Pages

07 February 2008

Sukob interesa ili prosto bahatost

Gledam malo sajt Vlade Srbije, mnogo mi je zanimljivo to što objavljuju i DS-ove i DSS-ove stavove, pa se lako vidi da imamo u stvari dve vlade. Sajt je valjda u nadležnosti Kancelarije za saradnju sa medijima koju vodi neko iz DS-a.

Elem, kliknem na biografije ministara i evo šta piše za Dragana Đilasa (na dnu strane): "Suvlasnik je kompanije Direkt Medija, vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja na teritoriji bivše SFRJ". Sve lepo transparentno.

Ali, da li je to normalno? Da zanemarimo činjenicu da to verovatno nije u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, ali da li je normalno (čak i da je zakonito) da to piše u njegovom CV-ju koji stoji na sajtu Vlade? Ima čak i na engleskom, da ljudi lepo unapred znaju kako i sa kim da rade.

Još bih i razumeo da je vlasnik fabrike koja pravi cipele, ili gume za bicikle, ali da neko bude ministar i vlasnik "vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja" i još da se time hvali, to je stvarno sramota.

3 comments:

Anonymous said...

On, verovatno, formalno ne krši Zakon jer u Zakonu piše: "Funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od izbora, postavljenja ili imenovanja, prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na pravno ili fizičko lice, koje nije povezano lice, da ih ono, u svoje ime a za račun funkcionera, vrši do prestanka javne funkcije."
On je imenovao druge da budu direktori preduzeća koja poseduje tako da je, što se tiče stvari koje mogu lako da se provere, čist.

Mada, u istom članu stoji i sledeće: "Funkcioner ne sme licu na koje je preneo upravljačka prava davati obaveštenja, uputstva i naloge, niti može na bilo koji drugi način preko njega uticati na vršenje prava i obaveza u privrednom subjektu. Funkcioner ima pravo da se obaveštava o stanju privrednog subjekta."

Meni je najbolje što kod Cvetkovića piše da je ekspert srednje generacije a čovek ima skoro 60 godina.

Marko Paunović said...

Slazem se da formalno mozda i ne krsi zakon, mada mi onda uopste nije jasno zasto su Bozu razapeli na krst oko akcija Meridijan banke. I zasto je uopste bitno da je suvlasnik, ako ne upravlja firmom?

Poenta je da to nije nesto sto treba da stoji na sajtu vlade. Da sam zainteresovan da investiram u Srbiju i da to vidim, ja bih to razumeo da treba da angazujem Direkt Mediju ako nesto hocu da uradim.

Anonymous said...

Samo je mnogo smesno ono sto su zavrsili, sta su radili i cime sad rukovode kao Ministri.
Jos smo mi i dobri...