu partiju centra, čija osnova je konzervativna i desna ekonomska politika i leva politika ljudskih prava uz ograničenu socijalnu ulogu države.

U praktičnom smislu, kako sada stvari stoje, stranka će se zalagati za punu privatizaciju svega, dovlačenje stranaca u sve sektore privrede (poljoprivredu, energetiku, komunalije na lokalu). Reforme u svim sektorima ka konkurneciji, liberalizaciji i privatnom biznisu.

Mislim da ćemo moći da im proturimo stvari poput vaučerizacije obrazovanja i zdravstva, privatizacije EPS i Telekoma itd.

Na sastanku je delovao vrlo pro-tržišno, trezveno i razumno. Mogla bi to biti dobra politička opcija.

Stevan Majstorovic said...

Po onome što najavljuju @NovaStranka će biti usamljeni politički oblik libertarijanizma u Srbiji.

Vladimir said...

@Pavle Mihajlović

Na kakvom sastanku, crni Pavle? Da Vi ne radite za Službu može biti? Elem, šalu na stranu, ako je sve to istina, prvenstveno mislim na desno skretanje po pitanju ekonomije i na levo skretanje po pitanju ljudskih prava, to je definitivno najbliže klasičnom liberalizmu. Spomenuli ste mogućnost "proturanja vaučerizacije obrazovanja i zdravstva". Nema potrebe ništa da proturamo novoj stranci. Ako bi svi ovi liberali koji posećuju TR postali aktivni u stranci, eto mogućnosti da klasičnim glasanjem formiraju politiku stranke. Ali ono što je najbitnije - snaga stranke nije u njenom programu, već u statutu. Članstvo treba da bira rukovodstvo, a ne obrnuto. Sve ostalo vodi negativnoj selekciji. Mislim da ne treba navoditi primere iz novije srpske istorije...