Pages

12 April 2008

Nagradno pitanje

Otvaraću im vrata susednih država da razvijaju svoje kompanije... ali moraju da se poštuju pravila igre - nema dizanja cena do beskonačnosti, imaće konkurenciju, neće moći za male pare da kupuju vredno zemljište.

Koliko je gluposti predsednik Tadić uspeo da spakuje u jednu rečenicu?

3 comments:

ivan said...

Ja nisam primetio nijednu glupost u ovoj recenici. Mada sporo kapiram...

Pomoci ce nekim kompanijama da udju na npr. trzista Slovenije ili Hrvatske. Zatim, uklonice ili ce probati da ukloni neke neformalkne barijere ulasku stranih kompanija sto ce povecati konkurenciju, mozda ce se i dozvoliti strancima da kupuju zemljiste, ja sam to tako razumeo. Sve u svemu, vise otvorenosti, i za odliv kapitala i uvoz i za priliv kapitala i izvoz. Pozdravljam Tadicevu najavu

grh said...

da, sasvim se lepo moze razumeti i da tadic porucuje srbijanskim tajkunima da je liberalizacija two way street; olaksace im sirenje u inostranstvu, ali ce po drugoj strani imati i vecu konkurenciju kod kuce.

Lazar Antonić said...

Biće da ja nisam shvatio alegoriju onda.

Kako Tadić može da "otvori vrata" zemljama u regionu? Ukoliko su naše kompanije konkurentne vrata će se otvoriti sama. Nisam znao da Tadić vodi ekonomsku politiku i zemalja u okruženju.

Zemljište je vredno onoliko koliko su ljudi spremni da ga plate. Ako misli da su to "male pare" onda bi Tadić mogao sam da ponudi više. Njegovo rešenje za ovaj problem je odlaganje privatizacije PKB dok cene ne porastu. Liberalno?

U kojim to "pravilima igre" piše da cene ne rastu do besekonačnosti. Ja ovde vidim Tadićevu najavu ograničavanju cena, nikako najavu liberalizacije.

DS se do sada baš potrudio da uvede konkurenciju. Oni su uveli zabranu uvoza nafte, održavaju visoke carine, povremeno zabranjuju izvoz. Misle da je definicija konkurencije kada odobre interventni uvoz ulja.