Pages

08 January 2008

Telegrafska agencija nove Jugoslavije

Teško da postoji ijedna institucija u Srbiji sa zaostalijim i, izvinjavam se, glupljim nazivom od "Telegrafska agencija nove Jugoslavije". Praktično, samo reč "agencija" i dalje ima nekog smisla. Kao i naziv, ni samo postojanje državne informative agencije u današnje vreme (najmanje dve privatne domaće konkurentske firme, plus internet) nema apsolutno nikakvog smisla.

Upravo ta konkurencija (Beta i FoNet) je nedavno sasvim opravdano pokrenula pitanje državnog finansiranja Tanjuga. Na njegovu sramotu, direktor Tanjuga je na argumente odgovorio uvredama.

Pitanje Tanjuga je, po meni, isto kao pitanje RTS-a. Nema ni jednog jedinog dobrog razloga zašto bi i dalje bili u državnom vlasništvu i zašto bi ih svi mi, poreski obveznici, finansirali.

2 comments:

Anonymous said...

Pitanje je zašto Beta i Fonet ne pominju RTS? Prilično elaboriraju oko toga koliko je besmisleno finansirati medije novcem poreskih obveznika, da je prosto zabrinjavajuće kako im RTS ne pada na pamet.

Od novinara ne očekujem da se oglašavaju samo kada je njihov sindikat ugrožen, kao što to čine sada Beta i Fonet, nego da skreću pažnju na svaki slučaj pri kojem država finansira medije...

Da ne bude zabune, Tanjug treba privatizovati, a ako niko ne zeli da ga kupi, poslati u kanalizaciju istorije...

Marko Paunović said...

Mislim da je jasno zasto Beta i FoNet ne pominju RTS - oni su im verovatno klijent, pa ne bi da ih naljute. :)