Pages

16 March 2008

Opasno pojeftinjenje mleka

Ovo zaista postaje kao Top lista nadrealista -- Ministarstvo mora da se pravda zašto je ukinulo prelevmane na uvoz mleka u prahu, što je izazvalo pojeftinjenje mleka. Pa zar to nije poenta?

7 comments:

Marko Paunović said...

Ja moram da kazem da nisam odusevljen ovim potezom. Prvo, ukinuto je samo na pet meseci. Drugo, nije ukinuto na mleko, nego samo na mleko u prahu.

Osnovni problem u ovome je, po meni, potpuna nepredvidivost. Niko nema pojma sta ce vlada sledece da uradi. Sutra moze da zabrani izvoz mleka, a prekosutra da ga subvencionise. Ovakvo ponasanje ce odvratiti svakog iole ozbiljnog investitora od Srbije.

Lazar Antonić said...

Ja pozdravljam svako smanjenje carina i poreza po defaultu.

Slaviša Tasić said...

Onda ti problem nije ukidanje prelevmana kao takvo, nego mogućnost da se oni ponovo uvedu. Ili što su zadržani na mleko ili što je sve ostalo nepredvidivo... Hoćeš reći da nisi oduševljen ostalim potezima.

ivandima said...

Pa realno to je jedini "legalni" nacin na koji vlada moze da "natera" kartel mlekara da spusti cene.

Posto stavljanje bilo koje cene pod kontrole vlade, gusi bilo kakvo slobodno trziste i po defaltu nije dobro.

Marko Paunović said...

Bojim se da to nije tacno, odnosno da je samo delimicno tacno.

Deo koji je tacan je sledeci - sada ce konditori moci u svoje proizvode da stavljaju uvozno mleko u prahu, sto ce naterati Salford da smanji cene svog mleka u prahu.

Deo koji nije tacan je sledeci - sada ce Salford morati da smanji marze i da prodaje jefinije mleko. Naime, sada ce Salford da uvozi mleko u prahu, umesto da ga otkupljuje ovde.

Znaci, deo ove mere ce pasti na teret Salforda, a deo na domace "farmere". Pitanje je da li ce ova mera uopste dovesti do pada Salfordovog profita. Cak i ako dovede, ne verujem da ce taj pad biti veliki.

Jedino sto bi sigurno dovelo do pada Salfordovih profita bi bilo TRAJNO ukidanje prelevmana na mleko i SVE mlecne proizvode.

Slaviša Tasić said...

Marko, nije cilj smanjiti profit Salforda, nego smanjiti cene. I šta ako deo tereta padne na mlekare -- jesu li u zemlji svi jednaki ili su mlekari malo jednakiji od Salforda?

A mlekari neka se navikavaju na život bez privilegija. I neka se zapitaju zašto je njihovo mleko skuplje od inostranog plus troškovi trasnporta.

Marko Paunović said...

Nismo se razumeli.

Ja sam samo odgovarao ivandimi na tvrdnju da je to jedini nacin na koji Vlada moze da natera Salford da snizi cene.

Kazem da ako je cilj bio nauditi Salfordu, onda od toga nista.