Pages

14 March 2008

E, sad je restriktivna

U pokušaju da obuzda inflaciju, Narodna banka Srbije podigla je juče referentnu kamatnu stopu na 14,5 odsto.

Ili čak za 3 procentna poena, ukupno 5 u poslednja tri meseca. To je veliki obrt. Sada ćete videti kako se do kraja godine niko neće sećati monopola, javne potrošnje, vremenskih nepogoda i ostalih stvari koje su navodno izazivale inflaciju. Monetarna politika nije više ekspanzivna i jedino to je važno za zaustavljanje rasta cena.

Da otklonimo svaku sumnju, ovaj potez nema veze sa bilo kakvom krizom. Jedina kriza koja postoji je politička, a NBS to ne rešava. Pad cena akcija na berzi takođe nema veze sa ovim - restriktivnija monetarna politika može samo da izazove njihov dalji pad. Jedini razlog je to što je NBS na kraju uvidela zašto su ustvari cene rasle. Bolje ikad nego nikad. Skorašnji pad dinara je takođe pomogao, jer sada NBS ima više prostora da bude restriktivna, a da to ne izazove preterano jačanje dinara. Može da bude restriktivna a da evro ostane na oko 80 dinara.

Ko nije pratio naše dugotrajno ubeđivanje da je monetarna politika sve vreme bila ekspanzivna a ne restriktivna kako su svi redom tvrdili, i da je to glavni razlog inflacije, stari postovi su ovde i ovde.

1 comment:

Lazar Antonić said...

Mislim da grešiš oko uticaja političke krize. Moguće je da je ova kriza uticala na povećanju tražnju za devizama što je ostavilo prostora NBS da poveća kamate. Videćemo šta je prioritet NBS kada se dinar oporavi. Odnosno, ako NBS smanji kamate (ili na drugi način poveća ponudu dinara) kada dinar padne ispod 80, biće jasno da li je inflacija prioritet ili ne.