Pages

21 May 2009

Paljenje zastave

Izvesni Ratibor Trivunac je uhapšen i osuđen na 10 dana zbog paljenja američke zastave kod Palate Albanija.

U Americi ne bi mogli da ga uhapse zbog paljenja američke zastave. Tamo se to smatra javnim izražavanjem mišljenja i zaštićeno je prvim amandmanom.

6 comments:

Nexus said...

Izvesni?!?
To je prvi čovek Anarho-Sindikalne Inicijative, čovek koji bi streljao sve pisce, a i čitaoce, ovog bloga.

Na stranu što se ja potpuno slažem sa poentom posta, ali samo da vas uputim ko je dotični...

Igor said...

A jel neko uhapsen ili osudjen za paljenje ambasada?
Naravoucenije: palite ambasade umesto zastava!

Marko Paunović said...

Nexus,

Iskreno, prvi put cujem za coveka. To, sasvim je moguce, vise govori o mojoj neinformisanosti nego o njegovoj anonimnosti.

Ali, kako god bilo, ja sam samo ukazao na paradoks da je spaljivanje americke zastave u Srbiji kaznjivo, a u Americi dozvoljeno.

Igor:

Nasao sam vest na B92 da je tuzilastvo 9.aprila podiglo optuznicu protiv Milana Zivanovica (ne smem da kazem izvesnog, mozda je i on poznat) zbog paljenja ambasade.

Za razliku od paljenja zastave za koje ce Ratibor odlezati 10 dana, Milanu preti od 2 do 12 godina zatvora.

Aleksandar Boskovic said...
This comment has been removed by the author.
Aleksandar Boskovic said...

ne znam, meni se čini da je bolje da se, ako čovek već voli da pali zastavu, preseli u USA i to radi tamo - bezbednije je :-)))

Igor said...

Marko:

hvala, mada sam jako skeptican oko toga da li ce taj decko/covek bilo sta odlezati. Osim toga, cini mi se da je tamo bilo vise od jednog decka?

Kladionice bi trebalo da nude kladjenja na to kako ce recimo vrhovni sud da obori presude nizih sudova zbog navodnih proceduralnih gresaka, posebno ako su iz kategorije patriotskih prekrsaja zakona (citaj ratnih zlocina). Moglo bi se dobro zaraditi.

Mislim da ceo ovaj slucaj oko zastave samo potvrdjuje ono staro: sve se moze kad se hoce. Sto opet vise pogrdno nego pohvalno govori o samim tim institucijama. Sto opet ne osporava argument o slobodi govora sa cime se slazem.