Pages

13 March 2008

Šta će ekonomisti doktorat iz fizike?

Potreban mu je, ako želi da komentariše stari rad Paula Krugmana o tome kako bi se odvijala trgovina između udaljenih sunčevih sistema.

Ako vas zanima ekonomija naučne fantastike, pogledajte ovde. Jedan od najbitnijih nalaza do sada je da je putovanje kroz vreme nemoguće:

"Da je putovanje kroz vreme moguće, kamatna stopa bi uvek bila nula, zbog mogućnosti arbitraže. Pozitivne kamatne stope su dokaz da je putovanje kroz vreme, za razliku od putovanja kroz svemir, čista fantazija." Citat je Marca R. Reinganuma, iz rada "Is Time Travel Impossible? A Financial Proof", objavljenog u Journal of Portfolio Management 13(1):10-12, Fall 1986.

6 comments:

Lazar Antonić said...

Sjajno. Ali kamate nisu dokaz. Možda putovanje kroz vreme već postoji ali je toliko skupo da ne može da obori kamatne stope na nulu.

Anonymous said...

Vidim da neko čita Slashdot... ;)

Marko Paunović said...

Ne znam sta je slashdot... Link je na blog Davida Friedmana.

Marko Paunović said...

Lazare,

Ima logike ovo sto kazes za trosak. To bi onda znacilo da treba da promenimo definiciju kamate. Umesto toga da je kamata "cena za nestrpljivost", mogli bi da je definisemo kao "trosak putovanja kroz vreme". Sto ne menja nista u svemu ostalom.

Lazar Antonić said...

Ja sam za menjanje definicije kamate :)

I tyler cowen je skoro preneo ovu vest. Izgleda da svi blogeri dudlaju istu motku.

Marko Paunović said...

A najbolje je sto je Krugman napisao taj rad 1978. godine. :)