Pages

16 May 2008

Lepljenje plakata

B92 prenosi da je izvesni Vladica Simonović osumnjičen za "ugrožavanje sigurnosti" predsednika države i potpredsednika Vlade, jer je lepio plakate na kojima se, pored njihovih slika, nalazio i tekst "državni neprijatelj".

Naravno da ja ne mislim da su Tadić i Đelić državni neprijatelji. Ali, nije poenta u tome. Poenta je da je čovek uhapšen zbog javnog izražavanja svog stava.

Kako bi smo reagovali ako bi za šest meseci bili uhapšeni članovi organizacije "Novi otpor" zbog lepljenja plakata sa slikama premijera Koštunice, potpredsednika Dačića i predsednika Narodne skupšine Nikolića uz tekst "lopovi"?

Jasno je meni da nam bliska istorija govori da treba veoma ozbiljno da shvatamo pretnje političarima. Ali, ista ta istorija nam govori i da treba da budemo veoma oprezni kada policija počne da privodi ljude zbog lepljenja plakata.

PS: Ivan u komentaru kaže da se na plakatima pominje i Puniša Račić, što se onda verovatno može smatrati pretnjom ili pozivanjem na nasilje.

6 comments:

Ivan Jankovic said...

Marko,
ja mislim da velike razlika postoji izmedju ta dva slucaja. U prvom je rec o javnoj difamaciji, tj jednoj vrsti uvrede ili klevete (ili nedokazane istine, svejedno), a u drugom o jasnom pozivu na linc i ubistvo. Tadic i Djelic nisu proglaseni lopovima, korumpiranim politicarima, levicarima, desnicarima ili bilo sta slicno, vec izdajnicima kojima sleduje metak. Iznad njihovog lika stavljena je slika Punise Racica, atentatora na hrvatske poslanike 1922 godine, sa pohvalom ("jedan je Punisa Racic") sto je jasan znak da autori plakata pozivaju na ubistvo Tadica i Djelica. To predstavlja tesko krivicno delo, i ja mislim da onaj ko je napravio te plakate mora krivicno da odgovara. To nije vise politicka borba ni prepucavanje.

Marko Paunović said...

Slazem se ako je tako, mada u vesti nije bilo nicega o Punisi Racicu.

Vanja said...

Bila su dva plakata

1. "Jedan je Punisa Racic" i slika ubijenog Hrvata u skupstini Stjepana Radica

2. Boza i Tadic kao "Drzavni neprijatelji"

ta dva plakata su lepljena u paru.

Lazar Antonić said...

Ja se ne slažem. Problem je definisati šta je tačno poziv na linč. Koji će to biro da kvalifikuje šta je tačno "govor mržnje"? Ako je danas Puniša, za koga je verovatno 99,9% ljudi prvi put čulo pre dve nedelje uključujući i mene, jasan poziv na ubistvo onda to sutra može da bude i slika kojota koji sa nožem juri pticu trkačicu a da ne govorimo o mogućnosti da vas Toma tuži za teško krivično delo zbog prideva Mrtvak.

Možda je u ovom konkretnom slučaju zaista došlo do pozivanja na ubistvo ali ja smatram da je to cena koju moramo da platimo da bi zaštitili slobodu govora i onemogućili vlast da cenzuriše opoziciju. Rešenje nije sjajno ali je bolje od ukidanja slobode govora.

Slippery slope je takođe problem, danas poziv na ubistvo, sutra ustavni poredak, a na kraju goli otok zbog pričanja viceva.

Anonymous said...

Eh Lazare ja ne mislim da istrorija ičemu služi sem zloupotrebi. Ali ti si izgleda baš dostao izostajao iz škole:-) Ko je Puniša Račić to je već stvar, ajde da ne kažem opšte kulture, možda opšte informisanosti. Stvarno ne mislim da ti to prebacim, ali mi nije jasno da nisi čuo za Račića. U istoriji one prve jugoslavije taj incident je imao i tekakav značaj i kasnije posledice. Kada je kralj raspustio skupštinu i uveo diktaturu. Koliko to ima veze sa svim onim što će se dešavati više od pola veka kasnije ne želim ni da tumačim, da sada ja ne zloupotrebljavam istoriju. Ali da je bio uvod u kasniju večitu sprsku težnju i želju za hegemonijom srba nad svim ostalim živim u jugoslaviji mislim da je bio.

Lazar Antonić said...

Znam za ubistvo ali ne znam ime izvršioca. Možda sam neobrazovan a možda samo glup, ne znam. Ne znam ni ime ubice John Lenona.

Ustvari drago mi je što ne pamtim ime takvih Hetrostrata, koji rade najgore stvari isključivo zbog lične promocije. Hetrostrat je inače zapalio Artemidin hram samo zbog slave koju je stekao njenim uništenjem. I bio je u pravo, evo 2400 godina kasnije i dalje se pominje. Ne želim takvu slavu Puniši i drugovima.