Pages

30 March 2009

Predlog za smanjenje broja ministarstava

Naravno da smanjenje broja ministarstava neće samo po sebi dovesti do značajnih ušteda. Ali, to nikako ne znači da je nebitno kako su ministarstva napravljena. Nažalost, kod nas se ministarstva prave preko noći, kao posledica koalicionog sporazuma. Koliko ja znam, nikada nije urađena detaljna studija o tome na koji način treba organizovati ministarstva i koji sektori treba da se nađu u kom ministarstvu.

Osnovni cilj ovog posta je da dam nekoliko alternativa (nadam se razumnih) za svođenje broja ministarstava na manje od 15. Olakšaću sebi posao i potpuno ću zanemariti stranački aspekt.

Prvo, jedna opšta napomena. Srbija ima previše ministarstava koja se bave ekonomijom. To je, verovatno, relikt socijalizma, gde je svaki sektor imao "svoje" ministarstvo, pa tako imamo ministarstva rudarstva i energetike, saobraćaja, telekomunikacija, trgovine i usluga, ekonomije, finansija, prostornog planiranja (suštinski, građevinarstva), NIP.

Mislim da se to može svesti na dva (ekonomije i finansija), eventualno tri - ekonomije, finansija i infrastrukture. Ako uzmemo manje radikalnu opciju, sa tri ministarstva, NIP bi prešao u Finansije, Trgovina u Ekonomiju, Prostorno planiranje u Infrastrukturu, a Energetika i Telekomunikacije u Ekonomiju ili Infrastrukturu. Time smo ukinuli pet ministarstva (ako Ekologiju prebacimo u Zdravstvo, što bi imalo smisla, ili u Poljoprivredu).

Dijaspora u Spoljne poslove, Ljudska i manjinska prava u Pravdu, kao i deo Državne uprave, ovaj koji se bavi državnom upravom. Deo koji se bavi lokalnom samoupravom treba da ode u Finansije. Time smo ukinuli još tri ministarstva.

Omladina i sport, kao i Nauka mogu ili u Prosvetu, ili u Kulturu. Time smo došli na 14ministarstava, a da nismo ukinuli Veru i KiM! Ako i Veru prebacimo u Kulturu, a KiM u Unutrašnje poslove (ili Spoljne?) sveli smo na 12 ministarstava. Dakle, šta nam ostaje?

Ostaju Odbrana, Unutrašnji poslovi, Spoljni poslovi, Pravda, Finansije, Ekonomija, Infrastruktura, Prosveta, Zdravlje, Kultura, Socijalna politika i Poljoprivreda. Deluje mi razumno.

Sasvim slučajno, predlog deluje i politički realan - DS ima 6, G17 i SPS po 3 ministarstva. Samo treba još nekako "namiriti" SPO i Krkobabića...

6 comments:

Vlada said...

Nije lose, dobar predlog, ali s obzirom na aktuelno stanje u poljoprivredi i drzavnom sektoru zdravstva, ova dva ministarstva mogu slobodno da se svedu pod socijalno.

Igor said...

Marko:
To zvuci razumno, ali mislim da bi bilo bolje jednostavno ugasiti neka ministarstva i vecinu njihovih aktivnosti. Recimo vera, ljudski i manjinskih prava, kosova i metohije, NIPa (jel tamo ostalo ista para?).
Mislim da bi za jednu buducu idealnu liberalnu vladu dobro bilo da vecinu nadleznosti nepotrebnih ministarstava polako prebacuje na nevladin sektor, deo na agencije a deo da potpuno ugasi.

Lighthouse said...

Ne znam ni sam da li broj ministarstava treba fiksirati nekim zakonom, koji se ne bi menjao od saziva do saziva Skupštine. Protiv toga mi govori potreba da se svaki novi tim, a Vlada treba da bude tim, uredi iznutra tako da najbolje funkcioniše.

Štaviše, mislim da bi mobilnost zaposlenih između ministarstava trebalo da bude mnogo veća. Onda ne bi u Ministarstvu za KiM krali bogu dane dok u MUP-u nema ko da izdaje nove LK i pasoše.

Što se tiče podele plena, svejedno je deli li se 15 ili 25. Neka ustanove formulu, Dontovu, her-Nimajerovu ili koju god drugu i podele. A najmanje neka namire mestima državnih sekretara. Jednostavno.

Dakle, ja mislim da nije problem što je ova Vlada, kao i skoro sve prethodne, pretumbala sva ministarstva, nego "samo" to što ih je napravila ovoliko mnogo, što je iscepkala nadvoje i natroje ono što je moglo i trebalo biti u većim paketima.

Markova rekonstrukcija Vlade nije loša, pod uslovom da sve navedeno uopšte spada u domen legitimne akcije bilo koje vlade.

Lighthouse said...

Pardon, Her-Nimajerovu, ne her Nimajerovu. Greška u kucanju. :)))

Vlada said...

Moguce je napraviti i skuplju vladu, sa manjim brojem ministarstava. Napravis 5 ministarstava, i napunis ih sa savetnicima, konsultantima, sekretarima...itd.
Nije vazno pitanje broja ministara, nego njihova efikasnost (rezultati) i da vlada sama bude sto jeftinija.

Marko Paunović said...

Moja poenta je bila (a mozda nije bila dovoljno jasna) da je BITNO koja ministarstva postoje i kako su organizovana, cak i ako to ne dovede do bilo kakve ustede.

Nije svejedno da li je sektor za zivotnu sredinu u Ministarstvu zdravlja, ili u Ministarstvu energetike, ili Ministarstvu ekonomije, ili je ministarstvo za sebe. Moja teza je da ce propisi koje taj sektor priprema biti znacajno razliciti u zavisnosti od toga u kom se ministarstvu taj sektor nalazi.