Pages

16 March 2008

Novinarski principijelno

Došlo je vreme da se pohvali i ministar poljoprivrede. B92 javlja da su ukinut prelavmani na uvoz mleka u prahu na period od pet meseci. To je uticalo i na smanjenje otkupnih cena domaćih proizvođača koji najavljuju armagedon: Posledice su veoma loše, naši potrošači piju to mleko uveženo ko zna odakle. Ja bih proverio da nije radioaktivno. Još bolje: Oborili su im cenu od tri do četiri dinara, neka nam je Bog u pomoći. Činjenica: osveštane krave daju 15% više mleka.

Kao što je pomenuo Slaviša zaista je smešno što ministarstvo poljoprivrede mora da se pravda zbog smanjenja cene mleka. Smanjenje cena je u interesu građana i ministarstvu treba čestitati. Sa druge strane mislim da imamo ozbiljan problem u novinarstvu. U oktobru 2007. novinari B92 su bili zabrinuti jer je mleko u Srbiji bilo 20% skuplje nego u Crnoj Gori. Danas kada je ministarstvo na putu da reši taj problem oni su zabrinuti zbog ugrožavanja domaće proizvodnje. Odlučite se novinari. Ili najskuplje mleko ili kratkoročno nezadovoljni proizvođači.

Mi smo više puta pozivali na ukidanje prelavmana. Pogledajte ovde i ovde.

4 comments:

Anonymous said...

Lazare, da li si primetio da je mleko pojetinilo potrošačima? Šta misliš šta će da se desi ako ukineš prelevman samo na 4 meseca? Koliki je trošak takve odluke? Kako misliš da će neki od proizvodjača mleka da planira svoju proizvodnu kada ne zna šta će da se desi posle 4 mseca? Predvidljivost u poslovanju je jako bitna a ako polutajno donesiš ovakve odluke gde je tu predvidljivost? Da li znaš koliko je potrebno da bi se formiralo stado mlečnh krava? A da bi se uništilo?
Goran Živkov

Marko Paunović said...

I meni se cini da je ova mera losa, ali istine radi, platio sam malo pre litar dugotrajnog mleka 73 dinara u Maksiju. Cini mi se da je bilo preko 80, mada ne mogu bas da se zakunem.

Ali slazem se da je osnovni problem totalna nepredvidivost. Niko ne zna da li ce ukidanje prelevama da se nastavi. Ako to ne znas, ne znas ni da li hranis krave ili da ih koljes.

Lazar Antonić said...

Pa dobro, ja mislim da je bolje ukinuti prelavman i na 4 meseca nego ne ukidati ga uopste. Ako se ukine samo na 4 meseca onda bi mogla da se uveze kolicina koja bi na odredjeni period (4+ meseca) spustila cene.

Slazem se da je bolje da postoji predvidljivost. Slazem se i da je lose sto se ove odluke donose, kako kazete, polutajno. Ali stvarno ne vidim nista lose u tome sto je, makar privremeno, prelavman ukinut. Bunicu se kada ga ponovo uvedu, ali za sada mislim da je ovo dobra odluka.

A sto se tice proizvodjaca mleka i njihovog planiranja, porucio bih im da planiraju da proizvode kao da prelavmani ne postoje. Ako su konkurentni samo uz carinsku zastitu onda za njih dugorocno proizvodnja mleka i nije resenje.

Andrej Stanimirović said...

Novinari naravno jesu principijelni.
Ali princip nije "izveštavaj konzistentno". To bi značilo, ako je novinar za socijalu, on/ona drži stranu siromašnog potrošača, odnosno pozdravlja smanjenje cena mleka. S druge strane, ako je on/ona za tržišna rešenja, odnosno za smanjenje državnog mešanja, trebalo bi da zagovara smanjenje regulacije. Ako pak novinar lobira za interese proizvođača, konzistentno će zagovarati povećanje cena i pozdraviti povećanje kada do njega dođe. Očigledno je da se to ne događa.
Princip koji novinari slede je "sopstveni interes" odnosno povećaj tiraž svoje novine tako što pišeš ono što se čita. A šta se čita? Kontroverza, skandal, patnja. Kad poraste cena mleka, "kuku, šta će dečica da piju, pojede nas bela kuga, lele!". Kad padne cena mleka, "kuku, propade nam stočni fond, isprazni se selo, propadosmo!"
To naravno nije problem, osim ako smo u zabludi da novinari bilo formiraju, bilo objektivno prikazuju javno mnenje. Što nema veze s mozgom, novinari su obični ljudi sa običnim željama: da odu kući sa debljim kovertom. Javno mnenje je samo propagandna praznoverica, kao i objektivno informisanje i edukovanje javnosti.
Ko profitira? Političari. Kako god da bude, novinari kukaju i tako pripremaju teren za političare koji će se u sve mešati, osnivati nove agencije, pisati nove propise i praviti sve "ozbiljniju" i "organizovaniju" državu.