Pages

19 April 2008

Zavisnost

Klasični liberalni argument za legalizaciju droga je individualna odgovornost, vera u pojedinca i njegovu sposobnost rasuđivanja. Ovo naravno slabo pomaže, jer se zabrane širom sveta opravdavaju kontraargumentom da droge stvaraju zavisnost, a kad jednom postanete zavisni od neke supstance onda navodno više nemate slobodnu volju. Ja bih rekao da čak i onda imate slobodnu volju, samo vam je redosled preferencija malo promenjen.

Šta kažu podaci? Izgleda da opojne droge ne stvaraju baš toliko zavisnosti kao što se obično misli. Ustvari su u istom redu veličina sa opasnošću od stvraranja zavisnosti od alkohola, a daleko bezopasnije od duvana. Jedno novo istraživanje, čiji se detalji mogu naći ovde, pokazuje verovatnoću stvaranja zavisnosti u roku od dve godine od početka uzimanja supstance. Za alkohol to je 3.2%, za marihuanu 5.8%, krek kokain 9.2%, heroin 13.4%. Čak i kod najtežih droga, relativno mali broj ljudi koji odluči da ih proba ili ih neko vreme uzima, na kraju postane ovisnik.

Treba reći da je ovo istraživanje američkog ministrastva zdravlja koje se i samo bori protiv droga, ne neke NVO koja promoviše legalizaciju.

14 comments:

Драгољуб Михаиловић said...

Dragi tržištarci,
moram da vam kažem da mi je prilično razočaravajuće što vas najurednije komentariše Drug Golijanin i njegovi mnogobrojni pojavni oblici (ili su to njegovi ortaci?). A s druge strane, u izvesnom smislu vam je kompliment što vam Službe posvećuju toliko pažnje...ne znam...

tiki said...

Više narkića više slobodnih radnih mijesta. Ja sam na moju nesreću imao prošle godine mušteriju dilera kojeg su "čapali"i ja popušio profit .zašto dati narkićima da se roknu u bolnici. Pa iz jednostavnog razloga što narko dilerski kapital razara društvo i ekonomiju gore od droge.Ako u vašu tržišnu nišu uđe neko ko pere narko pare pukli ste ko pukanić

ivan said...

Hahaha, kakvi ste vi likovi...:)

Драгољуб Михаиловић said...

Кагебејски хумор? Хммм...не знам, некако ми то не иде. Али, чак и да је тако (а није!) то је исто као хумор присталица веровања да је Земља равна. Просто, драги тржиштарци, не наседајте на "слободно" изражавање КАГЕБЕЈСКОГ мишљења. Немојте да полемишете да је Земља округла...

ivan said...

Nego, sta kazete na najavu iz DSSa da ce smanjiti porez na dobit na 8% i jos neke dosta dobre najave sto se ekonomske politike tice. Jos kad se to poveze sa dobrim odnosom prema ruskom kapitalu i generalnom probiznis orijentacijom te stranke (Popovic, Parivodic i ostali su biznismeni i sami) i nekorumpiranoscu Kostunice mislim da mozda imamo dobitnu kombinaciju. Probao sam da nadjem detaljnije o ekonomskom programu ali nisam uspeo. VG, mozes li da pomognes?

ivan said...
This comment has been removed by the author.
Marko Paunović said...

Ivane,

Meni taj program ne deluje liberalno (sad sam pogledao vest na sajtu DSS-a), ali mi svakako deluje ozbiljnije od DS-G17 programa. Zajednicko im je to da obecavaju smanjenje poreza i povecavanje javne potrosnje u isto vreme. Mada, izborno je vreme, to je i ocekivano.

Веља said...

Иване и Марко,

Програм се од данас може преузети са сајтa www.dss.org.yu
Има добрих ствари: смањење пореза на добит предузећа са 10 на 8% и смањење пореза и доприноса са 63,1%на 50% нето зараде; најављено је и да ће се до краја мандата нове владе јавна потрошња смањити на 40% БДП. Доста је пажње посвећено демонополизацији, нарочито у трговини, као и страним улагањима; ту су и поједностављење процедуре и скраћење рока повраћаја ПДВ, муниципалнe обвезницe, итд.
Наравно, има и најава разних трошења, пољопривредних субвенција, подстицаја за равномерни регионални развој и сл.

ВГ

tiki said...

Ja mislim da je program LDP "nerealan" prvo zato što Ldp nemože nikad sam napravit vladu a u bilo kojoj koaliciji oni če se odreč ekonomije zarad "ideoloških ciljeva" drugo oni su po mentalnoj matrici neprilagođena deca SKJ i još uvek isisavaju iz Jajca.Njima je LOLA RIBAR bliži od T. Đefersona .Tako da su ovaj program dali da se napravi da svet vidi a o Leninovim korisnim "...." drugi put.Mislim da bi svi koji se smatraju libertijanski nastrojenima trebali uticat na DSS i njima pomoć u koncipiranju ekonomije,. LIBERTANIZAM sa Srbljanovičkom , Lukovićem i onim bivšim pulenom Ž.Danila Markovića je isto što i ku... od klonirane ovce Doli.Čista imaginacija.

Slaviša Tasić said...

Nisam upućen u unutar stranačka dešavanja, ali program izgleda kao da je kompromis dve struje, na jednoj Parivodić i Bubalo sa smanjenjima poreza, na drugoj Popović & Popović sa subvencijama, izgradnjom (obnovom?), ulaganjem u obrazovanje i nauku.

Ali ceo program bledi u poređenju sa opštom slikom koju je o sebi i stranci stvorio Koštunica. Vreme je za jednu demokratsku promenu unutar DSS-a, pa će onda moći da se razgovara o detaljima programa. Bilo bi lepo kada bi struja Parivodić i Bubalo preovladala.

tiki said...

Slaviša , nikad nemoj zaboraviti prevode i radove Koštunice iz 80tih, čovek je bio demokrata dok su mnogi kojima su sad puna usta slobode išli u kumrovec na kviz Tito-Revolucija-Mir, Koštunica nema dobar PR možda mu nije ni stalo do njega,ali DSS jedini stoji na poziciji republikanizma koji to može iznjet . radikali su nacional komunisti - čedini su antinacional komunisti a DS mlako anacional simpatično socijaldemokratski sa fency EU vrednostima i dokoličarskom brigom za ugrožene vrste (što je IN) tuljane ,pande i Srbe na kosovu

Andrej Stanimirović said...

Realno, Koštunica je ipak čovek demokrata, jedini koji to može (pazi sad!) iznjet... (!!!)

Mislim, stvaaaarno. On the positive side, this has no doubt become a popular blog. Everybody's here.

Gavrilo said...

Брате Вељо, ти ли си?

Веља said...

Брате Гаврило (Д),

Ја сам, него ко!?!

Чујемо се.

ВГ