Pages

21 May 2009

Red bez standardizacije

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, odgovara Danici Popović:

Za sve maloprodajne radnje postavljeni su uslovi kako bi se uvela standardizacija prostora za maloprodaju medicinskih sredstava. Standardizacija nije ni postojala, a mora da postoji ako hoćemo uređen sistem (naravno, hoćemo).

Naravno, hoćemo, ali sistem može sasvim lepo da bude uređen, a da uopšte ne postoji državno nametanje standarda. Recimo, banke.

Koliko ja znam, Narodna banka Srbije nikada nije propisala kako tačno ekspoziture banaka moraju da izgledaju, koliko vrata i šaltera moraju da imaju i čime pod mora da bude prekriven. A opet, kada prošetate po bankama, uglavnom je sve to lepo i čisto. I ne samo da je lepo i čisto, već deluje prilično slično. Da neko ne zna, verovatno bi pretpostavio da postoji neki propisani standard, prosto je nemoguće da su sve banke toliko slične.

Takođe, NBS nikada nije naložila bankama da moraju da imaju istaknutu standardizovanu reklamu "BANKA", ispred ekspoziture. Sa druge strane, ministar zdravlja donosi pravilnik u kojem piše (član 9, stavovi 2 i 3) sledeće (za apoteke, ali se, koliko shvatam, to odnosi i na optičarske radnje):

Знак специјализоване продавнице из става 1. овог члана је светлосно тело, чија је основа бела АЛУ плоча у облику једнакостраничног троугла. На тај облик је са две стране монтиран знак зелене боје. Преко знака су монтиране беле неонске цеви које следе линију крста и криве. Трансформатор је сакривен у телу знака, све је прекривено покривачем који је већи од основе, тако да штити неонске цеви од прегоревања. Дно је величине покривача са АЛУ беле плоче.

Знак специјализоване продавнице из става 1. овог члана је у облику једнакостраничног крста. Основа знака је бели крст оивичен зеленом дебелом непрекинутом линијом. Средина крста је подељена кривом линијом, која повезује горњи леви и спољни доњи десни крак. Линија је свуда једнаке дебљине - 28 mm; боја линије је зелена-пантоне 362 (или у процентима: 100% жута, 76% плава, 11% црна).

Nemam pojma kako sam do sada prepoznavao apoteku bez ikakvog problema! Nikada mi se nije desilo da greškom uđem u mesaru i tražim neki lek.

6 comments:

Vlada said...

Mozak državnog činovnika je nedokučiva misterija. Kakve sve gluposti neće pokušati da ukalupe u razne propise. Normalan i neoptrećen čovek se ne bi zamlaćivao ovakvim stvarima.

perica said...

Komplikovano donekle jeste, u detaljima, ali mislim da nije misterija - principi su jednostavni.
Sistemski:
Porobljavanje i pljačka moraju da se dobro sakriju, tj. porobljeni i pljačkani da se temeljno slude. Zato sistem koji porobljava i pljačka mora neprekidno da "radi" kako ne bi porobljenima i pljačkanima postalo očigledno koja se "igra" igra.
Ljudski:
Da bi i dalje bio u sistemu, Tomica mora da se pokaže korisnim za isti. Da da svoj doprinos stvaranju utiska da se nešto korisno radi i da se nešto poboljšava. Inače, ništa od privilegija, nazad među porobljene i pljačkane.

Igor said...

OK, sad stvarno, WTF?!

Vlado:

problem je sto normalni i neoptereceni ljudi koji vode apoteke (prodavnice, biznise etc.) MORAJU da se bore sa ovim budalastinama svaki dan.
Od kad je moja mama pocela sa svojom firmom prosle godine razvio sam posebno postovanje za sve male preduzetnike u Srbiji.

perica said...

Igore:
Ako već kažeš "WTF?!" onda se još malo potrudi. Nemoj da ostaneš na očiglednom "MORAJU da se bore sa budalaštinama".
ZAŠTO moraju da se bore s budalaštinama?
(Naravno - zato što su na to prisiljeni.)
A ZAŠTO su prisiljeni, s kojim ciljem?
Ja sam ponudio nešto sa čime se izgleda ne slažeš. Jel imaš ti neko objašnjenje?

Igor said...

perice:

ja sam rekao WTF na ceo post, to jest na taj pravilnik u celini. Onda sam napisao "vlado:" i obratio se direktno njemu. ja vas komentar uopste nisam komentarisao, cak stavise ja se slazem sa vama. Ako pogledate moje prethodne komentare, ja uvek pocinjem sa imenom cijim komentarima se obracam da bih izbegao zabune. Izgleda da je zabune ponekad ipak nemoguce izbeci.

Pozdrav.

perica said...

Igore:
Slažemo se. Bedak! A taman sam pomislio - evo prilike za raspravu i sučeljavanje argumenata!

Pozdrav!