Pages

20 May 2008

Naopaka logika 2

U istom članku koji je Marko juče linkovao ima još jedna interesantna Đelićeva izjava koja pokazuje kako se u nas problemi rešavaju stvaranjem novih. On kaže da je Komisija za cene uspešno intervenisala i "ubedila" Dijamant iz Zrenjanina da ne podiže cenu ulja. Mislim da bi bio red da se zahvalimo Vladi na ovoj efikasnoj intervenciji samo da održavanjem visokih carina nisu najveći krivci za skuplje ulje na prvom mestu.

Usput, možda bi mogli da linkujemo blog i na neki sajt koji se bavi proricanjem budućnosti. Još u januaru smo rekli da bi ova Komisija (ili radna grupa štajeveć) mogla da se bavi kontrolom cena, a ucenjivanje proizvođača da ne poskupljuju proizvode se ne može drugačije objasniti.

2 comments:

Marko Paunović said...

Treba da ubace i MUP u komisiju. Cisto da ubedjivanje dobije na uverljivosti.

Marko Paunović said...

Juce nisam bas detaljno citao, ali ovaj kratak tekst je prava riznica bisera.

Na primer "iako je trziste hleba ustinjeno, marze su visoke". Potpredsenik izgleda ne kapira da postoji nesto sto se zove ekonomija obima i da je logicno i ocekivano da, ako postoji veliki broj malih pekara, marze moraju da budu visoke kako bi pokrile fiksne troskove. Marze bi bile daleko nize kada bi se sav hleb u Beogradu distribuirao samo na jednom mestu (recimo, stadionu Partizana), ali to ima svoje probleme. Kao sto smo vise puta ovde pisali - visoke marze nisu nuzno indikator slabe konkurencije.

Ili, ovo o zemlji... "moramo naci resenje koje nece razbijati velika gazdinstva, ali ni davati tajkunima prednost pri zakupu zemljista". Uopste ne kapira (ili se pravi) da su te dve stvari direktno suprotstavljene - ili ces da izdajes velike parcele (neces da razbijas), ili male (hoces da razbijas). Nemoguce je nesto razbiti, a ne razbiti.

Pa ove visoke marze kod mesa... Meso je specificna stvar, lako se kvari, mora da bude hladjeno, moras da zaposlis posebnog coveka samo za meso. Naravno da su marze kod mesa vise nego kod testenina, jer su i troskovi prodaje mesa visi.