Pages

12 January 2011

Reforma državne uprave po modelu SNS

Samo da se izjasnim da podržavam predlog SNS-a o promeni Ustava sa ciljem smanjenja broja poslanika na 125. U stvari, verovatno je i 100 više nego dovoljno. I ostatak izjave deluje zanimljivo:

Imamo 130 agencija. Hajde 100 da ukinemo. Neke rade dobro svoj posao, a veliki deo postoji samo da bi uposlio partijske kadrove. Posle toga idemo u priču i o javnim nabavkama. Hajde da ih kontrolišemo na drugačiji način pa da uštedimo 300 do 500 miliona evra

Onda mi je ovo zapalo za oko:

Izvinite, a zašto su onda svi, samo jedan minut nakon što smo podneli predloge zakona kojima se ukidaju privilegije, to skinuli s dnevnog reda, sva tri predloga naših zakona 

Pronašao sam ta tri nacrta zakona na sajtu skupštine i evo kratke analize.

Prvo, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Vladi. Koliko vidim, nema nekih mnogo bitnih stvari - određuje se da Vlada ima samo jednog potpredsednika. Drugo, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi - jedina stvar je da svaki ministar može da ima samo jednog zamenika, umesto sadašnje situacije gde mogu da imaju i po nekoliko državnih sekretara. Treće, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Ovo je u stvari jedini zaista zanimljiv Nacrt zakona, jer se predviđa da vlada ima 12 ministarstava i to: spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede (gde je i životna sredina), privrede i rada (tu je i energetika), saobraćaja (gde je i prostorno planiranje), državne uprave, prosvete (gde su i sport, omladina, nauka), zdravlja (tu je i socijala) i kulture.

Predlog je vrlo sličan predlogu koji sam ja ovde dao pre jedno dve godine (s tim što ja mislim da Socijala treba da bude odvojena, ali da nam uopšte ne treba Državna uprava). 

Odlično, da probam da stavim sve to na papir i da vidim koliku uštedu možemo da očekujemo. Pretpostavke su sledeće: poslanik nas košta 2.000 EUR mesečno, svaki državni sekretar ima sekretaricu i vozača, svaki ministar ima sekretaricu, šefa kabineta, vozača i tri savetnika. Ušteda je, dakle:

1. Ušteda na poslanicima - 125 x 24.000 = 3.000.000 EUR

2. Ušteda na državnim sekretarima - izgleda da ih sada ima 70, a bilo bi ih 12, što znači 58 x (1.500 x 12 (godišnja plata) + 500 x 12 x 2 (godišnja plata vozača i sekretarice) + 4.000 (recimo da toliko godišnje košta prevoz, krkanluk i slično) = 58 x (18.000 + 12.000 + 4.000) = 58 x 34.000 = 1.972.000 EUR

3. Ušteda na ministrima - 15 x (1.500 x 12 + 500 x 12 x 2 (plate vozača i sekretarice) + 1.500 x 4 x 12 (plate šefa kabineta i savetnika) + 30.000 (recimo da toliko košta vožnja ministra, klopa, putovanja i slično) = 15 x (18.000 + 12.000 + 72.000 + 30.000) = 15 x 132.000 = 1.980.000 EUR

Sve ukupno, ušteda bi ila oko 7 miliona evra. Recimo da sam nešto potcenio, neka ušteda bude 10 miliona evra, neka bude i 15. Sve je to je relativno malo, ali to ne treba da bude argument da se to ne uradi. Po mom mišljenju, pravi trošak velikog broja funkcionera nije finansijski, već moralni.

Elem, ja naravno nemam mnogo poverenja u Vučića . Ali, kada bi izašao i rekao "Ukoliko mi budemo činili okosnicu buduće vlade, obećavam da će se ovaj Zakon o ministarstvima usvojiti", svakako bih mu više verovao. Ovako, nije čak ni obećao.

2 comments:

MMiillaann said...

Predlozi zvuče dobro,jeste sitno je to al je bar početak a i plebs voli da vidi da ovi što mu komanduju sa vrha krenu i da se menjaju sa vrha...
Verovatno najveća ušteda bi se postigla sprečavanjem korupcije u javnim nabavkam,pri tom sam uveren da je južno-korejski model javnih nabavki o kome ste postovali na blogu apsolutno superioran i da daje minimalna mesta za malverzacije.

Dragan said...

To sto se tice javnih nabavki je prazna prica, tu nema ni napred ni naza. Kriminal 100%, ko kog da je na vlasti i sta god da promeni. Jedino sto moze da se uradi je da zbog smanjenja broja ministarstvava i boroja agencija bude manje javnih nabavki uopste, pa samim ti i manje kriminala.

Ja se radujem sto neobrazovani clanovi partija, koji uzivotu nistu nista procitali, sami pocinju da pricaju o liberalnim idejama. Da znaju da su to liberalne ideje nebi nikad o tome pricali, jel je to navodno sramota i nije moralno i ostala nagvazdanja.

Onog trenutak kada drzava dodje do vrha u svojoj potrosnji, kao sto je sad, pocinje se sa sagledavanjem stvari i nalazenja spasa ovakim idejama. Kada bi se ove ideje sprovele naravno da bi se krenulo ponovo ka povecanju drzavnog aparata i ponovo bi za koju godinu imali situaciju kao i sad.

Ono sto hocu da kazem je to da je nebitno to sto Nikolic prica, mislim, malo je bitno. Ne mozemo da smanjimo drzavni aparat koji je potreban, toliki koliki jeste, da isprati sve ono sto drzava regulise. Treba da se krene sa durge strane, dok to ne bude nema nista od promena. Treba samnjiti oblasti koje drzava regulise i onda ce se uprava sama smanjivati. Jedino odozdo moze doci do promena.

Drago mi je sto ima ovakvih ideja medju politicarima, ali mi je jasno da od toga nema nista. Dokle god Dinkic, Tabakovic, Dragutinovic, Cvetkovic, i ostali sede na glavnim mestima u svojim strankama. Nema pomaka, jer ti ljudi nisu sposobni da shvate bilo sta, a samim tim ni oni na vrhu, koji nisu ekonomsti, nikad nece shvatiti sta treba da se radi.