Pages

24 January 2008

Radna grupa

Vlada Srbije je prošlog novembra oformila radnu grupu za sagledavanje načina formiranja i visine cena životnih namirnica, nakon inicijative vicepremijera Đelića da se osnuje telo koje će utvrditi da li su poskupljenja bila opravdana.

Naravno za sada su zaključili da su prehrambeni proizvodi poskupeli 16 procenata što je među najvećim (poskupljenjima) u Evropi. Nisu ponudili podatke o poskupljenjima u Evropi ali valjda treba da im verujemo na reč. Đelić je takođe najavio mere koje će hranu učiniti pristupačnijom. Pretpostavljam da se ne radi o smanjenju poreza ili carina jer bi to moglo da ugrozi makroekonomsku stabilnost. Kakva rešenja onda radna grupa može da predloži?

Ostaju im još subvencije proizvođačima hrane ali i ograničavanje cena prehrambenih proizvoda ako radna grupa utvrdi da trgovci ili proizvođači ostvaruju "ekstraprofit." Verovatno bi jedna od popularnijih i besmislenijih mera bilo ograničavanje marže posrednicima. Svi se sećamo kako ograničavanje cena deluje na ponudu. Ako ste mlađi pa se ne sećate pogledajte posledice tih mera u Zimbabveu.

Nadam se da grešim, ali mislim da ograničavanje cena nije nemoguć scenario. Teško je biti optimista kada u radnoj grupi sede Đelić i Milosavljević.

1 comment:

Marko Paunović said...

Lepo bi bilo da neko od njih nauci da koristi pristup Eurostatu. U istom periodu su cene hrane u Bugarskoj poskupele za 21, u Estoniji 16, u Letoniji 20, u Litvaniji 15, a u Madjarskoj 13 posto. Sve u svemu, nista posebno kod nas.

Eurostat - podaci o cenama hrane