Pages

18 April 2008

Svinjarija

Kanadska vlada će stočarima platiti 50 miliona dolara da nekomercijalno zakolju 150,000 svinja. Logika je da će to smanjiti ukupno svinjsko krdo za 10%, takvim smanjenjem ponude porašće cene, što će onda ovu granu stočarstva dići na noge. Briljantno.

Država dakle koristi pare poreskih obveznika da uništi krdo svinja (samo jedan deo će biti upotrebljen za dobrotvorne svrhe i životinjsku hranu), sa ciljem da tim istim poreskim obveznicima podigne cene koje plaćaju. I to se onda zove podrška domaćoj industriji.

3 comments:

Lazar Antonić said...

Mora da postoje neka ogranicenja slobodne trgovine u NAFTA sporazumu? Ako ne postoje, klanje svinja u kanadi ne mora da znaci vece cene, jer bi sve bilo nadomesteno uvozom iz SAD.

Веља said...

Славиша, добар си назив наденуо тексту.

Andrej Stanimirović said...

Reći za nešto da je svinjarija znači izreći moralnu osudu. Potpuno se slažem sa moralnom osudom onoga što čine vlade - ali to nije dovoljno.
Moralno osuđujemo ono što neko radi SA SOBOM a što iz nekog razloga ne odobravamo. Moralno osuđujemo narkomaniju, promiskuitet, itd, ali to je sve što može da se uradi: moralno osudimo, izbegavamo kontakt sa onima koje moralno osuđujemo i gotovo.
Onoga ko krade ili pljačka NE SMEMO samo da moralno osudimo. Kada vlada pare koje je uzela od stanovništva koristi da im još više zagorča život (na primer da učini svinjetinu manje dostupnom) u stvari čini DVA zločina: prvi kada uzima novac, drugi kada ga koristi da pogorša stanje. They add insult to injury! Vlada dvostruko pljačka stanovništvo. Naravno, da bi zbunili stanovništvo nazvaće ta zlodela "podrška domaćoj industriji".
Moralni sud "svinjarija" je ispravan. Ali nije moralno pljačku osuditi samo moralno. U suštini, to je "podmetanje drugog obraza" koje ohrabruje pljačku.
Prava osuda pljačke je reći da se radi o pljački. Toliko se može sada. Moći će se više kad dovoljno opljačkanih shvati da su opljačkani.